Vinerea trecuta spuneam ca daca stirea privind somajul in Statele Unite va arata o cifra cu mult peste 300.000 de concedieri, vom asista la o zi rosie pe pietele din jurul lumii. Dupa anuntarea unui numar de 533.000 concedieri noi, pietele din Europa au coborat cu peste 2%. La fel si pietele americane, dar numai pentru primele 90 de minute, urcand apoi cu peste 6% pana la finalul sesiunii. Ce s-a intamplat?
Anuntul despre somaj de la ora 8.30 dimineata, ora New York-ului, a surprins fara doar si poate pe cei mai multi. Cu un numar aproape dublu fata de estimarile medii, era clar ca piata va reactiona negativ. Asa cum a si facut-o pentru primele 90 de minute. Dupa ce a deschis sesiunea la ora 9.30 la un nivel de 844 puncte, indicele S&P 500, a atins 818 inainte de ora 11 ora locala. Acelasi indice a incheiat ziua la un nivel de 876 de puncte, prezentand astfel o crestere neta de circa 4% fata de ziua precedenta. In randurile urmatoare voi incerca sa discut doua aspecte diferite ale factorilor nevazuti ce fac posibila o astfel de evolutie pe Wall Street. Ambele depind in mare masura de uzul actual al tehnologiilor avansate pe pietele de capital.

Primul aspect se refera la faptul ca valoarea unei firme are sanse mici sa scada sub o anumita valoare intr-o perioada foarte scurta. De exemplu, compania Apple detine in continuare toate brand-urile pe care le avea acum 3 luni, precum si o cota de piata in crestere pentru majoritatea produselor sale. E destul de greu de crezut ca astazi toate acestea valoreaza mult mai putin, in conditiile in care aceasta companie are si economii in cash de peste 12 miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, dupa o analiza amanuntita a companiei Apple nu poti ajunge in mod logic la o evaluare a firmei sub nivelul de circa 100 de miliarde de dolari, chiar ci cu cele mai sumbre prognoze. In afara de impactul unei economii in scadere, nimic altceva nu s-a schimbat legat de aceasta companie si de regula putine lucruri se schimba intr-o perioada de cateva luni. Cu toate acestea, frica generalizata de pe piata a adus Apple la o capitalizare actuala de aprox. 84 de miliarde, desi la jumatatea lunii august aceasta era de 2 ori mai mare. Ceea ce creeaza in mod natural o oportunitate pentru cei care sunt dispusi sa investeasca in Apple si sa astepte pana cand capitalizarea pietei atinge valoarea reala a companiei.

Unui investitor individual ii este imposibil sa analizeze sute de companii si in paralel sa monitorizeze evolutia lor pe piata. Dar fondurile de risc ("hedge funds") folosesc astazi algoritmi extrem de avansati care permit evaluarea in timp real a unei companii in raport cu ultimele informatii disponibile pe piata. Mai mult, cu ajutorul tehnologiilor avansate, hedge fund-urile au posibilitatea de a evalua in paralel sute si chiar mii de companii.

Al doilea aspect are de asemenea in prim plan hedge fund-urile si capacitatea lor de a analiza foarte repede o cantitate foarte mare de date. Cu ajutorul unor modele matematice sofisticate, acestea pot analiza evolutia actiunilor pe termen scurt si lung. Comparand rezultatele acestor analize cu evaluarea separata a fiecarei companii, un hedge fund poate analiza momentul in care o companie sau chiar intreaga piata a atins un nivel critic fata de valoarea ei reala.


Vinerea trecuta, un astfel de nivel critic se pare ca a fost atins, iar eu banuiesc ca s-a aflat undeva in jurul nivelului 825 pentru indicele S&P 500. Mai mult decat atat, tot vineri dimineata au parvenit stiri din surse multiple (ex. Legg Mason, Deutsche Bank) care sugerau ca piata a atins deja nivelul minim. Aceasta stare de lucruri a sugerat unui numar relativ mic de fonduri de risc ca e momentul sa cumpere. Astfel, in urmatoarele 2 ore piata a revenit cu incetul la nivelul de la deschiderea sesiunii pe fondul unui volum de
tranzactionare redus. Dar prin acest proces a fost creata o situatie cunoscuta sub termenul de "momentum".

Odata creat acest momentum, un numar mai mare de cumparatori au revenit pe piata, lucru demonstrat de volumul semnificativ mai mare de dupa ora 13.30 ora locala. Pe masura ce pretul crestea, acest lucru se intampla si cu volumul tranzactiilor, conducand astfel pretul si mai sus intr-o evolutie spiralata.

Tranzactionarea rapida pe un numar mare de companii e facilitata de aceleasi modele de analiza a pietei mentionate anterior. Multe dintre aceste modele sunt programate nu numai sa analizeze piata ci si sa initieze tranzactii in mod automat in momentul in care pretul unei actiuni a devenit atractiv. Deoarece unui fiinte umane ii ia mult mai mult timp sa comande tranzactii pe un numar mare de companii, unele dintre oportunitatile create de piata pot disparea in cateva minute sau chiar mai repede.

In consecinta, fondurile de risc utilizeaza "computer-driven trading" ce permite specularea unei numar mult mai mare de oportunitati semnalate de modelele de analiza a pietei. Evident ca aceste modele pot duce uneori si la miscari gresite, deoarece programarea se face pe baza evolutiilor istorice care nu intotdeauna seamana cu conditiile actuale. Dar riscul e un aspect important al oricarui fond de risc si toti investitorii in aceste fonduri au aflat in mod direct acest lucru in ultimele luni.

S-ar putea spune ca declaratiile din ultimele zile impreuna cu evolutia de vineri a pietei au dat semnalul ca intr-adevar cosmarul pietelor de capital a luat sfarsit. Anunturi venite din zona politica s-ar putea sa conduca acest optimism spre culmi de neinchipuit cu doar
cateva zile in urma.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri