Odata cu iesirea la rampa a altor analisti care afirma ca raul cel mai mare a trecut, am asistat la inca o zi in care titanii pietelor financiare s-au bucurat de interesul special al investitorilor.
Evolutia unor firme de pe Wall Street a depasit cu mult cresterea medie de 7% a intregului sector financiar. Astfel, Goldman Sachs a avansat cu 9%, Citigroup si JP Morgan cu cate 10%, Bank of America cu 17%, NYSE Euronext cu 22%, KKR cu 24% si Genworth cu 42%.

Pe fondul unui val de optimism care a demarat vineri, o multitudine de stiri pozitive au bombardat piata de-a lungul sedintei de ieri. Printre acestea s-au aflat vesti venite din sfera grupului de tranzitie al lui Barack Obama, viitorul presedinte american, referitoare la investitii masive in infrastructura, vestea ca
regulamentele aplicate sectorului de asigurari vor fi partial modificate, si vestea ca cei trei producatori auto vor ajunge la o intelegere cu guvernul inainte de sfarsitul zilei de luni.

Stiri pozitive venite din zona industriei de productie energetice, precum si o convingere din ce in ce mai mare ca banca centrala va scadea rata de referinta a dobanzilor in sedinta de saptamana viitoare au contribuit de asemenea la efervescenta de pe piata.

Ajungand foarte aproape de nivelul psihologic de 9.000 de puncte, indicele Dow Jones a trimis valuri de euforie atat pe pietele internationale de actiuni, cat si pe pietele de materii prime.

Petrolul a avansat cu 7% iar majoritatea celorlalte materii prime i-au urmat indeaproape, sugerand ca investitori din toate colturile lumii intrezaresc o imbunatatire a situatiei economice globale.

Trebuie mentionat ca euforia din ultimele doua sedinte nu a fostalimentata de vreo interventie directa a guvernului sau a bancii centrale asa cum s-a intamplat in situatii similare din ultima perioada. Totusi, chiar daca acest ultim val de optimism are la baza ratiuni diferite de cele din ultima vreme, evolutii surpriza sunt inca posibile si trebuie luate in considerare. Volatilitatea pe majoritatea pietelor se afla inca la cote maxime, raportat la evolutia lor istorica, si acest lucru va continua cel putin pentru o vreme.

De asemenea, riscul falimentului unor companii din multe sectoarele economice nu s-a modificat cu nimic in ultimele zile.

Cu alte cuvinte, reinstalarea optimismului pe Wall Street din ultimele zile nu echivaleaza un optimism la fel de mare si in activitatea economica curenta. Abia peste cateva luni vom avea o idee mai clara despre cat de justificat a fost acest entuziasm atat de molipsitor si volatil in acelasi timp.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri