Comisia de la Veneţia a emis Avizul de Urgenţă cu privire cele trei legi extrem de controversate privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentă privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor (judecători şi procurori), a informat Consiliul Europei într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentă, comisia nu poate exclude existenţa în cele trei reglementări şi a altor probleme decât cele observate, însă apreciază că în general cele trei legi par ”să se îndrepte în direcţia corectă”.

Ce a criticat Comisia de la Veneția legat de legile justiției

Totuşi, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că autorităţile române nu au solicitat Comisiei de la Veneţia un aviz pe cele trei legi înainte de adoptarea lor.

Comisia apreciază faptul că ”nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA”, dar a formulat şi o serie de recomandări.

Printre acestea: introducerea unei selecţii prin concurs şi pentru adjuncţi, nu numai pentru preşedinţii de instanţe şi parchete; mandate mai lungi, dar fără posibilitate de reînnoire pentru procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, şeful DNA şi cel al DIICOT; dar și remandarea ca legile să specifice explicit că poliţia judiciară nu raportează cu privire la activitatea sa către ministrul de Interne.

De asemenea, Comisia de la Veneția spune că procurorul general al României nu ar trebui să aibă posibilitatea de a ocoli ierarhia procurorilor atunci când constată că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau nefondate. Institutția subliniază și că este posibil ca legi care par bune pe pe hârtie să nu fie aplicate în practică sau să fie interpretate într-un mod care se abate de la intenția autorilor lor.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri