Începând din 19 mai, cei care chinuie sau ucid animale riscă pedepse aspre, mergând până la 7 ani de închisoare. Și amenzile au crescut foarte mult.

Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor a fost modificată, schimbările intrând în vigoare pe 19 mai. Legea va intra în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Vezi AICI toate modificările.

Noile prevederi conțin dure pentru pentru persoanele care, direct sau indirect, chinuie sau lipsesc de hrană și îngrijire animalele pe care le dețin. Pentru omorârea unui animal, pedeapsa poate merge până la 7 ani după gratii, iar pentru rele tratamente, amenzile au crescut la minim 3.000 și maxim 12.000 de lei. Chiar și despărțirea puilor sub 8 săptămâni de mamă pentru a fi vânduți este infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea.

Polițiștii care constată că un animal se află într-o situație de pericol pot emite pe loc ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor.

Citește și: Câte dintre gospodăriile din România au o pisică. Suntem în topul UE la numărul de pisici adoptate în pandemie

Nu constituie infracțiune rănirea sau uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia și nici sterilizarea animalelor.

Care sunt noile prevederi ale legii privind protecția animalelor:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenție a animalelor.

(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:
a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) zoofilia.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri