Manfred Wimmer, strategul sef al bancii austriece Erste Bank, da semnalul inceputului bataliei pentru CEC
Ati anuntat azi intentia clara de a cumpara CEC. De ce nu va mai intereseaza Banca Comerciala Romana?

CEC este pentru noi tinta ideala si vom duce o lupta puternica pentru a o cumpara. Desigur nu putem sti dinainte daca vom invinge sau vom pierde. Dar intram in cursa intr-un maniera foarte dedicata. Vom vedea!

Daca veti cumpara Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), veti pastra profilul de banca de economii, sau o veti transforma in banca comerciala?

Erste Bank este ea insasi o banca de economii, asa ca vom pastra profilul actual al CEC.

Care e diferenta intre o banca comerciala si una de economii?

Banca de economii este foarte clar orientata spre clienti individuali si catre finantarea afacerilor firmelor mici si mijlocii. Este o afacere care mizeaza pe un numar mare de clienti, care, daca este facuta eficient, are tendinta de a atinge economia de scala, ceea ce inseamna sa vinzi acelasi produs unui numar mare de oameni. Specificul unei banci de economii este existenta unei retele bancare mari, care serveste un numar mare de clienti, avand o acoperire larga a pietei.

O banca de economii vinde aceleasi produse ca una comerciala?

Da, gama de produse ar trebui sa fie aceeasi. Dar, asa cum arata CEC-ul astazi, lucrurile nu stau asa. Cred ca are foarte mult de-a face cu traditia. In Romania, ca in multe alte tari est-europene, bancile vin dintr-o economie planificata, in care le erau alocate roluri precise. Si asta domina inca atitudinea managementului, a angajatilor si abilitatea tehnica a acestor institutii.

Rolul de a tranforma CEC intr-o institutie bancara eficienta apartine noului investitor. Oricare ar fi acela, el va transforma afacerea cu scopul de a imbunatati sistemele si serviciile. Pentru asta va mari gama de produse oferite clientilor, va reorienta serviciile catre client si va invata angajatii sa vanda produsele clientilor, sa se apropie de ei.

Se anunta o competitie dura pentru CEC. De ce competitor va temeti cel mai mult?

In cazul CEC, procesul de privatizare va fi foarte competitiv. Ne asteptam sa apara intre 12 si 15 banci interesate. Vedem ca banca olandeza Rabobank este interesata de competitie si nu excludem posibilitatea ca bancile franceze, BNP Paribas, Credit Agricole sau o alta banca de economii din Franta sa fie doritoare sa cumpere CEC. Deci va fi o batalie dura, cu nume proeminente de banci europene in cursa. N-as sti insa care e mai periculoasa.

Ce avantaj ar avea Erste Bank in fata celorlalte banci?

Eu cred ca noi avem avantaje specifice pentru situatia particulara a CEC-ului, pentru ca noi am demonstrat ca stim cum sa transformam banci de economii mari, cu istorii similare, in operatiuni bancare eficiente si profitabile. Noi avem deja o retea de banci in centrul si estul Europei. Suntem cel mai puternic grup de servicii financiare din centrul Europei, si aceasta pozitie de piata are tendinta sa se largeasca. Suntem perfect constienti ca, intr-un final, guvernul trebuie sa se uite la pret. Noi suntem o institutie de economii, si ar fi foarte bine pentru Romania sa pastreze acest profil traditional al CEC-ului.

Se pregateste la Bucuresti un proiect de lege pentru a transforma CEC-ul in banca comerciala? Ce ati inteles ca se va intampla?

Cred ca este o conditie esentiala care trebuie rezolvata inainte de privatizare. In termene legale si de reglementare CEC trebuie pus pe picior de egalitate cu celelalte banci din sistemul bancar romanesc. Pentru aceeasi activitate, trebuie create baze legale. Dar nu vom schimba si nu trebuie schimbata inainte mentalitatea naturala a institutiei, pe care o consideram importanta, de a oferi servicii bancare unui numar mare de oameni si afacerilor mici si mijlocii

Depozitele populatiei erau integral garantate de stat. Acum se pune problema sa se renunte la garantia statului. E un risc pentru clienti?

Garantia statului trebuie sa dispara si o sa dispara. Nu exista nici o garantie a statului pentru depozitele populatiei in tarile Uniunii Europene si acest lucru aseaza toate bancile pe picior de egalitate in terenul de joc. N-avem nici o problema cu asta. In Austria noi am creat un sistem mutual de garantie, in cadrul sistemului de banci de economii, in care fiecare banca de economii garanteaza depozitele alteia. Impreuna, imbunatateste stabilitatea sistemului de economii si protejeaza clientii. Nu depindem de garantia statului.

Erau discutii privind listarea unui pachet de actiuni al CEC la Bursa de la Bucuresti, inainte de privatizare. Sunteti impotriva unei listari?

In principiu nu suntem impotriva unei listari la bursa. Banca noastra este ea insasi listata la Bursa din Viena si la cea din Praga. Suntem familiarizati cu acest mediu. Dar cred ca cea mai importanta chestiune aici este secventa evenimentelor. Nu cred ca exista inca o baza pentru a face listarea la Bursa inainte de intrarea unui investitor strategic, deoarece, pentru a lista cu succes o companie la bursa trebuie sa ai o afacere cat mai atractiva si ai nevoie de o poveste de succes. Si CEC nu poate avea o poveste de succes inainte de a sti cine va fi investitorul strategic. Asta e problema momentului. Sfatul meu ar fi sa luati un investitor strategic mai intai, dati-i timp vreo doi-trei ani sa transforme si sa imbunatateasca afacerea si apoi duceti-o la Bursa.

Ati spus ca o suma reprezentand de 1,2 ori valoarea capitalului ar fi un pret bun pentru CEC. Dar cu aceasta competitie, nu credeti ca exista posibilitatea obtinerii unui pret mai mare?

In ultimele 12-18 luni am vazut pe scara larga cum preturile la achizitiile bancare s-au marit in regiune. Daca te uiti la Serbia, sau la preturile date de piata bancilor listate la bursa in Romania, vezi cresteri puternice. Trebuie sa traiesti cu asta. Bancile sunt atractive si nu excludem ca pretul cel mai bun sa cantareasca in competitie. Nu vreau sa dau vreun semnal in acest sens.

In eventualitatea ca veti cumpara CEC-ul, ce veti face cu micile agentii din zona rurala. Le veti pastra, sau le veti inchide?

Cred ca puterea de atractie a CEC sta chiar in reteaua sa bancara extrem de mare. Pentru ca afacerea de retail banking ca si aceea de servicii pentru micile companii este una foarte locala. Ca banca trebuie sa fii foarte aproape de client. Pentru asta CEC este foarte tentanta, cu cele 1.400 de unitati operationale de care dispune. Desigur, va trebui sa ne uitam la fundamentele economice, la raportul cost-beneficii, dar nu sunt entitati foarte costisitoare. Exista o infrastructra IT foarte limitata, costurile nu sunt mari. In urmatorii ani, o data cu apropierea aderarii, vor veni noi fonduri europene, care trebuie sa fie distribuite local. Si asta este o functie reala si naturala a CEC-ului.

Spuneti ca CEC trebuie privatizata rapid. De ce? Acum a inregistrat pierderi. Nu ar fi trebuit adusa pe profit, ca sa creasca pretul?

CEC pierde bani pentru ca nu poate juca pe picior de egalitate cu alte banci pentru a misca banii. Ea poate plasa banii depunatorilor acolo unde nu este un randament bun in acest moment: la banca centrala si in titluri de stat. Portofoliul sau de credite pentru clienti este foarte mic. Cum dobanzile date de BNR si randamentele la titluri de stat scad, asta loveste CEC, caruia i se patreaza costurile. De aici veniurile se reduc la jumatate. Asta este problema imediata a CEC.

- Manfred Wimmer, strategul sef al Erste Bank spune ca, pentru cea de-a doua banca din Austria, tinta momentului este cumpararea CEC-ului.

- Erste Bank este a doua banca din Austria dupa marimea activelor, cu aproape 140 de miliarde euro. Banca detine participatii importante in cinci state din Europa Centrala.

- Activele detinute in regiune (cu exceptia Austriei) depasesc 33 de miliarde euro.

profitul net obtinut de Erste in 2004 a fost de 544,5 milioane euro, in crestere cu 54% fata de 2003.

- CAStigul net obtinut de Erste in primul trimestru din 2005, a fost de 160,3 milioane euro, mai mare cu 71% fata de primele trei luni din 2004.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri