Procurorul Teodor Niță, specializat în combaterea infracţiunilor de mediu în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a declarat că transferurile de deșeuri ilegale au devenit mai profitabile chiar și decât drogurile.

Deșeuri ilegale aduse din Marea Britanie, în România

Declarația vine în contextul în care o echipă de de jurnaliști de la BBC a urmat traseul deșeurilor britanice ilegale și au confirmat oficial că acestea au fost transportate în România.

„Transferurile ilicite de deşeuri, care constituie o preocupare din ce în mai serioasă a tuturor autorităţilor din UE, au devenit mai bănoase decât drogurile în multe locuri. Pentru că droguri consumă mai mulţi sau mai puţini, dar deşeuri produc toţi. Omul poluează, prin esenţa lui produce deşeuri”, a declarat procurorul la Digi24.

deseuri ilegaleFoto: Pexels

Oficialul a mai transmis că aceste deșeuri ilegale vor fi transportate în număr tot mai mare către România pentru că acestea sunt foarte bănoase, iar România este un „punct extrem de nevralgic” din acest punct de vedere pe harta continentului european.

Ca o comparație, Teodor Niță arată că depozitarea tonei de gunoi în Românie variază între 17-35 de euro, în timp ce în Marea Britanie e 500 de lire sterline, iar în Italia e 500 de euro. Pe „principiul vaselor comunicante”, toate deşeurile riscă să ajungă în aceste condiţii în România, mai atrage atenția procurorul, mai ales după intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, când nu va mai exista un control la granițe.

În 2016, China şi-a închis granițele pentru deşeuri, în vreme ce Turcia a închis, de asemenea, frontierele pentru deşeurile din plastic. Mai mult, Parlamentul European şi Comisia Europeană îngreunează în prezent foarte mult exporturile de deşeuri către ţări terţe, în afara UE, mai consemnează sursa citată.

„Unde credeţi că vor veni toate deşeurile Europei dacă nu se iau măsuri? Fix la noi”, a mai spus procurorul Teodor Niţă.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri