Dupa o noua sesiune cu evolutii in zig-zag, Wall Street isi continua incet, dar sigur evolutia pozitiva din ultimele zile. Pe fondul cresterii stocurilor de produse petroliere si al scaderii pretului benzinei, retailerii au beneficiat de atentia crescuta investitorilor si au impins piata americana de actiuni mai sus cu 1%.
Pretul mediu al benzinei in Statele Unite se afla in prezent la nivelul de aprox. 44 de centi pentru un litru. Acesta se afla in urma cu o luna la nivelul de 59 de centi si acum un an la nivelul de 59 de centi pe litru. Intr-un anunt separat, a fost confirmata cresterea stocurilor petroliere care sugereaza stabilizarea pretului mediu al benzinei in jurul valorii actuale. Spuneti-va parerea in legatura cu evolutia pretului petrolului pe Forumul Wall Street.

Scaderea pretului carburantilor permite astfel consumatorilor sa aloce altor tipuri de cumparaturi sume mai mari decat erau pronosticate cu putin timp in urma. Sectorul de retail a crescut in medie cu 3%, reflectand scaderea pretului benzinei precum si sperante mai mari pentru anuntul privind vanzarile retail din luna noiembrie, anunt programat pentru ziua de vineri.

Printre companiile care au evoluat extrem de pozitiv in ultima sedinta s-au aflat Societe Generale care a crescut cu 7% in urma unui upgrade venit din partea unui analist de la Credit Suisse, precum si compania miniera Rio Tinto care a crescut cu 30% in urma anuntului privind reorganizarea activitilor financiare si operationale.

In paralel, Camera Reprezentantilor din Congres a aprobat imprumutul pentru producatorii auto, urmand ca legea sa mearga la Senat, camera superioara a Congresului American. Aici e de asteptat ca republicanii sa vor opune respectivului act legislativ cu maximul de forte, si numai interventia presedintelui George W. Bush va fi de natura sa permita aprobarea rapida a imprumutului.

Privind catre sfarsitul de saptamana, o serie de anunturi importante vor avea loc in cursul urmatoarelor doua sedinte ale bursei. Printre acestea, joi vor fi anuntate numarul de noi cereri de ajutor pentru somaj, balanta comerciala pe luna octombrie, si indexul preturilor de import. Vineri vor fi aduse la cunostinta pietei nivelul inflatiei pe luna noiembrie, vanzarile din sectorul retail pentru noiembrie si stocurile pentru luna octombrie.

Cu siguranta, in tot acest timp atentia tuturor va fi indreptata catre banca centrala in speranta unor semnale privind scaderea ratei dobanzilor. Participantii la bursa apreciaza acum ca sunt sanse reale ca rata dobanzii de referinta sa fie redusa cu 0.75% la intalnirea guvernatorilor bancii centrale de la inceputul saptamanii viitoare.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri