Criza bursei s-a accelerat in ultima saptamana in contextul in care cei care pariau impotriva sistemului bancar au prins curaj. Pragurile de rezistenta ale Dow Jones si S&P 500 stabilite in ultimele luni au cedat odata cu aceasta accelerare a sentimentelor negative. Intrebarea care ii preocupa pe toti participantii la bursa a devenit: Oare ce urmeaza?
Evolutia bursei in ultima perioada imi aduce aminte de jocurile de artificii. In fiecare an pe 4 iulie, pe ambele laturi ale insulei Manhattan sunt organizate jocuri de artificii care dureaza aproximativ o ora. Spre finalul acelei ore de bubuituri si explozii luminoase, frecventa si intensitatea artificiilor este accelerata. Pocniturile devin mai puternice, artificiile mai spectaculoase, iar exclamatiile de tip “WOW” devin mai frecvente. Pentru cei familiarizati cu jocurile de artificii, aceasta crestere a intensitatii spectacolului este semnalul ca ne apropiem de final.

Veteranii de pe Wall Street spun ca toate crizele de pe Wall Street se sfarsesc la fel ca focurile de artificii. Inainte de final, piata asista la o accentuare vadita a sentimentelor negative.

Intr-un articol publicat in urma cu trei saptamani, imi exprimam parerea ca criza pe Wall Street va lua sfarsit pana in luna martie. In comentarii publicate ulterior explicam ca prin acest “sfarsit”, intelegeam pur si simplu faptul ca nivelul minim al bursei americane va fi atins inainte de sfarsitul lunii martie. Publicand acel pronostic mi-am asumat un risc in ceea ce priveste credibilitatea mea si a pronosticurilor mele viitoare. Cu alte cuvinte, daca pronosticul meu nu se adevereste, va fi greu sa revin pe viitor cu alte pronosticuri. Prietenul meu cel mai bun mi-a pus chiar intrebarea: “Ce te-a apucat?”

“Ce m-a apucat” e legat direct de dinamica pietei bursiere americane conturata pe parcursul ultimelor luni. Intr-o piata in care panica si teama de necunoscut sunt egalate doar de lipsa de consistenta a actiunilor guvernamentale, ultimele luni au creat un mediu in care zvonurile au un efect contrar celui asteptat. Stirile propriu-zise au si ele un efect contrar logicii unei piete de capital ajunsa la maturitate. Pentru cei care nu au avut ragazul necesar sa observe indeaproape reactiile recente ale bursei, descrierea de mai jos ar putea parea ciudata.

In covarsitoarea majoritate a zilelor in care o stire importanta a fost facuta publica de o personalitate economica a statului american, bursa a reactionat negativ. Ca sa fiu si mai clar: bursa a reactionat negativ in toate ocaziile in care o astfel de stire era previzibila. Acest lucru s-a intamplat atunci cand “bailout”-ul de 700 de miliarde de dolari a fost respins de Congres si s-a intamplat din nou atunci cand acesta a fost aprobat. S-a intamplat cand Paulson a anuntat ca guvernul investeste in banci private dar si atunci cand a fost salvat Citigroup. S-a intamplat atunci cand The Fed a anuntat ca va oferi fonduri pentru anumite tipuri de imprumuturi corporatiste, atunci cand Obama a semnat programul de relansare economica dar si atunci cand noul ministru de finante a anuntat noul program de salvare a sistemului financiar.

Multe din actiunile descrise mai sus au fost pozitive, dar si previzibile. Bursa a crescut in anticiparea anunturilor respective, insa a scazut in momentul in care anunturile au fost facute publice. In trecut bursa reactiona pozitiv la stiri pozitive si negativ la stiri negative, in special pentru ca astfel de stiri erau in mare imprevizibile. In plus, activitatea politica avea un impact destul de scazut asupra pietelor de capital. Pe masura insa ce statul american si clasa politica au inceput sa aiba un impact din ce in ce mai mare asupra bursei, zvonurile au devenit motorul aprecierii la bursa iar stirile, pozitive sau negative, s-au transformat in frane ale acestei aprecieri.

In spiritul traditiei sistemului politic american, actiunile politice au o mare doza de transparenta si sunt precedate de nenumarate semnale publicate in mass media. Astfel, fiecare actiune politica importanta poate fi in mare masura anticipata de participantii la bursa iar importanta zvonurilor creste in raport cu dificultatea deciziilor care trebuiesc luate.

Aceasta noua dinamica a activitatii bursiere a creat totusi premisele unei evolutii care in ansamblu a devenit mult mai previzibila decat pare. Parghiile ramase la dispozitia statului american sunt limitate, iar deciziile pe termen scurt ce trebuiau luate au fost deja luate. In aceste conditii, pe masura ce deciziile cele mai recente se sterg din memoria investitorilor, incepe sa se stearga si exuberanta provocata de anticiparea acelor decizii. In locul lor isi face loc pesimismul stirilor ca cele din lista de mai jos.

Dupa o saptamana in care au abundat zvonurile ca marile banci americane vor fi nationalizate iar Dow Jones a ajuns la un nivel la care nu s-a mai aflat din 28 octombrie 1997, urmeaza o saptamana cu anunturi care vor scoate in evidenta faptul ca America se afla in mijlocul celei mai serioase recesiunii din ultimii 70 de ani:
  • Marti – va fi anuntat indicele pretului imobiliarelor in decembrie, asteptat sa scada intr-un ritm anual de 18%
  • Marti – va fi anuntat indicele increderii consumatorilor in ianuarie, asteptat sa fi atins cel mai mic nivel din istoria acestuia
  • Miercuri – va fi anuntat nivelul volumului de vanzari imobiliare in decembrie, asteptat sa fi atins un nou nivel minim record
  • Joi – vanzarile de bunuri de folosinta indelungata sunt asteptate sa fi atins noi niveluri minime in luna decembrie
  • Vineri – produsul intern brut din trimestrul 4 2008 se asteapta sa fi suferit o corectie negativa mai accentuata decat se estima anterior.
In perioada urmatoare nu mai sunt anticipate noi actiuni guvernamentale, astfel incat nici macar zvonurile nu mai pot impinge piata in sus asa cum au facut-o pana acum. Vom continua sa urmarim daca Guvernul decida sa nationalizeze bancile, o hotarare pe care nu o consider nici plauzibila si nici indicata. Vom continua de asemenea sa asteptam anuntul ministerului de finante cu privire la modul in care ipotecile vor fi restructurate si modul in care sistemul financiar va fi curatat de activele toxice. De altfel sentimentul general de pe piata este ca toata lumea asteapta sa treaca suficient timp pentru ca deciziile luate in ultima vreme sa fie clarificate si sa inceapa sa isi faca efectul.

Pe termen scurt, neavand nici o opreliste in fata, vestile negative vor continua sa slabeasca moralul investitorilor pana la un minim dincolo de care nu mai exista decat disperare. Daca vom ajunge la acel punct in urmatoarele 35 de zile sau nu, ramane de vazut. Intre timp, continuarea scaderii abrupte a indicilor bursieri va face mai palpabila comparatia cu momentul dinaintea finalului unui joc de artificii si va face mai credibila opinia ca pe Wall Street criza se va sfarsi inainte de finalul lunii martie.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri