In curand sunt alegerile si am decis ca in urmatoarele saptamani sa ma concentrez asupra unor probleme care au un impact puternic asupra tarii, pe termen lung. Voi vorbi despre diverse probleme sociale care ar trebui sa fie supuse dezbaterii publice de catre partide si despre care acestea vorbesc rar sau nu le iau deloc in considerare ca fiind de interes.

Una dintre cele mai mari resurse ale Romaniei o constituie chiar populatia extrem de bine educata si faptul ca varsta medie a noastra, ca natiune, este printre cele mai mici din Europa.

Insa, ne „pierdem” tineretul si, odata cu el, potentialul nostru ca natiune de a deveni mareti si de a avea un viitor stralucit. In momentul de fata, domeniul IT este cel mai mare exportator al nostru si multinationale incep sa isi indrepte tot mai mult atentia catre Romania si sa angajeze oameni specializati in acest domeniu, la un salariu rezonabil, ceea ce, pentru tara, inseamna plata unor taxe importante. Sau si-au externalizat serviciile IT in Romania, cu precadere catre companii din Transilvania sau Bucuresti.

Dar cum ramane cu alte industrii, unde doctori, contabili, bancheri, ingineri, oameni de stiinta sau arhitecti se pot dezvolta aici? In acest caz exista in continuare oameni foarte calificati care pleaca din tara pentru Marea Britanie, SUA si alte locuri de pe glob. Toate aceastea ne arata ca pierdem sansa la noi investitii, locuri de munca mai bune si dezvoltarea potentialului nostru ca natiune.

Romania are o istorie bogata in ceea ce priveste spiritul inventiv in industriile medicale, aerospatiale, tehnologice, IT si inginerie, care s-ar putea pierde daca nu incurajam tinerii sa ramana aici si sa creeze. Din nou, totul se intoarce inapoi catre structurile salariale, bursele de studiu pentru creativitate si oportunitatea unui viitor prosper.

Trebuie sa cream un mediu in care universitatile sa fie bine bugetate pentru a putea stimula ideile creative si a retine studentiI nostri, iar industriile sa inveseasca in programele educationale pentru tineri prin facilitarea resurselor financiare si granturi guvernamentale pentru start-up-urile care creeza noi tehnologi pentru viitoarele productii din Romania.

In timp ce noi pierdem prin exodul creierilor, care ajuta la dezvoltarea viitorului, tarile care le ofera oportunitati celor care creeaza, noi ne distrugem abilitatea de a ramane competitivi pe piata globala ca destinatie de investitii.

Businessurile vor sa investeasca in viitorul prosper al unei tari si trebuie sa atragem investitii pe termen lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri