Calin Andrei Zamfirescu este unul din expertii de marca din Romania in domeniul litigiilor si arbitrajului, acordand servicii de asistenta juridica unor clienti de prima importanta in cadrul procedurilor de arbitraj si in cadrul unor litigii interne si internationale. De asemenea, Zamfirescu este si Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, incepand cu anul 1999.
Wall-Street: Care a fost miza fuziunii dintre casele de avocatura Calin Zamfirescu si Asociatii si Racoti Predoiu?

Motivatia fuziunii dintre cele doua companii a fost complementaritatea portofoliilor de clienti si a ariilor de expertiza oferite. Practic, Calin Zamfirescu & Asociatii venea cu o experienta in litigii si lichidari, iar Racoti - Predoiu cu expertiza din domeniul fuziunilor si achizitiilor. Pe langa complementaritatea celor doua firme, au existat si relatii personale intre parteneri care au determinat aceasta hotarare.

Casele de avocati care au creat prin fuziune ZRP s-au remarcat mai intai ca experti in arbitraje, rezolvarea diferendelor, fuziuni si achizitii. Ulterior, si-au extins experienta in dreptul bancar, finantri, piat de capital, concurent, energie, resurse naturale, faliment si reorganizare, taxe, aviatie si telecomunicatii. ZRP este un generalist in dreptul comercial si in cadrul acestuia, un specialist in fuziuni, achizitii, arbitraje si rezolvarea disputelor, bnci, energie si resurse naturale, falimente si reorganizri judiciare.

Wall-Street: Cat de greu este sa creezi un brand pe piata locala a avocaturii de afaceri?

In urma cu un an, asteptarile noastre au fost prea optimiste. Daca am fi stiut cu ce realitati ne-am fi confruntat, probabil am fi fost mai retinuti in stabilirea obiectivelor. Sfatuiesc pe oricine ia in considerare o fuziune pe piata avocaturii sa nu fie foarte optimist in ceea ce priveste evolutia companiei in primii ani de dupa mariaj', fuziunile aratandu-si eficienta dupa cel putin doi ani. In cazul nostru, cel mai dificil a fost sa ne legitimam cu noile caracteristici ale noii firme pentru a convinge clientela ca lucrurile au trecut la un nou nivel.

Wall-Street: Care este modelul ideal de organizare a unei companii de avocatura de afaceri?

Exista manuale si carti de specialitate care ajung chiar la un mod de organizare stiintific prin care se dau formule despre numarul de parteneri care trebuie adaugat intr-o firma de avocatura sau despre marimea optima a staffului unei companii specializate. S-a ajuns la o tehnicizare extraordinara in domeniul avocaturii de afaceri. Pe plan international, se discuta frecvent soarta avocatilor de peste 53 de ani care sunt scosi la pensie in sensul ca nu mai pot sa ocupe pozitii de partener. Unul din argumente consta in faptul ca acestia nu mai pot factura 70 de ore pe saptamana. Dupa parerea mea, aceste lucruri nu vor veni in Romania foarte curand.

Wall-Street: Cat de mari sunt onorariile avocatilor de business din Romania?

Exista o corespondenta intre maniera in care se factureaza onorariile la noi si in Uniunea Europeana. Spre exemplu, am intalnit onorarii in Romania care se situeaza peste nivelul mediei europene.

Structurarea pietei de avocatura nu este un proces incheiat. Anul 2008 va fi un barometru foarte fidel al evolutiei pietei serviciilor avocatiale de business. Cu exceptia a trei firme romanesti foarte mari, cred ca piata din Bucuresti ofera circa 15 societati de avocati care vor fi petite in curand, in timp ce 2008 va reprezenta anul greilor mondiali. Nu cred ca va sosi in Romania vreo firma de mare anvergura mai devreme de jumatatea acestui an. In 2009 vom vorbi de cu totul alta piata.

Wall-Street: Este de vanzare compania de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu?

Inca nu am primit oferte concrete de cumparare, insa contacte si discutii exista cam de trei ori pe an. Aceste discutii nu au dus inca la o concluzie. Daca vom intalni o oferta interesanta nu vom avea niciun fel de inapetenta de a ne asocia. Pentru moment cred ca succesul nostru in actuala formula este o certitudine.

Wall-Street: Care a fost evolutia businessului Zamfirescu Racoti Predoiu anul trecut?

Zamfirescu Racoti Predoiu a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, astfel incat aceasta cifra a egalat veniturile cumulate din 2005 ale celor doua societati de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu. Pentru acest an estimarile noastre sunt de 3 milioane de euro cifra de afaceri. Veniturile companiei ZRP au fost distribuite sensibil egal cu un beneficiu in favoarea litigiilor. Anul trecut veniturile firmei au venit aproximativ in totalitate din sectorul privat, iar ca domenii de activitate au fost zona de litigii si concurenta, real-estateul, servicii juridice prestate companiilor, piata de capital, finantari si infrastructura, sectorul de achizitii si fuziuni. Avem o expunere pe primii zece clienti de aproape de 30% din venituri.

Wall-Street: Care este nivelul marjelor de profit in sistem?

Marjele de profit obtinute in piata locala de profil reprezinta in medie o cota de 30% din veniturile obtinute. Sunt cheltuieli foarte mari pe care trebuie sa le facem. In cazul unei companii de avocatura cu 30 de avocati, cheltuielile cu echipamentele software sunt la fel de mari ca si costurile salariale cu avocatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri