In contextul crizei financiare globale, sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009 au adus o scadere abrupta a activitatii de fuziuni si achizitii. Aceasta scadere este insa temporara. Pe masura ce criza economica se adanceste si cea financiara se apropie de sfarsit, activitatea de M&A devine, din optionala, obligatorie pentru companii din intreg spectrul economic. Acest comentariu este partea a doua dintr-o serie de 2 articole pe aceasta tema. Primul articol poate fi citit aici.
O PRIVIRE DE DETALIU ASUPRA ACTIVITATII DE M&A

Pietele de capital la nivel global au intrat in ultima luna intr-o perioada de refacere. Totodata, a crescut semnificativ numarul managerilor care cred ca Wall Street-ul a trecut de momentul cel mai dificil al crizei financiare si acest lucru e evident in multe semnale care parvin pietei din diverse surse. Aceasta perceptie pare sa fie in tandem cu revenirea pietei de actiuni din ultimele 2 saptamani (indicele Dow Jones a crescut cu peste 20% din 9 martie pana pe 23 martie).

Desi in fiecare luna mii de tranzactii M&A sunt incheiate in intreaga lume pentru companii mici si mijlocii, barometrul global in acest domeniu il reprezinta tranzactiile in care sunt implicate companiile mari si foarte mari. Acesta este si motivul pentru care profesionistii din acest domeniu sunt incurajati de semnalul pozitiv al inmultirii tranzactiilor din ultima perioada. Aceste tranzactii, desi diferite de la un sector de activitate la altul, sunt indiscutabil rezultatul crizei in care ne aflam.

In sectorul financiar majoritatea liderilor au fost inlocuiti iar noii conducatori au demarat in multe cazuri operatiuni de reducere a activitatilor de la periferia strategiei centrale a firmei respective. In sectorul medical, consolidarea pozitiei pe anumite sectoare de expertiza sau pe anumite piete de desfacere a primat in deciziile de M&A. In sectorul IT continua repozitionarile strategice pe piete de interes colateral, care prezinta o cota de risc mai ridicata, dar ajuta la diversificarea vanzarilor si intrarea pe nise cu oportunitati noi. Printre tranzactiile notabile din ultima perioada as putea aminti:

- Pharma – Pfizer/Wyeth (68 miliarde dolari); Roche/Genentech (46 miliarde); Merck/Schering-Plough (41 miliarde)
- Utilitati – Enel/Endesa (14 miliarde); RWE/Essent (12 miliarde); EDF/Constellation ($6.5 miliarde)
- Financiar – Bank of America/Merrill Lynch (50 de miliarde); Wells Fargo/Wachovia (15 miliarde); Berkshire Hathaway/ Goldman Sachs si GE (10 miliarde); BNP/Fortis (5 miliarde)
- IT – IBM/Sun Microsystems ($6 miliarde); Cisco/Pure Digital (0,6 miliarde)
- Resurse naturale – Suncor/Petro-Canada (15 miliarde); Rio Tinto/Aluminum China (12 miliarde)

Revenirea bursei e importanta pentru sectorul M&A deoarece ajuta vanzatorii si cumparatorii sa ajunga mai repede la un punct de vedere comun in ceea ce priveste valoarea activelor tranzactionate. In perioada octombrie 2008 – februarie 2009 acest punct de vedere comun a fost intalnit mai degraba in cazul companiilor care aveau existenta masurata in ore, si nu in luni sau ani. Dar in ultimele saptamani am asistat la o serie de tranzactii masive implicand companii sanatoase in diverse sectoare ale economiei.

Aceste tranzactii tind sa reprezinte repozitionari strategice ale unor companii importante pe fondul oportunitatilor oferite de preturi foarte atragatoare. Pana in decembrie interesul managerilor din multe sectoare a fost concentrat asupra asigurarii conditiilor de supravietuire a companiei pe care o conduc in contextul unui cutremur financiar global. Ulterior a devenit evident ca guvernele puterilor economice globale sunt dispuse sa intervina fara menajamente pentru salvarea economiei si a sistemului financiar. Astfel, managerii companiilor care s-au dovedit a fi protejate de pericol au inceput sa se intrebe oare cat va dura criza si cum ar trebui sa profite cel mai bine de aceasta din punct de vedere strategic.

Numarul companiilor din aceasta categorie, cele care au sume suficiente disponibile in banca, nu e foarte mare, dar nu este nici foarte mic. In trecut, cel mai des intalnite erau tranzactiile finantate in mare parte cu capital oferit de consortii bancare sau cele finantate cu actiuni ale cumparatorului. Astazi, membrii consortiilor bancare fie sunt in pragul falimentului, fie se afla in proprietatea guvernului, fie au prioritati strategice in propria ograda. Pe de alta parte, pretul actiunilor a cazut in toate sectoarele economice iar aceasta situatie prezinta deseori dezavantaje pentru cumparatorii care nu dispun de lichiditati.

Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. Pentru cei aflati in pozitia de cumparator, aceasta perioada e de neegalat si oportunitatile disponibile astazi nu vor reveni prea curand. Pentru vanzatori, cel putin o parte din ei, iesirea din criza depinde de capacitatea de a gasi un cumparator dispus sa salveze compania in schimbul unor conditii foarte avantajoase.

Specialistii de M&A sunt invitati sa ni se alature in grupul profesional de M&A de pe LinkedIn.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri