Piata de capital americana a asistat ieri la inceputul unei corectii mult asteptate, urmand unei cresteri accelerate a pietei care s-a mentinut timp de sase saptamani, de pe 9 martie pana pe 17 aprilie.
Inceputul corectiei a fost generat de aparitia unui comentariu pe un blog relativ necunoscut cu privire la rezultatele probabile ale testului de „stress” la care sunt supuse cele mai mari institutii financiare americane. Conform acestui comentariu, care poate fi citit aici, 16 dintre cele mai mari 19 institutii pot fi considerate in faliment tehnic. Este inca neclar care este adevaratul rezultat al testului dar, asa cum mentionam in trecut, zvonurile inca au o putere remarcabila pe Wall Street. Acest zvon se datoreaza in primul rand inabilitatii Ministerului de Finante american de a decide in timp util modalitatea de a face publice rezultatele testului.

Discutiile de pe piata sugereaza ca aceasta corectie poate sa dureze cateva zile sau cateva saptamani. Insa aproape nimeni nu se asteapta sa asistam la o degradare a sentimentului investitorilor intr-atat incat sa asistam la un nou record minim al pietei. Factorii care au facut posibila degradarea rapida a pietei la inceputul lunii martie sunt acum in mare parte absenti, iar rezultatele sau importanta unui astfel de test de „stress” sunt greu de inteles pentru majoritatea investitorilor.

In plus, de la atingerea minimului pe 9 martie si pana astazi au revenit pe piata sume de circa 400 de miliarde de dolari, reprezentand aproape 30% din sumele retrase in lunile anterioare. Capitalul ramas in asteptare va putea fi repus in circulatie cu ocazia acestei corectii oferind celor care au ramas pana acum pe margine o intrare la preturi rezonabile.

Ca si pana acum, institutiile financiare vor reprezenta sectorul cu cea mai mare volatilitate reprezentand si cele mai mari oportunitati pentru investitorii de scurta durata care stau bine cu inima. Insa adevaratele oportunitati vor exista numai pentru investitorii adevarati, cei care iau pozitii pe termen lung si nu stau cu ochii lipiti de monitorul computerului de-a lungul intregii zile.

Astfel de oportunitati se vor materializa nu maine sau saptamana urmatoare, ci abia peste un an sau chiar mai tarziu. Fara a avea intentia sa ii denigrez pe cei care investesc pe termen scurt (trebuie sa admit ca deseori ma recunosc si eu printre acestia) vreau sa subliniez ca investitiile la bursa trebuie facute cu rabdare, cu intentia de a mentine aceleasi pozitii pentru o perioada de cel putin un an si mai ales trebuie facute cu bani care, pentru perioada respectiva, nu sunt necesari altor scopuri.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri