Intreaba si notarul iti raspunde!

18 Aprilie 2013 / 12:00 - 02:00


13 intrebari

Vrei sa afli mai multe informatii si sfaturi despre actele instrumentate de notarii publici?

Ai o intrebare la care sa iti raspunda un notar public?

Trimite aici intrebarea ta despre probleme comerciale, iar Vlad Velicu, notar in cadrul Biroului Notarial CERTUM din Bucuresti, iti va raspunde pe Wall-Street.ro.

Invitatii pe tema "Intreaba si notarul iti raspunde!"

  • Vlad VELICU Vlad VELICU CERTUM

Dezbateri pe tema: Intreaba si notarul iti raspunde!


Cum se procedeaza pt iesirea din indiviziune privind un teren mostenit (de la un parinte decedat) de 4 urmasi ?

MIM Buia / 29 August 2011 ora 14:23
Vlad VELICU Vlad VELICU 5 Septembrie 2011 ora 13:54
Iesirea din indiviziune se face pe calea partajului.

Acesta poate fi conventional, atunci cand coindivizarii nu isi contesta drepturile si se pot adresa notarului, si judiciar in situatia in care acestia nu se inteleg cu privire la modalitatea de impartire, caz care este de compenta instantei.




Ce acte trebuie pentru dezbatere succesiune - mostenire deces parinti?

BULIGA V / 25 August 2011 ora 15:28
Vlad VELICU Vlad VELICU 7 Septembrie 2011 ora 15:25
ACTE NECESARE PENTRU DESCHIDEREA PROCEDURII SUCCESORALE

Referitor la defunct: certificat de deces, testament (daca exista);

Referitor la mostenitori: certificate de stare civila – nastere, casatorie (daca si-au schimbat numele), deces (pentru cei care nu mai sunt in viata la data deschiderii procedurii), acte de adoptie (infiere), hotarari judecatoresti (privind schimbarea numelui), procuri de reprezentare (daca este cazul)



Referitor la bunuri: titluri de proprietate pentru bunurile ce compun masa succesorala, dovada achitarii obligatiilor fata de stat, extrase de carte funciara pentru bunurile imobile, acte doveditoare ale pasivului succesoral.

In ce conditii pot dezmosteni copilul in favoarea nepotului?

florin georgescu / 20 August 2011 ora 01:15
Vlad VELICU Vlad VELICU 24 August 2011 ora 12:44
Copilul/copiii dumneavoastra au dreptul la rezerva succesorala.

Daca prin testament se lasa intreaga avere nepotului, descendentul/descendentii rezervatari au dreptul sa solicite reductiunea liberalitatii, insa acestia isi pot exprima acordul ca succesiunea sa fie dezbatuta conform dorintei testatorului.

Precizez ca renuntarea la dreptul de a solicita reductiunea poate avea loc numai dupa decesul autorului acestora, in caz contrar fiind vorba despre un pact asupra unei mosteniri nedeschise, interzis de lege.


Daca nu este redactat un testament, cine poate mosteni averea personala a defunctului obtinuta prin mostenire?

Mircea / 19 August 2011 ora 13:56
Vlad VELICU Vlad VELICU 24 August 2011 ora 12:45
In toate cazurile cand defunctul nu a lasat testament dezbaterea succesorala se va face pe calea mostenirii legale.

In acest caz transmisiunea mostenirii se va face catre persoanele, ordinea si cotele stabilite de lege.

Imi puteti spune va rog daca se mai poate anula "hotarâre care sa tina loc de act autentic", sau se mai poate face ceva daca o persoana a fost desmostenita prin acea hotarare judecatoreasca chiar daca nu am fost anuntata afland dupa 1 an de zile acest lucru?! Multumesc

anonim / 19 August 2011 ora 11:46
Vlad VELICU Vlad VELICU 24 August 2011 ora 12:45
Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile pot fi atacate pe calea contestatiei in anulare (art.317 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila) si pe calea revizuirii (art.322 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila).

Aceste proceduri sunt admisibile pentru anumite motive indicate expres de lege. Dintre acestea, lipsa citatiei sau indeplinirea ei neconforma cerintelor legii, este unul dintre motivele contestatiei in anulare.


Cum se poate face o dezbatere de mostenire ? Am testament.

EMIL GIOACAS / 19 August 2011 ora 10:25
Vlad VELICU Vlad VELICU 19 August 2011 ora 13:23
Dezbaterea succesorala se poate face la notar, atunci cand partile se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si nu isi contesta calitatea de mostenitori. In caz contrar succesibilii trebuie sa se adreseze instantei.

In cazul dezbaterii notariale trebuie sa va prezentati la un birou notarial cu sediul in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care defunctul si-a avut ultimul domiciliu - in Bucuresti competenta este exinsa la tot municipiul.

Intrucat fiecare speta are particularitatile ei, notarul sesizat va va informa complet cu privire la procedura, acte necesare si costuri.


Ce pot sa fac in cazul in care am gasit un testament neautentificat la notariat dupa dezbaterea succesiunii?

TOROAPA MARIA / 19 August 2011 ora 10:07
Vlad VELICU Vlad VELICU 7 Septembrie 2011 ora 15:27
Descoperirea unui testament ulterior dezbaterii mosteniri, este unul dintre cazurile repunerii in termenii de optiune succesorala.

Conform legii, persoanele care se considera nedreptatite se pot adresa instantei pentru valorificarea drepturilor lor, acest lucru aplicandu-se si procedurii succesorale.

se poate desmosteni un copil recunoscut initial, dar care nu a fost in urma vreunei casatorii ?

george barbu / 18 August 2011 ora 18:29
Vlad VELICU Vlad VELICU 19 August 2011 ora 13:24
Copilul din afara casatoriei, recunoscut legal de parintii sai, are aceleasi drepturi succesorale ca si copiii din timpul casatoriei.

Se poate legaliza o chitanta de mana?

ioan chirca / 18 August 2011 ora 17:03
Vlad VELICU Vlad VELICU 19 August 2011 ora 13:25
Legalizarea in terminologie notariala are mai multe intelesuri. De multe ori cererile de legalizare se refera de fapt la procedura autentificarii. Aceasta procedura presupune, pe langa alte conditii legale ce se cer indeplinite, prezenta partilor si semnarea documentului in fata notarului.

Asadar, in cazul acesta daca chitanta imbraca forma unei declaratii autentificate confirmative de primire a unei sume de bani, se poate incheia cu respectarea dispozitiilor privitoare la autentificare. Daca este vorba de o chitanta semnata de parti in particular, fara prezenta notarului, aceasta poate fi valabila ca si inscris sub semnatura privata.


Claudia Floares Claudia Floares 7 Septembrie 2011 ora 15:24
Ce drepturi iti confera un 'inscris sub semnatura privata'? Daca eu si sotul meu redactam o declaratie prin care se recunoaste ca am participat in decursul timpului cu anumite sume de bani la finalizarea case aflate in proprietatea sotului si o semnam de comun acord, in fata unui martor, acesta este un exemplu de 'inscris sub semnatura privata'? Ce drepturi imi confera? Care este diferenta dintre acesta si aceeasi declaratie autentificata la notar? Va multumesc,

In ce conditii pot face un contract prenuptial in Romania?

Dorin / 18 August 2011 ora 16:59
Vlad VELICU Vlad VELICU 19 August 2011 ora 13:26
Codul Familei in vigoare stabileste ca bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune ale acestora. Exista in lege indicate anumite categorii de bunuri care, desi dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii, cum ar fi de exemplu bunurile dobandite prin mostenire.

Asadar, in actuala reglementare, orice conventie prenuptiala nu poate produce efecte juridice.

In Noul Cod Civil care urmeaza sa intre in vigoare, sotii vor putea alege regimul matrimonial intre comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.



Este atacabil un testament in care se specifica: toate bunurile mele mobile si imobile dupa moartea mea vor reveni..... cit costa acest tip de testament, in care nu este specificata o valoare anume. Multumesc!

ioan marian / 18 August 2011 ora 15:38
Vlad VELICU Vlad VELICU 18 August 2011 ora 16:56
Persoanele care pot cere reductiunea liberalitatii testamentare sunt enumerate limitativ de lege. Acestea sunt descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului. Ca atare intereseaza categoria de mostenitori care vin efectiv la succesiune si nu referirile privitoare la bunurile mobile sau imobile.

Costurile de autentificare a testamentului sunt in suma fixa si nu se stabilesc in functie de valoarea bunurilor cuprinse in acesta. Onorariul este stabilit de fiecare notar tinand cont minimul legal abrobat prin Ordinul Ministrului Justitiei pentru aceasta procedura.


ioan marian ioan marian 7 Septembrie 2011 ora 15:24
descendetii inseamna si copii nedeclarati?(din flori :)))?

Testamentul legal poate fi atacat in instanta de catre fratii sotiei mele? In ce conditii?

ionescu ovidiu / 18 August 2011 ora 14:52
Vlad VELICU Vlad VELICU 18 August 2011 ora 16:57
Dupa cum am aratat mai sus categoriile de mostenitori care pot solicita reductiunea in cazul testamentului sunt limitativ prevazute de lege. Fratii, nefiind una dintre acestea, nu pot solicita reductiunea.

Ce diferenta este intre succesiune si donatie?

ALEXANDRU ZUICAN / 18 August 2011 ora 14:21
Vlad VELICU Vlad VELICU 18 August 2011 ora 16:57
Termenul succesiune se refera la transmiterea pentru cauza de moarte a unui patrimoniu, fractiune din acesta sau bunuri individuale catre anumite persoane, mostenitori legali sau testamentari.

Donatia este un contract incheiat intre vii care priveste transmisiunea unui bun cu titilu gratuit.


Mihaela Mihaela 7 Septembrie 2011 ora 15:24
Contractul de donatie poate fi atacat in justitie?

 Claudia fLOARES Claudia fLOARES 7 Septembrie 2011 ora 15:24
Daca eu donez apartamentul meu copiilor mei in timpul vietii, poate sotul meu dupa decesul meu sa conteste aceasta donatie?


Setari Cookie-uri