Uniunea Europeană ar putea avea în viitor un ”Procuror Verde”, care să ancheteze infracțiunile de mediu. Acesta ar urma să fie în subordinea Laurei Codruța Kovesi – iar ideea vine tot din România, de la europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Parlamentul European a cerut pe 23 iunie crearea unui ”Procuror Verde al Uniunii Europene”, prin extinderea mandatului EPPO, adică Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Procurorul Verde ar urma să implementeze și să aplice legislația europeană de mediu și să ancheteze infracțiunile importante de mediu cu dimensiune transfrontalieră. Rezoluția Parlamentului a fost adoptată pentru a combate tăierile ilegale – dar trebuie menționat că ea nu are caracter imperativ.

Sumele uriașe generate de infracțiunile de mediu

Potrivit unui raport al Interpol, infracțiunile de mediu au ajuns în ultimii ani pe locul al treilea în lume, după traficul de droguri și contrafaceri. Mai mult, ele sunt principala sursă de finanțare pentru grupări separatiste, teroriste, extremiste.

La nivelul anului 2018, infracțiunile de mediu – furtul, exploatarea ilegală și vânzarea ilegală a resurselor naturale - produceau între 110 și 281 de miliarde de dolari la nivel global, conform Interpol. Jumătate din această valoare provenea din tăieri ilegale, iar creșterea anuală ar putea fi în jur de 5%. Europol are calcule diferite: între 70 și 213 miliarde de dolari, însă doar din infracțiuni transfrontaliere.

Iar în România, potrivit estimărilor fostului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, tăierile ilegale și industria la negru a deșeurilor ar produce fiecare în jur de un miliard de euro pe an.

Statistic: Public opinion on illegal deforestation in Romania in 2021 | Statista
Find more statistics at Statista

Procurorul Verde, o idee românească

Ca urmare, în Parlamentul European se discută încă din 2021 despre necesitatea unui Procuror Verde, inițiativa venind chiar de la grupul Renew Europe, din care face parte inițiatorul, Vlad Gheorghe. Europarlamentarii spun că infracțiunile de mediu sunt insuficient declarate și anchetate în UE, astfel că mandatul Parchetului European ar trebui extins și asupra acestui domeniu.

Însă cea mai recentă inițiativă în acest sens, datând din mai, a picat din cauză că Popularii Europeni au votat împotriva sa. Conform Politico, justificarea lor este că EPPO ar ajunge să acopere prea multe domenii.

Comisia Europeană nu se opune, dar nici nu face nimic

Comisia Europeană nu a respins ideea unui Procuror Verde, dar a invocat tot volumul mare de dosare gestionate deja de parchetul condus de Kovesi.

Sursa: EPPO

”EPPO a început să acționeze acum un an și deja investighează un număr mare de cazuri ce afectează bugetul UE. Prioritatea este să continuăm susținerea operațiunilor de succes ale EPPO”, a transmis Comisia, într-un răspuns oferit EU Observer.

Ca urmare, nu există momentan un plan concret la nivelul executivului european pentru crearea funcției de Procuror Verde. Ce există, în acest moment, este EnviCrime, o unitate de analiză a Europol privind infracțiunile de mediu, care cuprinde și procurori.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri