Chiar si pe timp de criza, activitatea de mergers and acquisitions (fuziuni si achizitii) merge inainte. M&A este un domeniu in care o tranzactie este deseori rodul unei relatii profesionale de lunga durata. Privind din aceasta perspectiva, perioada de criza poate prezenta o serie de oportunitati interesante.
Domeniul de Mergers & Acquisitions (fuziuni si achizitii) e un domeniu pe cat de interesant pe atat de putin inteles. Profesionistii din acest domeniu fac posibile tranzactiile de transfer de capital institutional. Exemplul de transfer cel mai des intalnit este preluarea unei companii de catre un nou proprietar. Cele doua parti implicate intr-o tranzactie, vanzatorul si cumparatorul, au alaturi de cele mai multe ori cate un sfatuitor profesionist. Acesta este bancherul de investitii.

Prin intermediul acestui articol, wall-street.ro si Tony Romani ii invita pe bancherii romani de M&A sa devina membri ai grupului profesional de M&A existent pe Linkedin.com, urmand acest link.

Intr-o piata financiara bine dezvoltata, bancherii de investitii se impart in mai multe categorii. Pe de o parte sunt cei specializati pe o anumite industrie sau o arie geografica, cunoscuti sub numele de “relationship bankers”. Pe de alta parte sunt cei specializati pe o anumita activitate de banking, cum ar fi emiterea de actiuni, de obligatiuni sau plasarea de fonduri private. Tot o activitate specializata in cadrul investment banking este si activitatea de fuziuni si achizitii iar bancherii de M&A sunt recunoscuti ca avand cea mai ravnita profesie pe Wall Street.

Pentru o parte a cititorilor din Romania as vrea sa clarific faptul ca brokerii nu sunt bancheri de investitii. Brokerii tranzactioneaza in mod esential pentru investitori persoane fizice in timp ce investment bankers sunt in exclusivitate reprezentanti ai investitorilor persoane juridice. De asemenea, bancherii de investitii nu sunt consultanti. Desi activitatea lor are deseori aspecte consultative, bancherii de investitii primesc partea cea mai importanta a recompensei pentru munca lor numai si numai daca o tranzactie are loc.

In absenta unei tranzactii, suma platita unui bancher de investitii e derizorie si in consecinta scopul final al unui bancher este incheierea unei tranzactii. Motivele pentru care o tranzactie de M&A are loc sunt multiple si formele acesteia sunt cel putin la fel de numeroase. Un articol introductiv in activitatea de M&A poate fi gasit la aceasta adresa.

Pentru presedintele unei companii, alegerea unui bancher de investitii in general si a unui bancher de fuziuni in mod special are la baza trei aspecte:
  • • Durata si profunzimea relatiei profesionale cu acest bancher
  • • Pregatirea profesionala a bancherului si multimea relatiilor acestuia in industria respectiva
  • • Reputatia bancherului si nivelul de incredere pe care il inspira acesta

Astfel, relatia dintre un bancher si un director executiv trebuie sa inceapa cu mult inainte de derularea propriu-zisa a unei tranzactii. In perioadele de boom economic, cand toti bancherii sunt ocupati cu tranzactiile in derulare, intretinerea acestor relatii profesionale devine o preocupare secundara. Insa perioadele de criza ofera bancherilor talentati oportunitati extraordinare in repozitionarea fata de clienti si castigarea unor relatii care pot fi valorificate cu succes in urmatoarea perioada de boom economic.

Aceste oportunitati includ:
  • • Publicarea de studii de piata si aparitii in mass-media
  • • Contactarea de companii noi in scopul formarii unor noi relatii, in special in sectoarele de nisa
  • • Intalniri consultative mai dese cu clientii existenti, finalizate prin analize financiar-strategice oferite in mod gratuit
  • • Organizarea de mese rotunde restranse pentru directori de companii preocupati de subiecte comune

Profesionistilor din domeniu le este cunoscut ca anul 2009 nu va fi un an deosebit de activ din punct de vedere al tranzactiilor. Dar tranzactiile din 2010 si cele de mai tarziu vor fi aproape sigur derivate din relatii cimentate in 2009. Chiar daca multi bancheri de investitii isi pierd joburile in aceasta perioada, concurenta intre cei ramasi este si mai acuta decat in trecut. Cei care vor profita de oportunitati precum cele mentionate mai sus vor puncta in fiecare dintre cele 3 aspecte de selectie a unui bancher de investitii.

Desi 2009 se anunta ca fiind un an sarac in ceea ce priveste activitatea de M&A, poate deveni un an bogat in privinta intaririi relatiilor profesionale. Stramosii nostri aveau o vorba potrivita in acest context: “Cum iti asterni, asa dormi.”


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri