Salariile din IT au spart toate recordurile, in ultima vreme in Romania, astfel ca personalul din acest domeniu castiga peste dublul mediei nationale, iar specialistii in domeniu sunt considerati "norocosii" pietei muncii. Sunt insa si voci care spun ca nu de putine ori salariile nu se justifica pentru munca pe care o fac acesti oameni. Adrian Sita, specialist in domeniul IT si director general companiei romanesti de software Gentlab, considera ca s-a ajuns la un nivel exagerat al veniturilor.

Gentlab este o companie infiintata in 2011, specializata in dezvoltarea de solutii software personalizate pentru partenerii sai (serviciu de outsourcing). Organizatia are 45 de angajati, dintre care 30 sunt specialisti in domeniul informaticii, si nu de putine ori se confrunta cu dificultati in recrutarea oamenilor.

"In ultima vreme, am avut cateva plecari, mai multe decat de obicei, insa este absolut normal daca ne uitam la ceea ce se intampla in piata. Ceea ce se intampla o asimilez cu o bula care s-a intamplat anterior si in domeniul imobiliare, iar acum este o bula si in sectorul IT. Sunt companii care iau oameni, le dau salarii foarte mari, dar ei nu produc de banii aceia, iar, mai devreme, sau mai tarziu, aceasta bula se va sparge, pentru ca deja s-a ajuns la un nivel exagerat al salariilor", a explicat Adrian Sita, director general Gentlab.

Astfel, potrivit statisticii nationale, castigul salarial mediu net in domeniul tehnologiei informatiei era in luna martie a acestui an de 5.880 de lei, in timp ce salariul mediu national nu depasea 2.350 de lei.

Mai mult, companiile din domeniul IT recunosc ca ii tenteaza pe specialistii din acest domeniu, in special pe cei care cunosc tehnologii dificil de gasit cu salarii mult mai mari, care depasesc 2.000 de euro sau 3.000 de euro.

De altfel, si antreprenorul roman Adrian Sita recunoste ca le acorda specialistilor sai salarii care ajung pana la 15.000 de lei pe luna, la care adauga o serie de alte beneficii.

Mediul, la fel de important ca banii

Seful Gentlab recunoaste ca in recrutarea de specialisti in domeniul informaticii se loveste de concurenta cu gigantii internationali, insa se mandreste cu o parte dintre colegi care ii sunt alaturi inca de la infiintarea firmei, apreciind mediul din firma.

"Am creat in firma un mediu diferit de ceea ce se intampla in corporatii, imi place sa ii spun un mediu familial si jovial. Strict legat de asta este modul de a colabora, nu exista sef, decat la nivel financiar, restul oamenilor sunt liberi sa ia decizii, sunt echipe care se organizeaza singure si esecul lor este esecul companiei, la fel cum este si succesul. Au asigrari medicale, au timp de invatare pe care si-l iau ca echipa. De exemplu, am trei oameni care incontinuu studiaza si impartasesc prin pastile de training informatia cu ceilalti colegi din companie. Am oameni care sunt inca din 2011 in companie, chiar daca primesc constant oferte. Cred ca mediul conteaza", potrivit lui Dita.

Compania Gentlab dezvolta aplicatii web enterprise, mobile si aplicatii software customizate, iar incepand cu 2015 compania a inceput si dezvoltarea primelor produse proprii, intre care se numara o platforma de elearning online ce ofera functionalitati de gestionare si livrare a cursurilor online si onsite (Knolyx) si o platforma online de tip SaaS dedicata gradinitelor care faciliteaza comunicarea cu parintii si educatorii (Kinderunity). Cel mai nou produs al acestora este Kommio, o platforma online prin care orice organizatie isi poate crea si gestiona propria comunitate, pentru care compania a investit 90.000 de euro.

Foto cover: John And Penny, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri