Aceste rezultate nu sunt o intamplare - desi fiecare tranzactie in sine este rezultatul unor negocieri deosebit de complexe - ele exista intr-un cadru general in care aceste achizitii se circumscriu. Analizam mai jos conditiile propice care sunt indeplinite in prezent si care creeaza un context favorabil tranzactiilor si in 2017.

Piata de M&A (fuziuni si achizitii) este supusa fluctuatiilor datorate ciclurilor economice, cu o volatilitate mare insa si cu o oarecare inertie. Asa cum se vede din graficul de mai jos, pe masura ce cresterea economica ramane pozitiva si accelereaza, valoarea tranzactiilor M&A creste mult mai repede, anticipand evolutia economiei. In momentul in care economia a intrat in recesiune in 2009, valoarea tranzactiilor M&A s-a prabusit, pierzand pana la 75% din valoare intr-un singur an si continuand sa i in 2010 pentru ca apoi sa se stabilizeze la un nivel foarte coborat desi economia s-a redresat treptat. Odata trendul de crestere confirmat, tranzactiile M&A au crescut din nou accelerat, anul 2016 fiind al treilea an consecutiv in care piata a depasit 2 miliarde de euro iar 2017 va fi cel mai probabil al patrulea, atat timp cat premisele de crestere economica raman neschimbate.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont