Cu o istorie de mai bine de 1500 de ani, Istanbulul este centrul comercial, istoric si cultural al Turciei de astazi. Istanbulul , este un oras de o frumusete uimitoare. Arhitectura sa, bucataria specifica, istoria si cultura aparte creeaza un fascinant mozaic al zilei de ieri decorat cu nenumarate piese ale zilei de maine.

Folosind cuvintele poetului francez Alphonse de Lamartine, daca cineva ar putea arunca doar o singura privire lumii, ar trebui sa priveasca Istanbulul.

Orasul s-a nascut ca avanpost elen, devenind apoi parte a Imperiului Roman. Mai tarziu, aici a intemeiat imparatul Constantin cel Mare prima capitala crestina a lumii. Aceasta avea sa devina peste secole cartierul general al sultanilor otomani. Poate ceea ce confera cel mai mult farmec orasului este tocmai faptul ca are atat caracteristici orientale, cat si atitudini europene.

Carpatair a lansat in luna iunie zborul direct Constanta – Istanbul (Atatürk). Aeroportul International Atatürk, aflat in partea europeana a orasului, este aeroportul cel mai apropiat de centrul metropolei. Cu trei zboruri saptamanale, in zilele de miercuri, vineri si duminica Carpatair va duce la portile Orientului.

Orarul complet al zborurilor poate fi consultat pe www.carpatair.com.

Orasul celor sapte coline


Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, cu un brat in Asia, cu celalalt in Europa si cu stramtoarea Bosfor in inima lui, separandu-le. Istanbulul european este si el, la randul sau, divizat de Cornul de Aur - estuarul care imparte orasul in doua - in Orasul Vechi (la sud) si cartierul Beyoglu impreuna cu celelalte cartiere moderne (la nord). Daca timpul rezervat plimbarilor va este foarte limitat, in primul rand ar trebui sa mergeti in Orasul Vechi. Aici veti gasi principalele puncte de atractie turistica.

Metropola este cunoscuta si sub denumirea de orasul celor sapte coline, pentru ca Orasul Vechi este inconjurat de sapte dealuri, pe fiecare dintre ele fiind ridicata cate o moschee. La o plimbare agale prin centrul vechi, incercati sa cautati din priviri logo-ul orasului.

Inclusiv aceasta imagine sugereaza cele sapte coline. In ultimii ani, metropola a trecut printr-o perioada de puternica industrializare, in care mii de turci de pretutindeni s-au mutat in oras datorita locurilor de munca create. Dezvoltarea rapida a atras in aici o mare parte din persoanele care detin capital semnificativ in Turcia. De aceea veti gasi un oras aglomerat, care nu doarme niciodata.

Din punctul de vedere al temperaturilor, Istanbulul are un asanumit climat de tranzitie, datorat pozitionarii langa Marea Neagra, sub influenta climatului umed al Peninsulei Balcanice, dar si a celui mediteranean din sud-vest. Verile sunt fierbinti si umede, iar iernile pot fi foarte reci. Oricum, chiar si in toiul verii, e bine sa va puneti in bagaje macar o haina sau un sal calduros, intrucat noptile sunt racoroase, briza marii facandu-si simtita prezenta.

Istoria a doua continente

Dupa o munca monumentala de ani de zile, lucrarile de restaurare la Hagia Sofia au fost finalizate anul trecut, an in care orasul Istanbul a fost capitala culturala a Europei. Interioarele sale pot fi admirate acum in deplinatatea splendorii lor. Hagia Sofia (N.R. in limba greaca, numele inseamna „Sfanta Intelepciune”) este poate cea mai cunoscuta marca a Istanbulului. Unii autori o considera cea de a opta minune a lumii antice tarzii. Temelia cladirii dateaza de acum aproape 1500 de ani, iar monumentul in sine a trecut prin mai multe transformari de-a lungul secolelor. A fost initial ridicata de imparatul Iustinian ca biserica bizantina.

Din anul 1453 a fost transformata in moschee, adaugandu-i-se minarete la exterior si ornamente specifice in interior. Astazi, Hagia Sofia este muzeu si sit UNESCO.

Cu totul deosebit este domul central care, desi imens, pare sa nu aiba niciun fel de sprijin. La construirea lui s-a folosit o tehnica arhitecturala deosebita. Datorita acestei structuri aparte, cele 40 de ferestre cu arcada aflate de jur imprejurul bazei dau senzatia ca domul pluteste deasupra lor.

Un alt punct istoric care merita vizitat este Moscheea Albastra, ridicata in secolul al XVII-lea de catre sultanul Ahmet I. Celebra in lume pentru sistemul de domuri succesive ascendente si singura moschee cu sase minarete din lume, aceasta este decorata in interior cu placute de ceramica albastra, iar lumina din interior este filtrata prin 260 de ferestre cu vitralii. Pana de curand, muezinii trebuiau sa urce pe jos, de 5 ori pe zi, interminabilele scari in spirala ale minaretelor, pana in balcoanele de unde ii cheama la rugaciune pe practicantii islamici. De curand, minaretele au fost dotate cu lifturi. In noptile de vara, Moscheea Albastra este luminata in culori, aici organizandu-se spectacole de sunet si lumina. Acestea sunt anuntate prin diverse afise, la intrarea in frumoasa moschee.

De aici, puteti lua tramvaiul, din statia Sultanahmet la Kabatas (ultima statie). Apoi, in plimbare de-a lungul marii, ajungeti la palatul Dolmabahce. Aflat pe tarmul european al Bosforului, palatul a fost centrul administrativ al Imperiului Otoman intre anii 1856 si 1922. Pana atunci, sultanul si familia sa locuiau la Palatul Topkapi, dar acestuia ii lipseau luxul si stilul modern al epocii.

Sultanul Abdülmecid a decis sa construiasca palatul Dolmabahce, primul palat in stil european, foarte bogat in decoratiuni din aur si din cristal. Interioarele se viziteaza doar insotiti de ghid. Dupa turul palatului, va puteti continua drumul catre Piateta Ortakoy, plina de cafenele, magazine mici de artizanat si de dulciuri. E ideal sa ajungeti aici la apus, sa luati loc la o terasa si sa va bucurati de privelistea oferita de podul iluminat care se intinde intre cele doua continente.

Poate cel mai popular loc din Istanbul este palatul Topkapi, principala resedinta a sultanilor otomani timp de peste 400 de ani (1465-1856). Palatul atrage multi turisti si datorita relicvelor pe care le gazduieste, printre care si haina si sabia profetului Mahomed, dar si sabia originala a domnitorului Stefan cel Mare. Complexul palatului este compus dintr-o multime de cladiri, gradini, o moschee, un spital si mai multe brutarii, in epoca fiind resedinta regala si camin pentru mai bine de 4000 de persoane. In timp, palatul si-a pierdut din importanta, pastrandu-si la finele evului mediu doar functiile de tezaur imperial si de biblioteca imperiala. Incepand cu 1920, palatul Topkapi a devenit muzeu, unde au fost expuse colectii impresionante de portelan, haine, arme si armuri, miniaturi otomane si manuscrise de caligrafie islamica. De asemenea, aici puteti admira bijuteriile si tezaurul otoman.

Meniurile turcesti intregesc farmecul locului


Indiferent daca alegeti sa calatoriti la Istanbul pentru afaceri sau pentru relaxare, trebuie sa va delectati cu bucataria Asiei Mici. Simigeriile Bucurestiului de altadata au fost mostenirea orientalilor care au trecut prin sudul Romaniei. Astfel, Simit nu este altceva decat versiunea turceasca a covrigului. Vandut la toate colturile orasului, Simit este micul dejun favorit al celor care se grabesc dimineata la serviciu. Gasiti versiuni cu toate tipurile de toppinguri si condimente. Noi va recomandam sa incercati cel putin un Simit cu branza alba.

Pentru cine doreste un mic dejun mai consistent recomandam Lahmacun. Este gustos si ieftin, il gasiti pretutindeni. Consta intr-o lipie delicioasa pe care se serveste carne proaspata de miel, fripta si bine condimentata. Pentru pranz, la felul intai va invitam sa incercati o supa. Chiar daca cel mai frecvent veti gasi in meniuri supa de linte, intrebati de Yayla Corbasi. Are un gust senzational, mai ales daca o savurati in toiul verii. Este supa de menta cu iaurt. Manti sunt niste paste delicioase, o versiune turceasca a celebrului ravioli, care merita incercate cu proxima ocazie. Tipic pentru mancarurile aromate ale orientalilor este Sac Kavurmasi. Contine carne tocata foarte fin, amestecata cu ceapa si rosii si condimentata cu sare, piper si ierburi aromatice. Ca sa alunece mai bine pe gat, puteti stropi totul cu niste Haydari, un iaurt condimentat cu usturoi. Celor care vor sa incerce un kebab autentic le recomandam Yogurtlu Kebap. Este un fel de kebab cu carne de vita sau miel, servit cu sos de rosii si sos de iaurt cu usturoi. Totul este asezat intr-o chifla pufoasa.

Daca optati totusi pentru un meniu mai light, comandati o GozlemeI. Seamana cu clatitele umplute, dar au cu totul alta aroma. Varecomandam sa le incercati pe cele cu spanac si branza sau cartofi cu branza. Yaprak Sarma sunt de-a dreptul exotice. Desi seamana izbitor cu sarmalutele moldovenesti, continutul si gustul sunt total diferite si chiar surprinzatoare. Foile de vita-de-vie sunt umplute cu orez fiert cu nuci de pin si morcovi tocati. Orice ati comanda la felul doi, merge insotit de o Patlican salatasi. Salata de vinete este extrem de populara in meniurile turcesti. Incercati-o!



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de Călătorie - secțiune susținută de CarpatAir »


Setari Cookie-uri