Aproape 30% din productia anuala de bere a fabricilor din Germania este dedicata consumului la Oktoberfest, cel mai mare festival al berii din lume care are loc an de an in Germania, in Munchen. Anul acesta, Oktoberfest se va desfasura in perioada 17 septembrie – 2 octombrie.

Cele 16 zile de eveniment atrag anual peste 6 milioane de turisti care consuma aproximativ 1,5 galoane de bere, 220 000 de perechi de carnati de porc, 480 000 de pui la rotisor si aproape 100 de porci sau, dupa gusturi si preferinte, purcelusi la protap. Aproape 30% din productia anuala de bere a fabricilor din Germania este dedicata consumului la Oktoberfest.

Mai mult de atat, sunt nu mai putin de 12,000 de persoane angajate anual sa deserveasca cat mai bine acest eveniment. La Oktoberfest, turistii iubitori de bere germana si consumatorii acerbi de preparate si specialitati din carne vin in Munchen din toate colturile lumii si se amesteca cu o populatie pestrita imbracata in costumele traditionale usor sofisticate si colorate ale bavarezilor - „dirndls” si „lederhosen”. Daca metropola bavareza are aproximativ 1,5 milioane de locuitori, ei bine, in perioada Oktoberfest, Munchen-ul primeste nu mai putin de 6 milioane de vizitatori.

Oktoberfest are portile larg deschise pentru oricine vrea sa patrunda in mirajul marilor evenimente populare. Intre 17 septembrie si 2 octombrie 2011, spiritul Munchen-ului va radia din nou odata cu deschiderea unei noi editii a Oktoberfest. Este din nou momentul de a va molipsi de pofta de viata a bavarezilor.

Pentru cei care doresc sa ajunga la Munchen cu ocazia festivalului berii, Carpatair a pregatit un pachet special, care include cazare 3 nopti in Munchen, la hotel de 3 stele, mic dejun si bilet de avion dus-intors.

Preturile/pachet/persoana pornesc de la 350 euro+taxe.

Citeste mai multe despre oferta Carpatair pentru Oktoberfest: http://www.carpatair.com/oktoberfest_pachet/ro
Citeste mai multe despre Oktoberfest 2011: http://www.oktoberfest-munchen.com/oktoberfest_dates.html.

Istoria festivalului Oktoberfest

Povestea ar fi inceput in octombie 1810 odata cu organizarea petrecerii de nunta in cinstea bavarezului Ludwig, printul mostenitor al Coroanei, devenit ulterior regele Ludwig I de Bavaria, cu printesa saxona Theresa Hidlburghausen. Un subofiter din garda nationala bavareza a avut ideea organizarii unei curse cu cai cu acest prilej. Ideea a fost acceptata pe loc, cursa s-a desfasurat pe o pajiste nefolosita, iar momentul a fost generic „botezat” de catre printesa – Oktoberfest. Tot atunci se pare ca cetatenii orasului ar fi fost invitati sa participe la evenimentul de 5 zile si 5 nopti desfasurat in fata portilor Domeniilor Coroanei. Intrucat evenimentul in sine s-a bucurat de un succes neasteptat, Ludwig de Bavaria a decis sa il organizeze si in anul imediat urmator. Din 1812, festivalul popular s-a desfasurat an de an, crescandu-si editie de editie amploarea organizationala si popularitatea.



Evenimentul se desfasoara si astazi in Theresienwiese „Theresa s Meadow” sau, mai simplu in „Wies’n”. Din 1932 a fost introdusa in circuitul turistic Riesenrad-ul – „Roata gigantica” - o inventie pur-ruseasca care urca turistii la 50 de metri inaltime oferindu-le o panorama splendida asupra orasului...Cand orasul a inceput sa permita si organizarea targurilor de bere, au fost construite primele standuri de prezentare a recoltei si primele bancuri de degustare. Acestea au fost inlocuite treptat de „corturile” de azi.

Oktoberfest la start


Pe parcursul a doua saptamani, intre 17 septembrie si 2 octombrie, aceasta zona din centrul metropolei bavareze se va transforma intr-un mic oras al berii, aici vor fi amenajate nu mai putin de 14 corturi, numeroase puncte de distractie pentu public, magazine cu suveniruri specifice zonei si...momentului.

Evenimentul este deschis an de an de Primarul din Munchen care la pranz, in prima zi a evenimentului, mai exact in 20 septembrie, la ora 12.00 „va da cep” unuia din butoaiele din lemn cu bere si va proclama „O zapft is!” - „Am dat cep!”

Berea si mancarea de la Oktoberfest

Berea de la Oktoberfest se prezinta intr-o mare varietate numita simplu „Marzen”. De regula, mult mai neagra si mai puternica decat cea traditionala, berea „Marzen” de la Oktoberfest contine 6% alcool, este de joasa fermentatie si are cel putin 30 de zile de la data la care a fost produsa. Inainte ca tehnicile moderne de racire a berii sa explodeze pur si simplu, berea era produsa de germani in luna martie – dupa cum ii spune si numele - pentru a putea fi savurata vara tarziu sau toamna devreme.

Ca mai toate berile germane, berea de la Oktoberfest este realizata in conformitate cu anumite standarde germane stricte - Reinheitsgebot - in vigoare inca din 1516. Acestea pornesc asa cum era si firesc, de la definirea cu exactitate a calitatii a celor 4 ingrediente ale acesteia: orz, hamei, malt si drojdie... Doar 6 fabrici au dreptul de a vinde berea la festivalul din Munchen – Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Paulaner, Spaten.

14 corturi mai mari sau mai mici permit servirea simultana cu bere a 98000 de consumatori. Berea este servita la Mab (mug) - halbe de un litru - si costa aproximativ 7,5 euro. Chelnerii trebuie sa fie capabili sa duca la mese 10 astfel de halbe odata...

Se pare ca prima halba de bere din sticla a fost introdusa in „circuitul” Oktoberfest in 1892. Astazi, halba Oktoberfest este cel mai cautat suvenir ...

Pe toata perioada Oktoberfest-ului, pe langa bere, sunt consumate asa cum era si firesc, mari cantitati de mancare. Aproape peste tot sunt disponibili „Hendl”, pui la gratar intregi sau, dupa preferinte si puterea de consumare, la jumatate. Ca alternativa la pui sunt spatele de gasca la gratar sau... rata prajita oferite impreuna cu varza rosie traditionala sau cu salate pe baza de mar („Blaukohl”).

La acest capitol, mai exista insa o categorie pe care de regula, numai temerarii sau cunoscatorii o pot comanda fara sa se gandeasca de doua ori; este vorba de specialitatile locale precum coada de bou prajit, coastele grase de porc la gratar sau carnatii zemosi bavarezi. Printre toate aceste delicii culinare, vizitatorii mai pot aprecia si „pestele pe stick” (bat) – Steckerlfisch. In marea lor majoritate, pestii serviti la Oktoberfest sunt pastravi proaspat pescuiti din cel mai mare lac bavarez, Chiemsee.

Pentru cei mai putin gurmanzi exista optiuni precum salatele sau supele de cartofi. La capitolul desert exista placintele cu miere servite in sos de vanilie „Dampfnudel”, strudelele cu mere, Kaiserschmarrn, turtele dulci traditionale – produs apreciat in Bayern - cu inscriptii din zahar multicolor si taieteii cu branza. Peste tot, printre standuri, printre corturile si magazinele cu suveniruri, vizitatorii roiesc stanga-dreapta purtand in piept inimioare multicolore cu mesaje care mai de care mai pestrite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de Călătorie - secțiune susținută de CarpatAir »


Setari Cookie-uri