In ultimii ani rata pirateriei software in Romania a scazut continuu, insa aceasta inca se mentine la un nivel ridicat, de 64%, comparativ cu media UE de 35%. Vedeti in articolul urmator ce sanctiuni riscati daca utilizati sau distribuiti software piratat.
In cazul in care utilizati software fara licenta, pedeapsa maxima este de patru ani de inchisoare, iar daca distribuiti astfel de programe puteti face pana la 15 ani de inchisoare, insa pedeapsa obisnuita este de la 3 la 12 ani.

Cea mai mare pedeapsa data vreodata a fost in 2009, cand judecatorii au hotarat ca o persoana fizica sa faca sase ani si sapte luni de inchisoare pentru distributia de soft piratat.

Pe de alta parte, cea mai mare amenda penala data pana acum unei persoane juridice a fost de 20.000 de lei in 2010, iar cea mai mare amenda penala data vreodata unui utilizator a fost de 5.000 de lei.

Totodata, cea mai mare valoare a unei despagubiri a fost de 800.000 de euro si a fost data in 2009 intr-un caz de utilizare de software.

“Odata ce a aparut si s-a dezvoltat internetul, si metodele de piraterie software s-au dezvoltat. Insa trendul de scadere a pirateriei in Romania este accentuat, spre deosebire de alte regiuni. De exemplu, la noi a scazut opt procente intre 2005 si 2010, in timp ce in Uniunea Europeana pirateria a scazut cu doar un procent, iar la nivel mondial a crescut sapte procente”, afirma avocatul Magda Popescu, reprezentant in Romania al Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industriei de software la nivel mondial.

La finalul lui 2010, rata pirateriei software pe piata locala era de 64% fata de 72% in 2005. Comparativ, in Europa Centrala si de Est procentul era tot de 64%, in Uniunea Europeana de 35%, iar la nivel mondial de 42%.

Ce este pirateria software


Pirateria software este reproducerea sau distribuirea neautorizata de software protejat prin drept de autor. Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vanzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca, potrivit definitiei de pe site-ul Business Software Alliance

In acelasi timp, foarte mule persoane nu realizeaza ca atunci cand achizitioneaza un program, cumpara de fapt licenta de a-l utiliza, aceasta informand utilizatorul de cate ori poate instala softul. Astfel, in cazul in care o companie sau un utilizator final realizeaza mai multe copii ale software-ului decat cele premise de licenta, inseamna ca pirateaza.

De exemplu, in 2009, economia Romaniei a inregistrat din cauza pirateriei software pierderi directe de 183 milioane de dolari, mai putin cu 39% fata de anul anterior, conform companiei de cercetare International Data Corporation (IDC).

Beneficii ca urmare a reducerii pirateriei in Romania cu 10 procente, respectiv 15 procente pana la finalul lui 2014


Acelasi studiu arata ca daca pirateria software din Romania ar fi redusa cu 10 procente pana la finalul lui 2014, ar fi create 3.711 noi locuri de munca, iar Produsul Intern Brut ar creste cu 573 milioane de dolari. Totodata industria locala de IT a avea venituri suplimentare in valoare de circa 498 milioane de dolari, iar Guvernul ar incasa din taxe 87 milioane de dolari.

“Romania a facut eforturi constante de scadere a pirateriei prin aplicarea legii, prin actiuni de constientizare si de educare a pietei, iar procentul se poate micsora continuand aceste lucruri. Scopul nostru este sa ajungem la 0%. Este de dorit ca in 2-3 ani sa ajungem la nivelul Uniunii Europene pentru ca in zona Europei Centrale si de Est sunt incluse si tari precum Azerbaijan, Georgia, Moldova sau Ucraina, care nu sunt in UE”, explica Popescu.

De altfel, Georgia si Moldova sunt intre primele cinci tari cu cele mai mari rate ale pirateriei, procentul in aceste tari fiind de peste 90%.

Principalul motiv pentru care o companie distribuie software piratat este dat de avantajul competitiv fata de concurenta.

“Daca un distribuitor vinde un calculator cu software cu licenta cu 1.500 de lei, in schimb, celalalt vinde cu software fara licenta la 1.000-1.100 de lei. Este concurenta neloiala”, afirma reprezentanta BSA.

De ce distribuie sau utilizeaza companiile software piratat


Pe de alta parte, oficialii companiilor care utilizeaza software fara licenta si sunt prinsi facand acest lucru, spun ca folosesc astfel de programe pentru ca sunt mai ieftine sau nu si-au dat seama.

In anii anteriori, politistii au descoperit si companii cu peste 700 de calculatoare si 1.000 de angajati care utilizau softuri fara licenta.

“Argumentul ca este mai ieftin nu mi se pare corect din niciun punct de vedere pentru ca aceste companii fac bani folosind softurile respective. Asa cum nu mi se pare etic nici din partea lanturilor de retail care distribuie software preinstalat fara licenta. Ei nu isi supravegheaza suficient angajatii si astfel isi afecteaza propriul business pentru ca vand hardware si software, iar clientul lor pleaca cu un software care nu este valabil. In cazul unui control, acelui utilizator i se face dosar penal si nu cred ca ar mai cumpara a doua oara de la acel magazin”, afirma Magda Popescu.

Adesea, retailerii ajung sa fie implicati in cazuri de piraterie din cauza angajatilor care instaleaza de pe CD-uri pirat software pe calculatoarele care urmeaza sa fie vandute.

Retaileri implicati in cazuri de piraterie

Printre retailerii care au comercializat calculatoare cu software piratat se numara Selgros, Domo, Altex sau Cora.

Deocamdata in cazul magazinelor online nu s-au facut verifcari, dar se pot face. Insa nici politistii si nici reprezentantii BSA nu au primit plangeri din partea utilizatorilor ori a altor retaileri despre posibile cazuri de piraterie software in zona de comert online.

"Pana acum nu am avut cazuri care sa ajunga la cunostinta noastra. Pentru ca de multe ori cazurile de piraterie ajung la noi din informatii anonime, de la clienti nemultumiti ori de concurenti care sunt afectati de magazinele care vand la preturi mult mai mici”, spune avocatul.

Pedepsele pe care le riscati daca utilizati sau distributi software piratat:


In cazurile de distributie, pedeapsa maxima este inchisoarea pana la 15 ani, iar in cele de utilizare pedeapsa maxima este de patru ani de inchisoare.

Cea mai mare pedeapsa data vreodata a fost in 2009, cand judecatorii au hotarat ca o persoana fizica sa faca sase ani si sapte luni de inchisoare pentru distributia de soft pirat.

Pe de alta parte, cea mai mare amenda penala data pana acum unei persoane juridice a fost de 20.000 de lei in 2010, iar cea mai mare amenda penala platita de un utilizator a fost de 5.000 de lei.

Totodata, in ultimul an, cea mai mare pedeapsa data in cazul unei companii distribuitoare a fost de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru administratorul acesteia, iar pedeapsa maxima din acest an pentru un utilizator a fost de trei ani de inchisoare cu suspendare.

Societatile comerciale raspund penal, pedeapsa prevazuta in general de legislatia penala fiind amenda penala de la 5.000 la 600.000 de lei, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice, difuzarea hotararii de condamnare), conform reglementarilor in vigoare din octombrie 2006.

In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, trebuind sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate, iar acestea se pot ridica la triplul valorii softul pentru care s-au incalcat drepturile de autor.

In ultimele noua luni, persoanele juridice si fizice care au comercializat programe nelicentiate pentru calculator au creat producatorilor de software pagube de circa 440.000 de euro produse. In plus, acestea au primit si condamnari la amenda sau inchisoare cu suspendare de pana la trei ani.

Profilul si perspectiva IT a Romaniei intre 2009 si 2014





Sursa datelor din tabele: IDC Economic Impact Survey, 2010

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri