Romania are nevoie de de-personalizarea statului, de dez-vrajirea acestuia, ceea ce inseamna ca are nevoie de idei, de ganduri, de solutii atotcuprinzatoare, implementate si lasate sa functioneze mai mult decat existenta institutionala a persoanei mai sus mentionate. Pe scurt, Romania trebuie sa-si dezvolte un sistem de check and balance, care sa permita functionarea statului atat in conditii de criza, cat si in conditii de demagogie cum sunt zilele in care traim, independent de persoana care se afla la maneta avionului. In 25 de ani nu am cautat idei si ganduri, ci am cautat oamenii atoatestiutori dar incapabili de a urmari o idee pana la capat si in mod coroborat, pana la ultimul efect al implementarii sale.

Actul legislativ este exemplul potrivit de personalizare in mod covarsitor a statului, aceasta in detrimentul ideilor si gandurilor sistemic implementate. Mai intai s-au creat acte normative pentru anumiti indivizi sau categorii de indivizi, pentru ca apoi sa existe indivizi (politicieni, mediul privat, institutii publice cu atributii de executare a legii, etc.) care livreaza legi organului legiuitor in vederea adoptarii acestora pe nemestecate. Exista apoi organe cu atributii de implementare a legii ce isi aroga atributii de legiferare impunand cu multa convingere o anumita lege si nu alta. Legea ar trebui sa fie generala, obiectiva si impersonala, or la noi legea are chip si forma, fiind unilaterala, subiectiva si personala, in conditiile in care este creata de indivizi cu interese (uneori legitime, alteori nelegitime) fata de o anumita situatie. In felul acesta legea a devenit pur instrumentala, fiind vazuta ca o solutie pentru o problema sau alta, fara a crea idei si principii, abstracte si nepersonalizate in vreun fel, menite sa se aplice in mod general si pe o perioada lunga de timp astfel incat sa rezolve Problema actuala a Romaniei sintetizata sub forma dezorganizarii administrative.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont