In ciuda sperantelor provocate de instalarea noului presedinte american, sistemul financiar american continua sa fie atacat din toate partile. La 4 luni de la caderea Lehman Brothers, citadela cladita timp de un secol pe Wall Street e inca intr-o pozitie atat de precare incat nationalizarea generalizata pare multora o varianta, nu numai posibila ci chiar probabila.
Ultimele doua saptamani au adus din nou in prim plan slabiciunile sistemului financiar global, cu noi pierderi record pentru banci din Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, si Corea de Sud. In Europa, 8 dintre cele mai mari banci au solicitat in urma cu 2 zile un ajutor coordonat al Uniunii Europene pentru pietele bancare din estul continentului, dupa ce tarile din Vest au primit deja un ajutor consistent.

Pe Wall Street, sezonul de raporturi trimestriale continua sa produca panica printre investitorii in companiile financiare. Bancile comerciale devenite conglomerate financiare Bank of America, Royal Bank of Scotland, si altele sunt in prag de nationalizare. Chiar si dupa ce guvernul a declarat ca va acoperi o parte din pierderile acestora, Bank of America si Citigroup au inca nevoie de o infuzie de capital de circa 150 de miliarde de dolari. Pe scurt, dintre cei trei giganti financiari care domina piata financiara americana: Citigroup, Bank of America si JP Morgan Chase, numai cel de-al treilea nu a fost silit inca sa solicite in mod explicit ajutorul guvernului federal.

Pentru bancile de investitii ramase inca in viata, Goldman Sachs si Morgan Stanley, situatia este in continuare dramatica. Dupa ce au concediat mii de angajati si au taiat cu cel putin 50% bonusurile celor ramasi, cele doua institutii sunt asteptate sa anunte noi pierderi masive la sfarsitul acestui trimestru. Aceste asteptari sunt reflectate in pretul actiunilor acestora, care cocheteaza cu minimele istorice.

Falimentul Lehman Brothers a provocat la sfarsitul lui 2008 un val de fuziuni si achizitii la nivel inalt in lumea financiara. Companiile cazute atunci nu aveau nici o sansa sa supravietuiasca in noua ordine globala. La acel moment insa, bancile din esalonul intai pareau sa aiba sanse bune de a supravietui. Astazi, tot ce mai conteaza este doar disponibilitatea guvernului de a intinde o mana de ajutor.

Din nefericire, nici viitorul nu pare sa aduca prea multe vesti bune pentru companiile din sistemul financiar. Pe masura ce situatia economica se inrautateste si tot mai multi oameni isi pierd locul de munca, creditele contractate de acestia devin din ce in ce mai perisabile. De exemplu, in acest moment portofoliile de carti de credit ale bancilor comerciale au o rata de neplata dubla fata de cea din ianuarie 2008.

Dezastrul financiar inceput in urma cu 2 ani in zona creditelor ipotecare a cuprins deja toate pietele de creditare existente. Intr-o situatie similara cu creditele pe carti de credit se mai afla creditele auto, creditele de studii, creditele pentru echipamente casnice, creditele personale.

In paralel, creditele acordate companiilor si garantate partial cu proprietati imobiliare ale acestora sunt si ele intr-o situatie deplorabila. Confruntate in acelasi timp atat cu o scadere abrupta a imobiliarelor cat si cu scaderea cifrei de afaceri pe timp de recesiune, din ce in ce mai multe firme se vad fortate sa se predea creditorilor.

Nici companiile de asigurari precum Aflac si MBIA nu sunt ferite de dezastru. Dupa ce AIG a fost preluat de guvernul american in luna septembrie, o multime de alte companii de asigurari de marime mijlocie se afla in fata ghilotinei. Fara sa investeasca direct in actiuni la bursa, companiile de asigurari s-au aratat dornice in ultimii ani sa foloseasca plasamente mai riscante decat in trecut. Doua dintre aceste tipuri de plasamente s-au dovedit cu mult mai toxice decat se preconiza. Pe de o parte, companiile de asigurari au investit in produse derivate precum CDO si MBS, iar pe de alta parte au oferit equity swap transactions care au efectul unei asigurari impotriva deprecierii actiunilor la bursa. Efectul incrucisat al devalorizarii ambelor tipuri de plasamente a adus astazi intreaga industrie de asigurari intr-o situatie mai mult decat precara.

Trebuie inteles faptul ca sistemul financiar american este vazut aici atat ca o componenta importanta a infrastructurii nationale de aparare, cat si ca inima veritabila a intregii economii. In aceasta situatie e de asteptat ca guvernul nu va permite colapsul chiar si a unei parti din sistem si probabil va continua nationalizarea la o scara si mai larga decat pana acum. O astfel de situatie ar forta guvernul sa se recunoasca invins in fata salbaticiei dezlantuite pe pietele de capital. Mai important insa e faptul ca ar plasa o noua responsabilitate pe umerii acestui guvern, o responsabilitate care ar putea deveni de nesuportat, ducand in scurt timp la caderea guvernului.

Dupa cum stau lucrurile astazi, se vede cu ochiul liber ca singurul ramas la post in apararea citadelei financiare americane este guvernul, o premiera intr-o tara creata si condusa pe principiile unei piete libere de controlul guvernului.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri