Noile Norme metodologice de aplicare a Ordonantei privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc nu respecta in totalitate legislatia UE, potrivit casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern nr. 823 privind modificarea si completarea H.G. nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor motodologice de aplicare a O.U.G. nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc este un eveniment important atat din punct de vedere juridic, cat si din perspectiva business, deschizand in Romania o noua piata de servicii - piata jocurilor de noroc online.

Pe langa aspectele pozitive pe care le aduce aprobarea Normelor metodologice, nu pot fi trecute insa cu vederea anumite aspecte care vor intarzia sau restrictiona prestarea acestor servicii in Romania.

„Desi, teoretic, avem toate instrumentele legale in vederea autorizarii operatorilor de jocuri de noroc, in fapt, aceasta va fi amanata pana la autorizarea “prealabila” a operatorilor de monitorizare si raportare. Avand in vedere conditiile impuse pentru autorizarea operatorilor de monitorizare, este foarte probabil ca aceasta procedura “prealabila” sa suspende pentru o perioada lunga autorizarea operatorilor de jocuri de noroc”, spune Cristian Costea, avocat partener, coordonatorul ariei de practica IT&C si Jocuri de noroc din cadrul Bostina si Asociatii.

Accesul legal al operatorilor de jocuri de noroc online pe piata din Romania ar putea fi restrictionat si el de taxele foarte mari impuse pentru autorizare (pariuri online in cota fixa - 5% din incasarile efectiv realizate, dar nu mai putin de 250.000 lei; bingo online- 10% din incasari, dar nu mai putin de 400.000 lei; celelalte jocuri online - 1,5% din incasari dar nu mai putin de 400.000 lei), fapt care trebuie coroborat cu lipsa unei definitii clare a bazei de calcul a acestor taxe. Prin “venitul efectiv realizat de operator” se poate intelege fie venitul efectiv al operatorului, obtinut prin scaderea premiilor acordate din incasarile totale (gross gaming revenue - GGR), fie incasarile totale din jocuri de noroc (cifra de afaceri a operatorului) in care sunt incluse si premiile acordate.

Intrucat valoarea premiilor reprezinta un procent considerabil din incasarile operatorului (conform dispozitiilor legale, intre 60%-80% pentru bingo online, min. 60% pentru pariuri online si, conform practicii, peste 80% sau chiar peste 90% in cazul pariurilor), este lesne de inteles ca eventuala aplicare a taxelor, prin raportare la incasarile totale si nu la GGR, ar deveni extrem de costisitoare pentru operatori, care si-ar putea pierde interesul pentru autorizarea in Romania. Comparativ, in majoritatea statelor europene (Anglia, Italia, Spania, Danemarca, etc.), baza de calcul pentru taxele de licentiere si autorizare o reprezinta GGR-ul.

„Prin interpretarea noilor Norme metodologice deducem ca Guvernul a avut in vedere tot GGR-ul ca baza de calcul si pentru taxarea operatorilor autorizati in Romania, dar acest aspect nu este mentionat expres, asa ca asteptam ca autoritatile sa revina in mod oficial cu clarificari in acest sens. Mai mult, alte restrictionari flagrante ale accesului operatorilor de jocuri de noroc online pe piata din Romania se regasesc in cerintele cu privire la constituirea operatorului ca si persoana juridica de drept roman, precum si in obligatia impusa acestuia de a detine direct sau printr-un actionar/asociat o licenta de organizare si autorizatie de exploatare pentru jocuri de noroc off-line, cu minim 20 mese autorizate pentru cazinouri, minim 500 de posturi pentru slot machine si minim 100 de agentii pentru pariuri in cota fixa. Aceste cerinte incalca libertatea de prestare a serviciilor, libertatea de stabilire intr-un stat membru, practica CEJ in aceasta materie precum si opinia detaliata a Comisiei Europene transmisa autoritatilor romane in luna martie 2011”, este de parere Irina Corcoveanu, avocat senior in cadrul ariei de practica IT&C si Jocuri de Noroc la Bostina si Asociatii.

In acest context, deschiderea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva statului roman nu va constitui o surpriza, la fel ca si rezerva operatorilor de a se licentia si autoriza in Romania pentru jocuri de noroc online, fapt care ar conduce pe de o parte la pierderi uriase pentru bugetul statului roman iar de alta parte, ar incuraja piata neagra a jocuri de noroc online din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri