Guvernul a aprobat noi reglementari fiscale prin care anuleaza penalitatile firmelor care isi platesc datoriile fata de stat pana la 31 decembrie si prin care reduce la 50% penalitatile in cazul in care contribuabilii vor plati obligatiile catre buget in primul semestru din 2012.

"S-a decis anularea penalitatilor pentru firmele care isi platesc integral datoria catre stat si dobanda aferenta pana la 31 decembrie. De asemenea, se vor reduce cu 50% penalitatile firmelor care vor achita principalul si dobanzile pana la 30 iunie 2012", a spus secretarul de stat din Ministerul Finantelor Dan Lazar (foto), potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat miercuri reglementari introduse in Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, fiind stabilita totodata o noua procedura de stingere a obligatiilor fiscale.

"Prima data se vor stinge debitele principale pentru taxele si impozitele cu stopaj la sursa, apoi debitele principale pentru celelalte contributii, in ordine istorica, si la final se sting accesoriile, tot in ordine cronologica", a spus secretarul de stat. El a justificat aceasta masura prin nevoia de a permite firmelor sa-si plateasca datoriile istorice catre stat si totodata acestea sa nu mai acumuleze alte datorii.

Alta decizie vizeaza certificatul fiscal, acesta urmand sa cuprinda nu numai obligatiile, ci si creantele firmelor.

"Pana in prezent, daca o firma solicita certificat fiscal, in document erau trecute doar obligatiile fata de stat. De la 1 septembrie se vor mentiona in certificat si creantele. Daca o firma are de plata la buget 50.000 de lei, dar in acelasi timp trebuie sa i se ramburseze TVA in valoare de 51.000 de lei, ea e considerata un bun contribuabil si poate participa la o licitatie publica, de exemplu", a spus Lazar.

In plus, noile reglementari permit firmelor mici sa depuna declaratia unica trimestrial, nu lunar, ca pana in prezent.

"Vor beneficia de aceasta facilitate firmele cu o cifra de afaceri de maximum 100.000 de euro, existand si o limita in ceea ce priveste numarul de angajati. De exemplu, daca o firma este sezoniera si in lunile cu activitate are 2, 3, 4 angajati, la sfarsitul anului se va face o medie. Daca numarul total al angajatilor impartit la 12 luni este sub 3, sa zicem ca e 2,99, firma poate beneficia de aceasta prevedere", a mai spus Lazar.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri