Istoria bogata si indelungata a Romaniei in ceea ce priveste industria miniera se intinde pe parcursul a aproape 2000 de ani, pana in 2006, cand a inceput procesul de inchidere a minelor ca rezultat al aderarii la UE. Teoria din spatele acestei decizii in ceea ce priveste minele este aceea ca ele erau considerate a fi industrie subventionata.

Totusi, acest rationament nu a tinut cont de infrastructura care se afla in spatele acestei industrii, cum ar fi curentul electric sau retelele de apa si transport care au fost construite cu 20 de ani inainte de revolutie si in jurul carora mineritul s-a dezvoltat. In egala masura nu s-a luat in considerare nici cresterea preturilor acestei materii prime exact in perioada dintre momentul efectuarii studiului de fezabilitate si cel al inchiderii propriu-zise a minei.

Minele de stat au inregistrat pierderi din cauza metodelor ineficiente de exploatare miniera si a numarului de angajati, care era mai mai mare decat cel necesar. In schimb, nu au fost realizate investitii in vederea imbunatatirii conditiilor de lucru si a tehnologiei de lucru. In realitate, chiar daca functionau in mod ineficient, acele mine ar fi reusit sa-si acopere pierderile pana in 2008, datorita cresterii pretului materiei prime.

Romania are o gama extrem de diversa de resurse naturale, care include carbune, minereu de fier, cupru, crom, uraniu, antimoniu, mercur, aur, baritina, strontiu, smirghel, feldspat, piatra de var, carbonat de magheziu, marmura, perlit, piatra ponce, sulf piritos, argila, tungsten, sau molibden. Petru toate acestea exista o cerere mare la nivel global, fapt ce poate conduce la crearea a mii de locuri de munca, miliarde de dolari pentru bugetul de stat din taxe de redevente. Mai mult decat atat, acest lucru ar presupune crearea unei noi generatii de locuri de munca pentru tara.

Regula generala a acestui sector este aceea ca pentru fiecare nou loc de munca, reusesti sa creezi alte 10 locuri de munca in industrii conexe, precum cele ale transportului, constructiilor, alimentare, in zona care se ocupa de mentenanta acestor proiecte, a distributiei de electricitate, a imbunatatirii infrastructurii, a educatiei si multe altele.

Ca urmare a inchiderii minelor din Romania, au fost desfiintate aproape 550.000 de locuri de munca, direct sau indirect, in special in zone precum Baia Mare, Bihor, Bucovina si Deva, care erau regiuni mono-industriale.

Romania este una dintre cele mai bogate tari din Europa, daca nu din intreaga lume, in ceea ce priveste resursele naturale si miliarde de dolari asteapta sa vina in tara noastra in momentul in care noi, ca natiune, decidem sa repornim aceasta industrie care se afla in ADN-ul nostru. Aceasta este industria de baza pentru economia unor tari precum Australia si pentru cea mai mare parte a statelor din Africa de Sud. In plus, ea ne poate ajuta sa ne platim datoria catre FMI (Fondul Monetar International), sa investim in constructia de scoli si spitale si sa redefinim Romania ca o destinatie propice investitiilor si nu numai.

Acesta este unul dintre multele exemple de industrii care ar trebui readuse la viata in Romania, aici unde avem atat resurse naturale, cat succese istorice. Alte exemple de industrii care au fost inchise in ultimii 25 de ani ar fi cea a textilelor, agriculturii sau manufacturii produselor finite, derivate din sectorul resurselor naturale. Dar acestea sunt discutii diferite pe care le voi trata individual in articole viitoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri