Multi dintre noi presimt ca suntem destul de aproape de momentul la care ar trebui sa ne pregatim sa investim din nou la bursa. Acest lucru e valabil in Romania, pe Wall Street si pe intreg mapamondul. Cu totii recunoastem acest lucru cu voce tare. Un alt lucru pe care il presimtim este ca vom pierde din nou bani, asa cum s-a intamplat si cu ultima ocazie. Cati dintre noi sunt insa pregatiti sa recunoasca acest lucru? Fie chiar si in soapta?
In vremurile cand lucrurile mergeau din bine in mai bine la bursa, probabil ca intreaga familie si intregul cerc de prieteni erau la curent cu ce ni se intampla.

Era extraordinar sa tragi un pui de somn la amiaza si sa te trezesti cu cateva mii de lei noi in buzunar inainte de finalul sedintei de tranzactionare.

Cati dintre noi nu au avut senzatia ca se pricep la investitii, ca stiu sa evalueze orice companie, ca inteleg impactul pe care il au asupra pietei diverse stiri si declaratii? Acelasi lucru era valabil si peste mari si tari, pe oricare dintre pietele care urcau spre culmi nemaivazute. Iar astazi? Ne este greu sa recunoastem ca, totusi, nu suntem chiar atat de priceputi la investitii pe cat ne-ar fi placut sa credem.

Investitorii se impart in doua categorii: institutii (institutional) si persoane fizice (retail) si in general cele doua categorii sunt studiate separat. Nu de mult am rasfoit un studiu care analiza succesul de durata al clientilor retail din Statele Unite.

Imi aduc aminte ca pentru perioada August 2003 – August 2008 randamentul unui fond mutual de actiuni a fost in medie de circa 7% pe an. Tinand cont ca aproape 95% din cei care utilizeaza fonduri mutuale sunt clientii retail, ne-am astepta sa vedem ca si randamentul mediu pentru un client retail care a investit intr-un fond mutual in aceeasi perioada a fost apropiat de 7%. In realitate, a fost doar 4%. Cum este posibil?

Majoritatea covarsitoare a clientilor retail investesc fara nici o noima. Se inghesuie sa cumpere acele fonduri (sau actiuni) despre care vorbeste toata lumea, iar cand un fond (sau o actiune) a pierdut suficient de mult din valoare, isi pierd orice speranta si se hotarasc sa vanda. Cum ar spune americanul, clientii retail „buy high and sell low”.

Ca orice fiinta umana, clientii retail cad prada emotiilor de moment si rareori realizeaza ca majoritatea deciziilor luate la bursa nu sunt tocmai logice ci mai degraba emotionale. Dat fiind ca bursa exista de ceva vreme in Statele Unite, acest lucru e binecunoscut investitorilor de rand de pe malul de vest al Atlanticului. Si cu toate acestea, chiar si aici majoritatea lor continua sa se pacaleasca investind pe cont propriu. Uneori se intampla sa cada in extrema cealalta, recunoscand ca nu au idee cum trebuie investiti banii la bursa si mergand pe mana unui cunoscut care pare ca se pricepe la asa ceva. Cel mai elocvent exemplu este Bernie Madoff, autorul celei mai mari fraude financiare din istoria lumii.

Bazandu-se pe increderea si lipsa de experienta a cunoscutilor, Bernie a reusit sa acumuleze sume uriase pe care le-a rulat pana cand a ajuns in pana de investitori. E foarte probabil ca schema lui ar mai fi functionat pentru multa vreme daca nu ar fi intervenit criza financiara prin care trecem. Ce e aproape de necrezut este faptul ca s-au lasat inselati si oameni care erau foarte bine vazuti pe Wall Street si care acum si-au pierdut din credibilitate.

Intrebarea noastra ca investitori obisnuiti este insa alta: daca stii ca nu te pricepi la bursa si daca nu te poti increde nici macar in cei care par ca se pricep, ce e de facut? Cel mai simplu raspuns ar fi: renunta sau gaseste pe cineva despre care sa ai dovezi palpabile ca stie ce face. Si chiar si atunci, nu ii da acelui capitalist mai mult de 7% din agonisirea ta. Daca insa te afli ca si mine in acea categorie de incapatanati irecuperabili, macar aminteste-ti urmatoarele aspecte ale unei strategii sanatoase de investitii:

1. Orice investitie are o doza de risc. Fie ca e la bursa, intr-o afacere proprie, in obligatiuni ale statului roman sau intr-un fond de pensii private, orice investitie are intotdeauna riscuri. Telul final este sa alegi acele investitii unde raportul risc/randament este cat mai scazut.

2. Pentru ca rata de risc a unui portofoliu sa scada, diversificarea acestuia trebuie sa creasca. Cum spunea bunica: nu pune toate ouale in acelasi cos. Nici una dintre optiunile alese de tine pentru investitii directe sau indirecte nu trebuie sa depaseasca 7% din valoarea totala a portofoliului, iar expunerea fata de un singur emitent trebuie sa fie in medie de 5%.

3. Jocul la bursa e ca jocul cu chibriturile: Daca te joci prea mult, probabil ca o sa te arzi. Investitiile la bursa trebuie sa fie angajamente pe termen lung. Daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva si nu te apuci sa investesti la bursa bani de care ai nevoie anul viitor, atunci probabil ca vei avea suficient timp sa depasesti orice scadere a bursei. Aceasta regula se aplica burselor mature si nu celor create in ultimii 25-30 de ani.

4. Nu te aventura in actiuni sau produse financiare lipsite de lichiditate.
Daca te hotarasti sa vinzi o investitie, intotdeauna preferi sa vinzi una pentru care poti sa gasesti un cumparator la un pret rezonabil. Daca o actiune e tranzactionata de prea putini investitori, probabil ca vei ramane cu ea pentru mai mult timp decat iti doresti.

5. Inainte sa scoti bani din buzunar, fa-ti temele. Acest lucru e in special valabil pentru bursele de dimensiuni mici, ca cea de la Bucuresti. Pe astfel de burse manipularea, intentionata sau nu, a pietei este o realitate. E de preferat sa te concentrezi pe companiile care nu fac obiectul atentiei opiniei publice, dar numai daca ai respectat regulile de mai sus.

Daca una dintre alegerile tale devine intre timp obiectul atentiei publice, e probabil momentul sa vinzi. Daca ai de ales dintr-o multime de variante care par similare si nu stii pe care sa o alegi, fa ce-a facut Warren Buffett in ultimii 50 de ani – alege-o pe cea care iti ofera cel mai mare cash flow raportat la capitalul investit.

Daca esti sigur/sigura ca ai retinut aceste 5 reguli foarte simple, probabil ca e momentul sa te aventurezi din nou in valtoarea burselor de valori. In final, nimeni si nimic nu iti poate garanta ca vei avea vreun castig urmand aceste reguli sau oricare altele.

Dar daca le urmezi, macar ai sanse sa pierzi mai putin decat ceilalti si cine stie, poate intr-o zi vei deveni suficient de increzator si priceput incat sa devii un investitor institutional.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri