România ar putea deveni un model pentru țările Uniunii Europene în ceea ce privește adoptarea Directivei UE pentru protecția avertizorilor de integritate (whistleblowers). Totul despre acest subiect la conferința Tax, Law & Lobby: Whistleblower Focus, organizată de Business Review pe 20 aprilie 2021.

Propunerea de adoptare legislativă transpune în legislația română Directiva UE 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului European privind protecția avertizorilor de integritate care raportează încălcări ale legislației UE, precum și o serie de noi propuneri bazate pe modele de bune practici de whistleblowing la nivel internațional. Dezvoltarea acestei legi a început în noiembrie 2020 de către Mike Costache și Bogdan Buta, care au creat un grup de lucru care include avertizorul de integritate bancar UBS, Bradley Birkenfeld, președintele consiliului de administrație al National Whistleblowing Centre (NWC), Stephen M. Kohn și directorul executiv Whistleblowing International, Mark Worth.
România este prima țară din UE care ia în considerare toate feedback-urile vitale legate de protecția și recompensarea avertizorilor de integritate, explică NWC într-o scrisoare din iulie 2018, adresată președinților de atunci ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
„Protecția avertizorilor de integritate și dispozițiile de recompensare prezentate în această legislație critică vor distinge avertizorii de integritate români ca model pe care trebuie să-l urmeze toate celelalte state UE atunci când vor pune în aplicare directiva. Importând cunoșterea și opiniile unor experți de top, acest proiect de lege transpune cu abilitate în lege Directiva Europeană a Avertizorilor de Integritate. Dacă va fi adoptată, avertizorii de integritate vor deveni cel mai puternic atu al luptei anticorupție din România.” A declarat Stephen M. Kohn, Președintele consiliului de administrație al NWC.
Pentru accelerarea procesului de adoptare, deputatul Sebastian Burduja a introdus în dezbatere publică, la 1 aprilie, un proiect de lege care reglementează protecția avertizorilor de integritate care raportează încălcări ale legii în cadrul entităților corporative și guvernamentale, precum și recompense pentru avertizorii de integritate, provenite din daunele recuperate de autorități. Pe 8 aprilie, Ministerul Justiției a organizat o dezbatere publică pe această temă, iar pe 20 aprilie atât Ministrul Justiției Stelian Ion, cât și deputatul Burduja participă la cea de-a 18-a ediție a Conferinței Tax, Law & Lobby | Whistleblower Focus, organizată de Business Review, cea mai importantă platformă de știri de afaceri în limba engleză din România. Evenimentul este, de asemenea, co-organizat de NWC și Romanian Business Leaders.

La conferință, aceștia vor discuta despre legislația propusă și despre viitorul reglementărilor privind avertizorii de integritate din România, în timp ce numeroși experți internaționali whistleblowing își vor împărtăși din experiența lor.
Pentru a afla mai multe despre Tax, Law & Lobby: Whistleblower Focus, consultați agenda și lista de invitați. Înscrieți-vă AICI pentru a participa la evenimentul online!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri