Mai este inca o luna de zile pana la inaugurarea viitorului presedinte american ce va avea loc in Washington, D.C. pe 20 ianuarie. Si cu toate acestea, numele lui Barack Obama este cu mult mai vizibil in mass-media decat cel al actualului presedinte.
Atentia presei e indreptata spre Obama nu in mod intamplator, deoarece hotararile acestuia definesc modul in care poporul american va iesi din criza. Insa nicaieri nu sunt deciziile lui Barack Obama urmarite cu mai mult interes decat pe Wall Street. Pentru ca, in acest moment, domnul Obama e singura salvare pentru lumea capitalista, adevaratul balon de oxigen al acesteia.

Intr-un organism economic, piata de capital este inima sistemului sanguin. Pe piata de capital au loc tranzactiile de distribuire a capitalului acolo unde poate fi folosit in modul cel mai eficient. Punand in miscare organismul economic american, domnul Obama reinvigoreaza in mod indirect sistemul sanguin al acestuia. Iar prin prisma scaderii din ultima perioada a puterii de interventie a bancii centrale, viitorul sef al executivului american va avea o influenta cu atat mai mare asupra economiei.

Planul domnului Obama de a readuce economia americana pe linia de plutire este vast. Se apreciaza ca programul poate ajunge la costuri totale intre 600 de miliarde si un trilion de dolari. Iar cum asteptarile publicului sunt enorm de mari, orice amanari pot deveni extrem de scumpe. Congresul american va deschide noua sesiune parlamentara pe 6 ianuarie. Dorinta democratilor este ca pana la inaugurarea presedintelui, care va avea loc 2 saptamani mai tarziu, sa existe deja un pachet de legi aprobat de Senat si Camera Reprezentantilor, care sa poata fi semnat de presedinte la foarte scurt timp dupa inaugurare.

Desi masurile incluse in program vor genera tot felul de pasiuni si conflicte intre gruparile de lobby ale industriilor afectate, mass media si electoratul au sustinut dintotdeauna orice fel de idei ale unui presedinte nou ales. Adevaratul impact al planului in 5 puncte al guvernului Obama devine evident numai dupa ce aruncam o privire asupra cifrelor publicate in editia din 18 decembrie a cotidianului Wall Street Journal.

- Transport si Infrastructura: In Statele Unite exista aproape 300.000 de poduri, iar circa jumatate dintre ele au nevoie de reparatii. Daca fie si numai jumatate din aceste reparatii sunt demarate in primul an, vom avea echivalentul a cateva milioane de noi locuri de munca.

- Reducerea costurilor de energie ale cladirilor guvernului federal: Desi procentul de energie folosit de aceste cladiri este de numai 0,5% din totalul intregii tari, o decizie in aceasta privinta ar sili toti constructorii si toti utilizatorii de birouri sa accelereze procesul de eficientizare a consumului de energie la nivel national. Alocarea unui buget de 100 de miliarde de dolari in aceasta directie ar crea 2 milioane de joburi pentru o durata de cativa ani.

- Reabilitarea constructiilor din invatamant: In timpul guvernarii Bush, majoritatea fondurilor s-au indreptat catre scolile pentru categoriile mai instarite ale populatiei. Estimarile organizatiilor non-profit din domeniu sugereaza ca o investitie de numai 20 de miliarde pe an ar crea 250.000 de locuri noi de munca si ar readuce scolile pentru categoriile defavorizate ale populatiei in rand cu media nationala.

- Extinderea accesului la internet: In acest moment, Statele Unite se afla pe locul 15 in lume in privinta procentului populatiei care are acces la internetul de mare viteza. Extinderea si imbunatatirea infrastructurii informationale ar putea crea aproape 1.000.000 de locuri de munca pentru o investitie de 50 de miliarde.

- Imbunatatirea sistemului informatic din domeniul medical: Intr-o tara cu aproximativ 700.000 de doctori, implementarea unui sistem informatic universal in domeniul medical ar costa 50 de miliarde in primii 5 ani dar ar crea economii de 77 de miliarde pana in 2019.

Efectul cumulat al tuturor aceste initiative ar readuce speranta pe buzele economistilor precum si profitul in buzunarele investitorilor.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri