'Adica, in loc sa imi protejez intimitatea, hai, nene, sa auda toata lumea ce vorbesc. Da-l la maximum!'
Capital: Ai laptop?
Cristi Puiu: Nu, am un computer normal. Cred ca imi voi lua un laptop pentru a-l putea cara dupa mine si sa lucrez in alta parte. Daca ma aflu la computer si sunt in impas il sun pe fratele meu sa il intreb ce sa fac. El imi tine un discurs cum ca trebuie sa ma apuc sa invat odata sa folosesc computerul, ca sunt anacronic... De obicei ne certam pe chestia asta. Pentru mine nu exista nici o diferenta intre un computer si cutitul cu care tai legume la bucatarie.

Capital: Ce telefon mobil ai?
Cristi Puiu: Stai asa... (se uita la el). Nokia... nu stiu cat. Inainte de acesta, aveam unul mai vechi pe care jucam tot timpul jocul acela cu sarpele. Cand astepti si faci antecamera, incepi sa il apreciezi foarte tare. Varianta noua nu imi place deloc. Oricum, eu nu ma joc pe computer. Nu ma intereseaza, nu ma atrage, nu imi spune absolut nimic. La un moment dat, in Elvetia, am fumat marijuana din curiozitate. Am cazut in cap si mi s-a parut o chestie foarte perversa. Era o ameteala bizara. Imi place insa sa ma ametesc cu vin. La fel este si cu jocurile pe computer. Eu sunt foarte concret. Decat sa ma joc virtual, mai bine ies la fotbal.

Capital: Ultimul joc pe care l-ai incercat?
Cristi Puiu: Nu este un joc propriu-zis. Deschid Internetul si ma uit. Intr-o perioada, citeam despre boli.

Capital: Te documentai pentru Moartea domnului Lazarescu?
Cristi Puiu: Nu. Pur si simplu eram ipohondru si ma documentam despre boli. Am descoperit insa ca ma pot interesa despre tot felul de lucruri. Acum, de pilda, am un prieten in SUA care imi trimite tot felul de chestii legate de 11 septembrie.

Capital: Multi dintre cei care au ceva de comunicat isi fac un site propriu. Tu ai asa ceva?

Cristi Puiu: Nu cred ca am ceva de comunicat prin intermediul unui site. Sa imi pun pe un site poze cu mine pe blanita? Poate ca, cine stie, o sa imi fac si un site. Daca traiesti in lumea asta, poate ca iti trebuie si un site.

Capital: Cand iti cumperi un telefon mobil te intereseaza sa aiba bluetooth?
Cristi Puiu: Ce dracului este aia bluetooth?

Capital: Este o tehnologie pentru telefoane mobile, care iti permite sa faci transferuri de la un terminal la celalalt prin unde radio. Daca esti in masina, de exemplu, poti face astfel incat sa nu mai fie nevoie sa pui telefonul la ureche si sa se auda sunetul in tot habitaclul.
Cristi Puiu: Adica, in loc sa imi protejez intimitatea, hai, nene, sa auda toata lumea ce vorbesc. Da-l la maximum!

Capital: Dai vreodata muzica la maximum?
Cristi Puiu: Bineinteles. Atunci cand sunt la concurenta cu aia de vizavi, pun si eu muzica la maximum. Niste metal. Sa pui Mozart la maximum este o tampenie. Eu mai dau insa si Mozart la maximum, este adevarat. Sunt niste bucati care se preteaza.

Capital: Daca ai asculta tehno, poate ca ai aprecia mai mult tehnologia. Sa dai basul la maximum, sa reglezi tu sunetul...
Cristi Puiu: Am fost la un magazin in Elvetia unde proprietarul ne-a dus sa ne arate adevaratele scule. In primul rand erau foarte frumoase ca design. In al doilea rand, amplificatorul nu avea decat un buton de unde sa il pornesti si unul pentru volum. Nu avea tot felul de butoane si butonase prin care sa strici tu calitatea sunetului dupa cum vrei. Iar aparatul iti reda exact inregistrarea din studio. Pe mine asta ma intereseaza. Vii tu, mai destept, si scoti basii in evidenta. Trebuie sa incerci sa vezi ce a vrut autorul.

Capital: VHS sau DVD?
Cristi Puiu: Am si una si cealalta. Acum mi-am luat un DVD cu banii pe care i-am obtinut de la scurt-metraj. Mi-am luat cel mai ieftin DVD pe care l-am gasit. Nu aveam bani. Mi-a aratat unul niste super-scule, dar costau 500 de euro.

Capital: PC sau Mac?
Cristi Puiu: Habar nu am. Cand a trebuit sa imi iau computer, mi-am luat Mac, pentru ca fratele meu e cu Mac, Razvan (n.red. scenaristul Razvan Radulescu) este cu Mac. Era o chestie de compatibilitate. Nu ma pricepeam si daca era sa cer sfatul cuiva, nu aveam pe nimeni in jurul meu care sa aiba PC. Mac-ul pare mai prietenos.

Capital: Netscape sau Explorer?
Cristi Puiu: Safari, bineinteles.

Capital: De ce nu Netscape sau Explorer?
Cristi Puiu: Asa mi l-a instalat tipul acela cand l-am cumparat. (rade). Daca mi-a spus ca e bun, il cred. si nu am nici o problema cu el. Dar arata exact ca Internet Explorer- este programul acela cu e-ul, nu?

Capital: Ce programe folosesti? Cred ca scrii in Word, nu?
Cristi Puiu: Word ma enerveaza la culme. Bat litera i si imi scrie cu i mare. Am incercat sa schimb si nimeni nu stie. Mi-a spus si frati-miu ca e simplu, dar nu a reusit. Asta ma omoara si din cauza asta nu il folosesc. Prefer programul de editat texte al lui Mac... Apple Works, parca!

Capital: Te enerveaza tehnologia?
Cristi Puiu: Nu are cum sa ma enerveze. Ma folosesc de ea. Am si eu aparat de facut espreso acasa si ma folosesc de el. Dar mi-e lene sa invat sa folosesc tehnologia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri