2008 este anul care in mintea multora va reprezenta un element de referinta nu numai pentru pietele de capital ci pentru intreaga societate umana. Povesti despre evenimentele care au avut loc in anul 2008 vor auzi nu numai copiii nostri, ci si copiii lor, si poate chiar nepotii acestora. Desi nu pare evident in acest moment, aceste evenimente au schimbat si vor continua sa schimbe modul in care privim capitalismul in general si efectele miscarilor de capital in special.
La nivel international in 2008 am vazut cum:

1. Lehman Brothers a declarat faliment, atragand dupa sine un “armageddon” financiar, care a inclus caderea AIG, disparitia Merrill Lynch precum si interventii fara precedent ale guvernelor pe pietele financiare.
2. Indicele Dow Jones al bursei americane a coborat cu 36,5% in 2008, cea mai proasta evolutie din 1931 pana in prezent.
3. Cel mai mare fond de risc (“hedge fund”) al momentului a fost demascat ca fiind cea mai mare schema piramidala din istorie, cu pierderi de 50 de miliarde de dolari.
4. Rata dobanzii cheie a bancii centrale americane a atins cel mai scazut nivel din istorie, ajungand la aproape 0%.
5. Petrolul a atins cel mai mare pret din istorie pentru ca apoi sa scada vertiginos cu aproape 75%.
6. A fost format primul cartel global al gazelor naturale, care va face ca pretul acestora sa creasca fenomenal in anii care urmeaza.
7. Vanzarile de autoturisme au cunoscut cel mai dramatic an, cu cele mai mari pierderi din istorie.
8. A fost ales primul presedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii.

La nivel local, in Romania, am asistat la:

1. Cea mai abrupta cadere din istoria moderna a bursei de la Bucuresti, cu pierderi de 70%.
2. Cea mai mare crestere economica la nivel national in trimestrul al treilea 2008, cu peste 9% crestere anuala.
3. Extinderea companiilor romanesti in zona Balcanilor cu achizitii importante in aproape toate tarile din imediata vecinatate.
4. Primele alegeri uninominale, care au dus la crearea unui guvern de conjunctura si fara o identitate ideologica.

Unii dintre noi au fost afectati mai mult decat ceilalti, iar daca bursa ti-a naruit toate sperantele pentru un viitor mai bun in 2009, probabil ca acum e momentul sa privesti in urma si sa recapitulezi lectia invatata. La urma urmei, o lectie din trecut nu foloseste prea mult daca intelepciunea acumulata nu e folosita in viitor.

Acum, la sfarsitul unui an atat de tumultos, e momentul sa privim cu curaj inainte si sa ne pregatim pentru oportunitatile care nu vor intarzia sa apara. Fiecare oportunitate va fi asociata cu un anumit risc, dar acest lucru nu e o noutate. Ce ar trebui sa fie nou e modul in care abordam riscurile precum si masurile pe care le luam sa ne asiguram impotriva lor.

Anul 2008 a fost un an riscant din toate punctele de vedere pentru detinatorii de capital. Bursele din intreaga lume au scazut considerabil si, cu mici exceptii, chiar si cei mai capabili profesionisti de pe Wall Street vor termina anul in pierdere. Dar asta nu inseamna ca se vor da batuti. Pierderile din acest an sunt motive in plus sa isi faca mai bine temele pe viitor. E adevarat ca regulile jocului vor suferi schimbari dramatice, dar asta nu opreste pe nimeni sa faca bani. Capitalista sau nu, societatea umana va trece repede prin aceasta perioada in cautare de noi oportunitati, de noi vise, de noi sperante.

Cei care se dau batuti vor fi depasiti, cei perseverenti vor culege roadele. Daca vrei sa faci bani in continuare nu trebuie decat sa urmezi regula lui Warren Buffett: „Find a little bit of wet snow and a really long hill”.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri