Philip Stephenson, director executiv adjunct al Rompetrol, face bilantul pagubelor
Care sunt costurile investigatiilor declansate in chestiunea Rompetrol?

E greu de evaluat costuri in acest moment. Rompetrol merge bine. Bancile straine care ne-au finantat afacerea ne-au transmis intentia lor de a extinde limitele imprumuturilor. Desi ingrijorati, bancherii nostrii ne-au asigurat de sustinerea lor continua. Exista insa costuri de imagine. Noi ne-am informat bancherii ca am luat rapid masuri pentru a stapani situatia. Am creat un comitet operational, condus de mine si coordonat de Dan Ionescu, pentru a asigura continuitatea afacerii in orice conditii.

Ce va face concret acest comitet?

Are un sigur obiectiv: sa mentina continuitatea si sa pastreze valoarea afacerii.

Ati schimbat strategii de dezvoltare, de investitii?

Ne-am decis sa blocam pentru moment orice proiecte de dezvoltare.

De ce?

Din trei motive. Primul ar fi acela ca vrem sa ne concentram asupra unei aparari de succes impotriva acuzatiilor care au fost aduse de catre procurori. De fapt nu dorim sa supraincarcam managementul companiei sau sa alocam resurse financiare pentru proiecte majore. Apoi nu vom mai iesi pe pietele de capital cat timp nu vom risipi norii care atarna deasupra reputatiei noastre. Si, in ultimul rand, ne-am exprimat retinerea in ce priveste continuarea investitiilor majore in mediu, deoarece este neclar daca aceste investitii vor fi protejate de lege si de numeroasele acorduri bilaterale ale Romaniei. Din fericire, situatia actuala ne permite sa generam resurse interne pentru a ne indeplini toate obligatiile financiare si tehnologice.

Si anul trecut ati amanat o iesire pe piata de capital internationala.

Am studiat daca ar trebui sa facem o emisiune de euro bonduri intre 100 si 150 milioane euro. Dar cand am iesit in piata anul trecut, performata financiara a companiei era de asa maniera incat ar fi trebuit sa platim un cost de 12% pentru banii aceia. Si am decis sa nu luam bani asa de scump si sa asteptam rezultatele financiare ale anului 2004, care se anuntau bune. Astfel puteam iesi pe pe piata financiara internationala si am fi putut obtine bani mai ieftin, la o dobanda mai buna, intre 8,5% si 9%. Si am avut rezultate bune. Am urcat de la un profit operational de 26 milioane dolari, la 100 milioane dolari. Si asa am decis in martie ca vom incerca in acest an sa atacam pietele internationale de capital, cu rezultate mai bune.

Anuntul S&P avertiza totusi ca aveti o problema de imagine. Ce veti face acum, amanati din nou euro-bondurile?

Ca efect al investigatiei actuale, am decis sa amanam emisiunea de euro-bonduri. Pentru ca nu poti iesi sa strangi bani de la straini cand trei lideri executivi ai companiei, inclusiv eu si vicepresedintele financiar, sunt investigati. Nu putem face asta. Deci ne vom intoarce in pietele de capital internationale, cu rezultate foarte bune, numai dupa ce vom castiga aceasta batalie in justitie. Si aceasta este una dintre pierderi grave ale companiei. Cand ne vom construi dosarul impotriva Romaniei, una dintre pierderile evocate de Dinu (nr. Patriciu) va fi aceea a oportunitatilor pierdute. Decizia pe care am luat-o noi, urmand sfatul bancii noastre de investitii, de a amana pe durata nedeterminata emisiunea de euro-bonduri, este un afect direct al actiunilor Procuraturii Generale.

Ce doreati sa faceti cu banii din euro-bonduri?

In mare masura sumele erau necesare pentru expansiuni si modernizari ale afacerii nostre de rafinare si ale retelei de distributie. Cresterea capacitatii rafinariei, imbunatatirea calitatii productiei.

Investitii noi, sau finalizarea acelora asumate prin contractul de privatizare?

Nu erau investitii asumate in contract, vorbesc de investitii noi. Toate investitiile pe care le-am promis in contractul de privatizare au fost realizate. Autoritatea pentru privatizare, AVAS ne-a trimis de altfel in scris confirmarea ca ne-am realizat investitiile. Realitatea e ca ne-am realizat investitiile, pot dovedi asta, am o scrisoare de la AVAS care confirma faptul. Asa ca speculatiile contrare dinspre oficiul procurilor sunt reflexe a ceea ce eu numesc economia agentilor Securitatii, nu economia de piata a lui JP Morgan, Deloitte&Touche sau HVB Bank.

Sunteti probabil compania romaneasca in cea mai puternica expansiune externa.

Acum vin companii straine in Romania si preiau firme locale. Asta e perfect, arata globalizarea economiei. Ar fi insa foarte bine daca Romania ar avea companii private, campioane nationale, care fac achizitii in pietele externe, asa cum facem noi.

Cat ati investit?

Pana acum am investit afara aproximativ 30 milioane dolari. Majoritatea investitiilor noastre au intrat in Romania, in Petromidia. Acum ca am terminat sa ne onoram promisiunile din contractul de privatizare, vrem sa investim in Bulgaria, Serbia, Turcia, Rusia, poate in Kazahstan. Vrem sa cream o companie integrata regional, astfel incat sa fim mandrii de ea. Sa spunem, iata austriecii au OMV-ul, ungurii Mol, Polonia are PKM, Romania are Rompetrol. Noi am investit deja in Bulgaria, Moldova si Albania.

Ati spus in timpul conferintei de presa ca erati in Kazahstan. De ce va aflati acolo?

Investigam posibilitatea de a cumpara o proprietate producatoare de petrol. Imediat ce am aflat de retinerea lui Dinu am zburat la Frankfurt, unde am aflat de acuzatiile formulate impotriva mea. Am decis sa revin degraba in Romania. Intre timp ambasada SUA mi-a transmis sustinerea sa totala, in sensul ca se va asigura ca investigatia va fi corecta si transparenta, potrivit legilor romanesti si internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri