Conduce un BMW Z4 ultimul tip si, cel putin cand e in tara, merge de trei ori pe saptamana la sala. Are 65 de ani si cea mai mare parte a ultimilor doi ani si-a petrecut-o facand business in Irak.
Primul business propriu - o linie charter. Prima data in Romania - dupa Revolutie. A intermediat cateva privatizari de succes la vremea respectiva, printre care Astra Vagoane Arad si Phoenix Baia Mare. Nu este usor de lucrat cu el dar are succes.

In Bagdad, locuieste intr-o vila dintr-o zona mai linistita, nu in Green Zone baza militara a Coalitiei, fostul complex imperial al lui Saddam. Se imbraca exact ca un arab, conduce un Peugeot care nu bate la ochi si poarta intotdeauna cu el un talisman care-i aduce aminte constant de riscul caruia i se expune: un glont care a patruns in camera din Bagdad a fiului sau. Fara urmari.

Consultant, deal-maker, salesman, Phil Bloom a raspuns in exclusivitate intrebarilor Wall-Street.

Wall-Street: Phil, ti-ai petrecut cea mai mare parte a ultimelor 20 de luni in Irak. Ce te-a atras acolo ? Cum ai simtit potentialul enorm intr-o tara sfasiata de razboi ?

Phil Bloom: Oportunitatea unei economii in tranzitie. A fi intr-o zona de razboi reprezinta in sine o provocare, mai ales in ceea ce priveste logistica, dar am rezolvat genul asta de probleme la putin timp dupa ce am ajuns in Irak. Afacerea se dezvolta in fiecare zi, datorita cererii foarte mari pentru orice, de la hrana la locuinte.

Wall-Street: Ai plecat in Irak ca Presedinte si CEO al Global Business Group. Acum ai infiintat acolo o reprezentanta detinuta integral GBG Logistics. Ce tip de afaceri dezvoltati acolo ?

P.B.: Am mers in Irak cu ideea de a privatiza companiile de stat din industria cimentului, tutunului si otelului. Acum, datorita legislatiei precare, ne-am reorientat catre constructii, drumuri si poduri si servicii alimentare.

Wall-Street: Cam care este volumul de business realizat in Irak incepand cu 2003 ?

P.B.: Suficient de mare incat sa ne permita sa continuam

Wall-Street: Printre clientii majori ai GBG in Irak se numara si nume importante ca Autoritatea Provizorie a Coalitiei, noul Guvern irakian precum si cu cativa mari contractori generali. A fost dificil la inceput sa intri in contact cu acestia, sa castigi contracte si mai apoi sa lucrezi direct cu ei ?

P.B.: Nu. Networking-ul nu este niciodata dificil. Trebuie sa fii persistent si usile ti se vor deschide. Adu-ti aminte ca si ei au nevoie de tine in aceeasi masura in care si tu ai nevoie de ei Trebuie sa faci ca mesajul tau sa patrunda si oamenii te vor asculta

Wall-Street: Poti sa imi descrii o zi obisnuita de lucru in Irak ?

P.B.: Munca, munca, munca, somn.

Wall-Street: Cat de dificil este sa lucrezi cu irakienii ? Cum sunt, comparativ cu americanii sau cu romanii ? Sunt seriosi, muncitori ?

P.B.: Sunt seriosi in general. Avem un grup bun de ingineri si designeri de incredere. Ei sunt nucleul pe care ma bazez, dar forta de munca variaza in functie de zona.

Wall-Street: In Irak au avut loc recent alegeri generale. Cum simti atmosfera din jurul tau, mai ales ca traiesti si lucrezi printre irakieni si nu intr-o baza sigura a Coalitiei ?

P.B.: Cred ca ne vom confrunta cu un razboi civil prelungit. Alegerile nu vor schimba nimic chiar daca eu cred ca noul guvern va incerca sa ajunga la o formula de conciliere.

Wall-Street: Vorbind de schimbare, ce crezi despre situatia actuala din Romania ? Vor reusi Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu in lupta impotriva coruptiei si in a crea un mediu de afaceri stabil si profitabil ?

P.B.: Admir tenacitatea presedintelui Basescu. Fara indoiala ca va cauta sa schimbe lucrurile rapid si, pe ansamblu, Romania va avansa sub un lider puternic. As atrage totusi atentia asupra unui lucru important: relatiile cu anumite entitati din Romania trebuie sa fie clarificate si rezolvate.

Wall-Street: Cum te-ai hotarat sa vii in Romania? Era inceputul anilor 90 cand ai sosit aici si te-ai hotarat sa pui bazele unei firme de consultanta, corect ?

P.B.: Da m-au atras oportunitatile, la fel ca in Irak.

Wall-Street: Din surse sigure am aflat ca GBG a fost prima companie romaneasca de consultanta care s-a intalnit cu cei de la OMV la inceputul lui 2003 in legatura cu privatizarea Petrom. Ce ne poti spune despre asta ?

P.B.: Am mers intr-adevar la OMV si IPIC (actionari semnificativi controland 19% din OMV) pentru a le solicita un mandat buy side (n.r.: de consultanta acordata cumparatorului in cadrul unui proces de M&A) Nu am avut succes chiar daca strategia noastra a fost adoptata de catre consultantii ulteriori Este norocul de a avea mai degraba nume si nu substanta intr-o piata unde grupurile mari anagajeaza consultanti locali.

Wall-Street: Ai pus bazele unei firme de consultanta financiara alaturi de Bogdan Baltazar (fost Presedinte al BRD) si Selena Pirvulescu (actualul tau partener in cadrul GBG). Care sunt punctele forte ale BBP Baltazar, Bloom si Pirvulescu ?

P.B.: Nume, contacte, abilitatea financiara de a investi in deal-uri si, cel mai important incheierea contractelor si concretizarea tranzactiilor.

Wall-Street: Bogdan Baltazar a declarat ca prevede o cifra de afaceri anuala a BBP de peste 50 milioane EUR in 2005 ? Esti la fel de optimist ca si domnia sa in aceasta privinta ?

P.B.: Cred ca are 100% dreptate.

Wall-Street: Unde ti-ai petrecut ultima vacanta si cat a durat ?

P.B.: In Dubai cu patru ani in urma. A durat o saptamana.

Wall-Street: Care este cartea care consideri ca te-a influentat cel mai mult, pe plan personal sau profesional ?

P.B.: Atlas Shrugged de Ayn Rand.

Wall-Street: Care este cea mai mare greseala pe care ai facut-o vreodata in afaceri ?

P.B.: Buna intrebare am facut destule poate una in particular cand am pornit o companie de aviatie civila si am fost prins la mijloc de doua mari companii din US.

Wall-Street: O ultima intrebare: ce ti-ai dori sa gasesti pe wall-street.ro pentru a intra pe site zi de zi ? Exceptand o varianta in engleza, bineinteles

P.B.: Ar fi cateva lucruri. In primul rand o sectiune de deal-uri, unde tinerii antreprenori sa caute finantare. Apoi oportunitati de finantare in domeniul real-estate-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri