Cristian Rizea (foto) este investitor din 2002 la BVB, fondatorul site-ului www.labursa.ro si managerul companiei Unic Sol.

Din aceasta pozitie, dar si din cea de actionar la Bursei si apropiat al unor oameni din piata, el considera ca principalele lipsuri sunt legate de faptul ca nu este posibila vanzarea in lipsa iar reglementarile si modul de functionare, datorat poate si legilor existente in Romania, ingreuneaza si indeparteaza investitorii de piata de capital.

„De asemenea, multele nerespectari nici ale legilor deja existente fac ca increderea in bursa sa scada. Investitorii care cumpara actiuni de pe bursa, pana ajung sa detina un procent semnificativ, sunt la mana majoritarilor care pot ascunde profiturile cum au chef si pot face contracte in defavoarea companiei fara a patii nimic”, a declarat Rizea, pentru Wall-Street.

La acestea se adauga si „modalitatea originala” de a plati comision procentual, in functie de marimea ordinului si nu un tarif fix.

„In acest domeniu daca faci ceva ‹‹ original ››” te autoexcluzi”, declara el.

Rizea sustine ca investitorii locali care „fac cunostinta” cu alte burse din strainanate, incep sa evite BVB, tocmai din cauza lipsei de originalitate si a reglementarilor.

„Mai bine urmaresti doar profitul pe o bursa externa decat sa mai ai grija si de gramada de nereguli care sunt permise de regulamente sau care nu se sanctioneaza, chiar daca ar trebui. E adevarat, sunt si avantaje pe BVB fata de bursele externe, insa sunt relativ depasite de dezavantaje”, a mai spus el.

Solutii? Cand va exista vointa ca lucrurile sa fie facute corect la Bursa de Valori Bucuresti.

Deocamdata oameni care ar trebui sa dezvolte bursa prefera sa aiba profituri personale folosindu-se de privilegiile functiilor lor decat sa faca din bursa un instrument important al pietei. Iar unele persoane ajunse pe functii importante nu stiu pur si simplu ce ar trebui sa faca din functiile respective. Lucrul asta se vede in rezultate”, conchide investitorul roman.

Cristian Rizea este pasionat de piata de capital chiar daca a fost unul din pagubitii FNI. El s-a orientat si spre piete straine sau piata valutara internationala, dar spune ca bursa este o pasiune.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.