Investitiile din sistemul privat de sanatate se majoreaza intr-un ritm ametitor, pe fondul declinului sistemului public, vitregit de alocarile de fonduri. Care sunt perspectivele pentru investitii private in sistemul sanitar de stat ne explica, intr-un interviu, Andreea Sisman, counsel in cadrul casei de avocatura Badea Clifford Chance.
Wall-Street.ro: Sistemul sanitar din Romania este subfinantat. Cum am putea sa atragem investitii?

Andreea Sisman (foto): Sistemul privat este stimulat sa se dezvolte in conditiile in care cel public de sanatate nu poate acoperi nevoile pacientilor. Este clar ca infrastructura spitaliceasca trebuie imbunatatita. S-au facut primi pasi in acest sens, prin reformele ministerului, iar aici ma refer la descentralizare, coplata, introducerea clasificarii spitalelor, acreditarea lor. Competitia se va accentua si vom vedea investitii mult mai mari, care sa acopere deficientele din sistemul public.

Investitiile ar putea fi atrase prin parteneriate public-private. De exemplu, cele sase spitale regionale ar putea avea ca exemplu modelele deja implementate in Marea Britanie sau in regiune – in Polonia, Moldova. Acolo, Clifford Chance lucreaza in parteneriat cu Guvernul la proiectele a doua spitale publice.

Wall-Street.ro: Care sunt “ingredientele” necesare atragerii investitorilor in domeniul sanitar?

Andreea Sisman: Cred ca un prim “ingredient” este cadrul legislativ general, respectiv cel aplicabil parteneriatelor public-private, al concesiunilor mai clar. Apoi ar fi legislatia speciala aplicabila spitalelor, care ar necesita unele modificari astfel incat sa fie permise parteneriatele public-private.

Este foarte importanta si alegerea unor consultanti cu experienta internationala si specializati in parteneriate public-private, tocmai pentru a nu se inventa roata si pentru a prelua modelele deja apicabite in regiunea Europei Centrale si de Est si in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana.

Un punct esential este si “bancabilitatea” proiectului care trebuie verificata sau asigurata inca de la inceput, din faza de structurare a proiectului si de pregatire a documentatiei juridice. In aceasta faza, consultantii sunt foarte importanti.

Wall-Street.ro: Considerati ca sistemul sanitar din Romania este atractiv pentru potentialii investitori?

Andreea Sisman: Exista interes din partea investitorilor, insa este nevoie de un angajament pe termen lung din partea autoritatilor. Proiectele mari, precum pitalele regionale, ar fi un semnal bun pentru investitorii interesati sa intre pe piata locala. In plus, caminele de ingrijire care ar putea fi reabilitate si finantate ar putea sa trezeasca interesul fondurilor de investitii.

Wall-Street.ro: Cum vedeti piata de achizitii si fuziuni (mergers&acquisitions – M&A) in sectorul medical?

Andreea Sisman: Pe termen lung, vor mai fi fuziuni la nivel local. Jucatorii privati si deja prezenti pe piata locala se vor orienta spre serviciile medicale specializate. Tendinta de fuzionare va fi mai mare odata cu cresterea competitiei.

Sistemul sanitar romanesc are nevoie de investitii; este o piata atractiva pentru ca alocarea din PIB este inca mica, iar populatia este mare, imbatraneste, iar in acelasi timp tehnologia medicala avanseaza si este din ce in ce mai scumpa – de aceea costurile statelor cu sanatatea vor creste – de aici nevoia de finantare si de investitii private.

Wall-Street.ro: Teoretic, am putea atrage investitori. Pe de alta parte, care ar fi riscurile la care acestia se expun?

Andreea Sisman: Este vorba, in primul rand, despre o oarecare impresie de volatilitate a cadrului legislativ aplicabil domeniului sanitar. Mai mult decat atat, prevederile Contractului-Cadru se schimba in fiecare an. Ar mai trebui rezolvata si problema migratiei medicilor.

Wall-Street.ro: Care sunt previziunile dvs. pentru evolutia sectorului de servicii medicale private pentru anul acesta?

Andreea Sisman: Sectorul privat de sanatate va creste, chiar si in 2011. Estimarile vehiculate se refera la o piata privata a serviciilor medicale de 500 de milioane de euro anul acesta. Urmatorii trei ani vor fi foarte importanti, este nevoie de un semnal ca proiectele mari sa se realizeze. Exista potential de crestere in privinta capacitatii de cazare si extinderii portofoliilor de servicii oferite in sistem privat.

Fata de 2010, cred ca segmentul de spitale se bucura de o mai mare atentie din partea investitorilor si a bancii. Trebuie stimulata dezvoltarea pietei de asigurari private de sanatate, care ar putea fi o sursa de finantare importanta a sistemului si o parghie pentru a dezvolta aceste proiecte.

Clifford Chance a deschis, in 2006, un birou in asociere cu Badea&Asociatii, firma prezenta pe piata locala din anul 2002. Badea Clifford Chance este una dintre cele mai importante firme de avocatura din Romania.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri