Lviv-ul este cu siguranta o destinatie superba pentru o scurta vacanta de toamna si nu numai. Orasul este un loc unic, deoarece este si oras comercial, si asezare istorica, aproape de o statiune balneo de la munte, dar totodata si un oras modern in plina expansiune. Aici gasesti istoria scrisa in peretii caselor, influentele polonezilor care au cucerit orasul, dar si mai pregnant se simte ca aici a fost stapanitor Imperiul Austro-Ungar, tot asa cum iti dai seama si ca te afli intr-un spatiu reprezentativ al culturii slave.
Daca vreti sa comparati orasul Lviv cu oricare altul, este foarte greu. Cand incercati o comparatie cu alte orase europene, atunci trebuie sa stiti ca Lviv are cate ceva din mai multe capitale mari. Farmecul Vienei se impleteste aici cu splendoarea Moscovei, cu strictetea Frankfurtului, dar si cu abundenta de monumente si biserici din Roma.

Lviv este unic, deoarece este si oras comercial, si asezare istorica, aproape de o statiune balneo de la munte, dar totodata si un oras modern in plina expansiune. Si azi, daca te plimbi pe strazile din Lviv, gasesti istoria scrisa in peretii caselor, influentele polonezilor care au cucerit orasul, dar si mai pregnant se simte ca aici a fost stapanitor Imperiul Austro-Ungar, tot asa cum iti dai seama si ca te afli intr-un spatiu reprezentativ al culturii slave.

Carpatair opereaza zboruri directe Timisoara - Lviv de de cinci ori pe saptamana in zilele de luni, miercuri, joi, vineri si sambata. Totodata, prin hub-ul din Timisoara, Carpatair ofera conexiuni spre Lviv din Romania (Bucuresti, Bacau, Craiova, Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu si Arad), Italia (Roma, Milano, Verona, Venetia, Bologna, Florenta, Ancona si Bari) si Germania (Dusseldorf, Stuttgart si Munchen).
Loc de pelerinaj pentru mai multe confesiuni

Orasul este un mare melanj de culturi, de natii, de istorii, de oameni si de obiceiuri, unul mai diferit decat celalalt. E de ajuns sa vezi arhitectura bisericilor din Lviv si intelegi ca ai in fata o combinatie extrema. Turlele bombate ale bisericilor ortodoxe se intrec spre cer alaturi turnuri ascutite ale catedralelor catolice sau de turnurile micute ale bisericilor armene. Bisericile din Lviv sunt cunoscute in toata Ucraina, dar si in tarile din jur. Anual, mii de pelerini de diverse confesiuni vin in oras sa se roage si sa se reculeaga in aceste lacasuri de cult.
Lviv-ul atrage turistii din diverse motive si fiecare dintre ele este diferit.

Ucrainenii merg sa viziteze orasul pentru ca are o atmosfera occidentala, un aer vestic ramas de pe vremea cand Habsburgii stapaneau aici. Occidentalii, in schimb, vin in Lviv pentru ca vechea cetate pastreaza si o atmosfera de mister slav incrustata in zidurile bisericilor si ale monumentelor. Tocmai acest lucru i-a sporit faima enorm: melanjul dintre culturi, monumente si obiective turistice. De mai bine de zece ani, Lviv este oras trecut in patrimoniul UNESCO. Organizatia a apreciat faptul ca un singur oras-cetate detine majoritatea monumentelor istorice din Ucraina. Nu mai putin de 55% din monumentele de patrimoniu ale Ucrainei sunt concentrate in Lviv, asa ca turistii se pot lauda ca au vizitat Capitala Culturala a Ucrainei.

Turismul culinar, printre atractiile locale

Ucrainenii - firi romantice si totodata cucernice - au ridicat biserici si monumente in onoarea inaintasilor. Austro-ungarii au adus spiritul riguros si tehnic in Lviv. In acest oras a fost inventat gazul lampant, si tot Lviv-ul a devenit primul oras in care iluminatul stradal
s-a facut in premiera cu acest tip de combustibil.

Iar daca vreti o lectie utila si placuta in acelasi timp, e de ajuns sa mergeti sa vedeti “Lampa cu gaz”. Este vorba despre primul muzeu-restaurant al Ucrainei. La intrare va asteapta inventatorii, sub forma de statui din bronz. Jan Yeh sta ganditor la o masa, iar Ignatiu Lukasiewicz priveste strada de la inaltimea etajului al treilea, unde ii este amplasata statuia.

Daca tot ati intrat in restaurant, alegeti terasa de la etajul al treilea, pentru a va bucura de priveliste in timp ce savurati o specialitate care va va lasa si un gust bun, si o amintire superba despre Lviv. Neaparat trebuie sa incercati coltunasii. Acestia sunt preparati dupa retete traditionale ucrainene, care au fost imbunatatite de-a lungul timpului. Exact ca pe sistemul pastelor proaspete italiene, coltunasii sunt fierti, cu o umplutura la mijloc. In functie de mancarurile preferate, puteti alege intre coltunasi cu carne sau cu multe alte umpluturi - cu varza sau ciuperci, dar si cu branza. Peste portia de coltunasi se asterne un strat generos de smantana, care inveleste bucatele din plin si le da o savoare unica.

Un turist grabit, care nu are timp sa savureze specialitatile ucrainene gaseste orice altceva doreste. De la fast food la mancaruri internationale, din toate colturile lumii. Pizza, bucatarie chinezeasca sau japoneza, preparate vietnameze, paste sau fripturi pe gratar, toate preparate rapid de bucatarese indemanatice. Lviv-ul este renumit pentru restaurantele unde mananci repede si bine. Se numesc Kartopliana Khata, ceea ce inseamna „Casa Cartofului”, asa ca toti clientii se bucura de sortimente din cele mai diverse, toate gatite cu sau din cartofi. O bere rece, blonda sau bruna, incheie un festin rapid si indestulator, intr-un restaurant cochet si usor de gasit. Astfel de Case ale Cartofilor se afla peste tot in Centrul istoric si sunt extrem de frecventate.

Pentru o siesta cu parfum istoric, puteti alege o cafenea. Mare parte dintre acestea amintesc de zilele in care austriecii se plimbau prin centrul orasului si se opreau la o ceasca de cafea fierbinte. Localurile sunt micute, cochete si mai la tot pasul. Sunt renovate in stil vienez, iar peretii lor sunt mai mereu impodobiti cu exponate. Fie ca este vorba despre pictura sau fotografie, cafenelele din Lviv sunt casa buna pentru artisti. Tablourile nu stau mult pe pereti.

Cele mai frumoase isi gasesc imediat cumparatori, iar patronii au grija ca expozitiile sa se roteasca lunar, pentru a nu plictisi clientela.
Cat despre cafea, nu veti gasi nicaieri in Ucraina una mai buna si preparata cu mai multa grija. Localnicii sunt foarte mandri ca au invatat de la austrieci metoda de preparare, pe care au imbunatatit- o mult peste ani. De fapt, vor spune cu mandrie oricand si oricui ca Lviv este Capitala Cafelei in Ucraina.

Festivalurile toamnei


Lviv este si Capitala Festivalurilor in 2011. Au loc mai multe festivaluri, iar cel mai important este Targul International de Carte. Urmeaza Veretno sau Festivalul de Arta Traditionala. Ucrainenii nu se vor dezice niciodata de mostenirea lor etnica, asa ca la acest festival vin mesteri populari care sa lucreze obiecte traditionale, sa coasa celebrele straie populare si care vor sa transmita aceasta arta tinerilor. Turisti si localnici deopotriva iau lectii de tesut, de sculptat si de impletit papusele traditionale.

Pentru ca folclorul este extrem de iubit, trupele de dansuri sunt mai mereu prezente pe scena. E adevarat ca ucrainenilor le place sa ii aiba aproape pe artistii populari la orice eveniment, dar cand trupele se intrec intre ele, putini mai stau departe de scena. Li s-a dus faima din Europa in Asia dansatorilor din Lviv si an de an au spectacole in tara sau dincolo de granita - in fostele republici sovietice sau in statele din vestul Europei. Gratia si vitalitatea dansurilor populare slave sunt gustate din plin, peste tot. Dansurile ucrainenilor, inspirate din cele cazacesti de demult, sunt o adevarata mostenire pe care locuitorii si-o transmit unii altora.

Desi iubesc traditiile, locuitorii din Lviv nu sunt reticenti la nou. Tot in luna septembrie au loc Media Depo si Saptamana Artei Contemporane. La Media Depo aveti ocazia sa vedeti documentare, filme de scurt metraj si sa treceti in revista cele mai bune lucrari de la toate festivalurile de media de peste an. Saptamana Artei Contemporane va familiarizeaza cu noile mijloace de a comunica diverse forme de arta in societate. Urmeaza apoi festivaluri din cele mai diverse si spectaculoase. In luna octombrie, aveti ocazia sa asistati la un adevarat concert de baros si nicovala. Maestrii fierari din toata Ucraina si din statele din jur vin la Lviv pentru a se intrece intr-o competitie unicat. Leul de Fier se numeste festivalul care unora le da dureri de urechi, iar altora le arata un mestesug pe cale de disparitie.

Cel mai gustat festival din lunile de toamna ramane cel al cafelei. Toate cafenelele din Lviv participa la un concurs prin care este desemnata Cafeneaua Anului. Premiul este acordat de Regele si Regina Festivalului, care au misiunea sa mearga si sa guste din toate produsele, iar fiecare cafenea incearca sa impresioneze clientii si juriul. Nu exista un local care sa nu vina cu propriile retete, vechi si noi, cu prajituri speciale care se potrivesc la anumite tipuri de cafea, pastrand traditia celor mai buni maestri din toata Galitia: cei din Lviv.

Suveniruri pe toate gusturile

Nu exista turist care sa nu vrea sa ia cu el macar o mica parte din oras. De aceea, suvenirurile au devenit o adevarata industrie in Lviv. Tricouri, carti postale cu imagini din Centrul Istoric, papusi ucrainene traditionale confectionate artizanal, magneti de frigider,cafea, carti, sepci, cani, halbe, ecusoane, insigne, mici sticlute cu bauturi traditionale, tablouri si mai ales lampi cu gaz, toate pot fi gasite in marile magazine de suveniruri. Un suvenir de efecto este... cartea. In fiecare magazin se gasesc carti cu un titlu anume: Cartea de capatai a barbatului, Lectura de seara a stapanului casei sau Ideologia nationala. O data desfacuta, cartea este de fapt o cutie in care se adaposteste, bine-mersi, o sticluta cu tarie. Bineinteles,pentru stapanul casei.

Daca va plac antichitatile, inclusiv cartile vechi, atunci o vizita pe Vechea Strada Evreiasca va fi o adevarata placere. Se gasesc aici tot soiul de obiecte vechi: de la placi de gramofon la carti tiparite in urma cu sute de ani, vederi de pe vremea strabunicilor si decoratiuni interioare de pe care patina timpului a fost stearsa cu greu. Pentru cei care detesta sesiunile lungi de shopping, e de ajuns sa intre intr-un restaurant sau o cafenea: mare parte din ele au si suveniruri, tocmai pentru a scuti turistii de inca un drum la magazin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de Călătorie - secțiune susținută de CarpatAir »


Setari Cookie-uri