Cel mai frumos oras din lume, cel mai bogat în arta si istorie, cel mai plin de lumina si culoare. Este Roma, “Orasul Etern”,“Caput mundi”, unde fiecare se simte acasa.
In orice perioada si anotimp, Roma ofera ce are mai bun celui care vrea sa impartaseasca, pentru un weekend sau pentru o saptamana, respiratia larga a unei istorii multimilenare, splendoarea unei culturi care nu cunoaste termen de comparatie, intensitatea unei spiritualitati universale, toate acestea impreuna cu aromele unei bucatarii genuine, cu placerea de a face shopping în centru, cu atmosfera cafenelelor evocand “la dolce vita”.

La Roma, fiecare este liber sa urmeze traseul pe care il prefera, intrand in marile universuri care contureaza si definesc esenta orasului: Roma antica, Roma renascentista si baroca, Roma crestina – cele trei perspective prin prisma carora vom aborda aceasta imensa bogatie.

Carpatair opereaza zboruri directe Timisoara – Roma (zilnic) si Craiova – Roma (de trei ori pe saptamana, in zilele de marti, vineri si duminica).

In plus, prin hub-ul din Timisoara, Carpatair ofera conexiuni spre Roma din Romania (Bucuresti, Bacau, Craiova, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu si Arad), Moldova (Chisinau) si Ucraina (Cernauti, Lviv si Odesa).

Orarul complet al zborurilor poate fi consultat pe www.carpatair.com.

Pentru turistii interesati sa isi cumpere un pachet complet, Carpatair ofera pachete city breaks la Roma, incepand cu suma de 240 de euro. Pachetele includ 3 nopti de cazare cu mic dejun si biletul de avion.

Maretia eterna: Roma antica

Plimbarea prin Roma incepe din Piazza del Campidoglio (Piata Capitoliului), din cele mai vechi timpuri centrul administrativ al capitalei, unde geometriile renascentiste ale lui Michelangelo, statuia ecvestra a imperatorului Marc Aureliu si biserica de secol paisprezece Santa Maria in Aracoeli fotografiaza coexistenta structurala a trei epoci diferite: antichitate, Evul Mediu, Renastere.

Aici se afla gloria Romei antice si tot aici – viata cotidiana a orasului care a dominat lumea, intre temple si biserici, piete si palate ale puterii.

Verdele pinilor marini domina aria arheologica , conferind o nota de vitala prospetime solemnitatii impunatoare a Coloseumului, cea mai faimoasa “vedere” din Roma antica trimisa peste tot in lume. In ciuda vitregiilor timpului, aceasta enorma structura evoca in mod impresionant imaginea a ceea ce erau jocurile publice – mai ales cele intre gladiatori ori intre gladiatori si fiarele salbatice – in epoca imparatilor. Vom ramane cu siguranta uimiti admirand incredibila tehnica de constructie a unui stadion in urma cu doua mii de ani (chiar si astazi un model pentru multe stadioane), unde in cateva minute puteau intra 70.000 de persoane.

Muzeele orasului etern

Pentru a vizita muzeele din Roma s-ar putea petrece cel putin o saptamana de neuitat, dar si numai vizita la unul dintre acestea ne va da intense emotii.

Muzeul de arta romana. Impunatoare documentare a artei din Roma antica, in sase sedii diferite care pot fi vizitate cu un singur bilet: Muzeul Termelor lui Diocletian, Sala Ottagona, fostul Istituto Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi si fosta Centrala Enel Monte Martini.

Muzeele Capitoline. Cu precadere arta antica si pictura italiana din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea.

Muzeul Villa Borghese. Intre numeroasele opere de referinta se afla sculpturile cele mai cunoscute ale lui Gian Lorenzo Bernini si o importanta colectie de picturi ale lui Caravaggio, ale carui opere pot fi admirate si intr-un itinerar de tip „muzeu in aer liber” in centrul Romei: biserica Santa Maria del Popolo(Conversiunea Sfantului Paul si Martiriul Sfantului Petru), Muzeul Doria Pamphilj (Magdalena si Fuga in Egipt), biserica San Luigi dei Francesi (ciclul Sfantul Matei) si biserica Sant’Agostino (Madona Pelegrinilor).

Muzeele Vaticane. Importante colectii de arta antica, renascentista si baroca. Atractia majora: Capela Sixtina cu frescele lui Michelangelo si ale altor maestri italieni (intre care Botticelli si Perugino).

Pentru cei care prefera muzeele mai speciale se recomanda Muzeul Pastelor alimentare, Muzeul Trasurilor si Cripta Capucinilor (in Via Veneto).

Roma baroca: Arta, intre cafenele si shopping


Roma este un oras care, cu siguranta, te face sa te bucuri de viata: prin luminozitatea cerului, prin culoarea cladirilor, prin caldura romanilor. Intre biserici si palate nobiliare exista o intreaga explozie de vitrine si cafenele de epoca oferind vizitatorului ocazii bune pentru toate gusturile si buzunarele.

Pasionatilor de anticariat le propunem Via dei Coronari, stradutele dintre Via Giulia si Corso Vittorio Emanuele (in special Via di Monserrato), cu o vasta gama de obiecte vechi; pentru anticariatul de lux mentionam Via del Babuino si Via Giulia. Numeroase magazine de obiecte si suveniruri religioase se gasesc pe Via della Conciliazione si Via di Porta Angelica

In topul elegantei mondiale se afla zona Piazza di Spagna – Via Condotti, Via Frattina, Via della Croce, preferatele celor care cauta celebrele magazine de marca, Valentino, Giorgio Armani, Trussardi, Yves Saint Laurent, Gucci – chiar daca in aceeasi zona se gasesc si ocazii bune pentru toate buzunarele, mai ales in ceea ce priveste imbracamintea si incaltamintea. Aici atmosfera este destinsa: shopping-ul si agitatia domina, complice fiind aerul relaxat care invita la o placuta oprire in cafenelele de epoca din centru.

Doua dintre cele mai prestigioase sunt Caffè Greco, in Via dei Condotti, in ale carei sali ornate cu lemn si oglinzi au poposit si Wagner, Goethe, Stendhal, Bizet, si Caffè Atelier Canova, amenajata in fostul atelier al sculptorului Antonio Canova (Via del Babuino), unde se poate bea un aperitiv sau o cafea printre statuete de ghips si schite.

Eleganta si culoarea isi dau intalnire in Piazza di Spagna, salon international in aer liber a carui scenografie – cu fantana lui Bernini (Pietro si Gian Lorenzo), Scalinata Trinità dei Monti, splendida panorama din Pincio – exprima toata bucuria de viata a acestui oras, pe timp de zi si de noapte, intre lumini si ape, precum la Fontana di Trevi, unul din simbolurile Romei baroce, unde trebuie neaparat sa aruncam o moneda pentru a fi siguri – asa spune legenda – ca vom reveni in Orasul Etern. Este un loc cu adevarat exceptional, cu atat mai mult cu cat, nu intamplator, la doi pasi se gasesc si principalele palate ale puterii: Quirinale, sediul Presedintiei Republicii Italiene, Palazzo Chigi si Montecitorio, sediile Presedintelui Consiliului, respectiv al Camerei Deputatilor.

Chipului fundamental renascentist si baroc al orasului il regasim in Chiesa del Gesù (model pentru toate bisericile baroce romane), Sant’Andrea della Valle (a carei cupola este a doua, ca dimensiune, dupa cea de la San Pietro), Sant’Ignazio (cu cel mai monumental exemplu de pictura in perspectiva din lume: daca observam figurile pictate pe bolta si ne miscam de-a lungul navei centrale, vom vedea ca profilul lor ramane mereu acelasi, ca si cum ele insesi s-ar deplasa alaturi de noi.

Delicii culinare italiene

Bucataria romana reflecta perfect caracterul orasului: sincer, deloc sofisticat, asadar cu ingrediente simple si naturale, fiind absolute gustoasa si aromata.. Intre felurile de mancare traditionala mentionam, bineinteles, pasta (care la Roma este apreciabila), incepand de la tagliatelle (cu sunca si ton), spaghetti (“alla carbonara”, “cacio e pepe”, “aglio olio e peperoncino”), gnocchi de cartofi.

Tipice pentru felul doi sunt: “abbacchio” (din carne de miel de lapte), “saltimbocca alla romana” (felii de carne), “trippa alla romana” (burta), friptura mixta de carne. Pestele nu este felul de mancare cel mai important, dar este pregatit la marea arta, indeosebi “filetto di baccalà” (filé de peste sarat si uscat). In ceea ce priveste garniturile, irezistibili sunt “carciofi alla giudia” (anghinare). Ca dulciuri nu ratati: “maritozzi”, “zuppa inglese”, “bignè all’ebraica”. Iar la final, Sambuca Molinari.

Numeroase sunt restaurantele traditionale printre care mentionam: “Da Giggetto”, “Matricianella”, “Piperno”, “Checco er Carrettiere”. Pizze si mancaruri excelente se gasesc in toate localurile din Trastevere si Testaccio. Cat priveste cafenelele, pe langa cele deja citate, Caffè Greco si Caffè Canova, nu pierdeti Caffè S. Eustachio, cea mai renumita din Roma.

Numeroase sunt si enotecile cu o oferta bogata de vinuri si lichioruri nationale. Sa nu uitam apoi apetisantele cofetarii din centru, cu dulciurile din pasta de migdale de la “Dagnino”, ciocolata de la “Bottega del cioccolato”, inghetata de la “Giolitti”, specialitatile proaspete din toata Italia de la “Castroni”.

Vaticanul, leaganul catolicismului

Nenumarate sunt locurile (incepand cu catacombele antichitatii) care stau marturie radacinii spirituale a Romei, insa Vaticanul – cu mormantul si Bazilica Sfantului Petru si, deopotriva, cu sediul Papei – este, cu siguranta, expresia cea mai inalta a misiunii universale a Romei crestine.

Este un oras in oras, sau, mai bine zis, un Stat in centrul unui alt Stat – cu propriul teritoriu (44 ha), frontiera, steag, suveran, garzi – si, totusi, unul nu ar putea sa existe fara celalalt: Vaticanul nu e Roma si Roma nu e Vaticanul insa doua milenii de istorie crestina le unesc pentru totdeauna in acelasi suflu.

Imbratisarea universala care din Piazza San Pietro se deschide cu monumentalele coloane ale lui Bernini (in numar de 284 dispuse pe patru randuri care dintr-un anumit loc al pietei par unul singur) sintetizeaza, parca, in circularitatea ei simbolica, istoria complexa si mareata a Papilor la Roma.

San Pietro este astazi inima profesiunii romanocatolice a credintei crestine, dar are, totodata, si farmecul unui extraordinar muzeu cu capodopere unice, de la mormintele Pontifilor la statuile Sfintilor (inclusiv cea a Sfantului Petru, al carui picior a fost consumat, de-a lungul secolelor, de atingerile evlavioase ale credinciosilor), la celebra “Pietà” a lui Michelangelo si la Baldachinul lui Bernini, sub deschiderea imensa a cupolei lui Michelangelo (unde se poate urca pentru a admira splendida panorama).

Liturghiile duminicale in prezenta Papei (care isi are rezidenta in Palatul Apostolic al Vaticanului), audientele de fiecare miercuri deschise tuturor, multitudinea de rase si culturi care se aduna aici, toate acestea fac din San Pietro un loc absolut unic destinat sa ramana pentru totdeauna in memoria vizitatorului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de Călătorie - secțiune susținută de CarpatAir »


Setari Cookie-uri