Orice persoana, titulara a unui drept, are posibilitatea de a obtine recunoasterea si valorificarea acelui drept prin executarea silita a obligatiei corelative de catre debitorul care i l-a contestat sau incalcat. Insa, titularul dreptului incalcat poate beneficia de aceasta posibilitate numai intr-un anumit interval de timp, ce este cunoscut in literatura de specialitate sub numele de prescriptie extinctiva.
Astfel se poate obtine recunosterea sau valorificarea dreptului numai in cadrul acestui termen de prescriptie exctinctiva. Ulterior implinirii acestuia, titularul dreptului nu va mai avea dreptul de a constrange o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa exercite o anumita prestatie sau sa aiba o anumita conduita.

Datorita importantei si efectelor acestei institutii juridice, ce se intind practic asupra tuturor relatiilor juridice, materia prescriptiei exctinctive a beneficiat de o atentie deosebita din partea leguitorului. Astfel, ca si in Noul Cod Civil, aceasta este reglementata intr-un capitol distinct, leguitorul incercand sa suplineasca lipsurile reglementarii de pana acum.

Intrucat Noul Cod Civil reglementeaza materia prescriptiei exctinctive intr-un mod sistematizat, voi incerca sa prezint principalele modificari aduse acestei institutii urmand structura propusa chiar de catre Noul Cod.

Dispozitii generale

• Una dintre principalele noutati consacrate de prevederile Noului Cod Civil o constituie lasarea prescriptiei la indemana partilor interesate, ele fiind singurele care pot decide daca vor sau nu sa se prevaleze de efectele acesteia. Daca in actuala reglementare era expres interzisa orice modificare privind termenele de prescriptie, conform Noului Cod Civil partile pot modifica, prin acord expres: durata termenelor de prescriptie, cursul prescriptiei prin stabilirea inceputului acesteia, precum si cauzele legale de suspendare sau intrerupere a prescriptiei.

Insa extinderea libertatii contractuale asupra acestei institutii nu are loc in mod arbitrar, fiind impuse anumite limite, ca de exemplu:

• Posibilitatea de a modifica termenele de prescriptie nu se aplica si in cazul actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare, precum si celor supuse legislatiei privind protectiei consumatorului, aceasta limitare avand rolul de a nu slabi pozitia partii mai slabe sau defavorizate;

• Termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, fara insa ca noua durata sa fie mai mica de 1 an si mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani ori mai lungi, care pot fi prelungite pana la 20 de ani;

• O actiune declarata prin lege imprescriptibila nu poate fi considerata de parti ca fiind prescriptibila si invers.

• O alta noutate se refera la invocarea prescriptiei exctinctive. Conform noii reglementarii, aceasta sarcina este data exclusiv in competenta persoanei in folosul careia curge termenul de prescriptie. Prin urmare, persoana care doreste sa beneficieze de efectele prescriptiei va trebui sa o invoce, noua reglementare eliminand obligatia instantelor judecatoresti de a aplica din oficiu prescriptia exctinctiva.

• Tot referitor la invocarea prescriptiei, trebuie retinut si faptul ca, in lumina Noului Cod civil, prescriptia exctinctiva poate fi opusa numai in prima instanta, prin intampinare sau, in lipsa acesteia, cel tarziu pana la primul termen de judecata. Asadar, nu mai este posibila invocarea prescriptiei direct in apel sau in recurs, asa cum era pana acum. Ceea ce insemna ca, in cazul nerespectarii dispozitiilor de mai sus, persoana in beneficiul careia curge termenul de prescriptie nu se va mai putea prevala de efectele ei.

• In materia garantiilor ipotecare, prin Noul Cod Civil se instituie o exceptie de la principiul prescrierii dreptului la actiune privind un drept accesoriu, odata cu prescrierea actiunii privind un drept principal. Astfel, prescriptia dreptului la actiune privind creanta principala nu atrage si stingerea dreptului la actiunea ipotecara. Prin urmare, un creditoru ipotecar caruia i s-a prescris creanta principala, va putea urmari bunurile mobile sau imobile ipotecate (conform prevederilor Noului Cod Civil au fost incluse in domeniul ipotecii si bunurile mobile), insa numai in limita valorii acestor bunuri.

Termenul prescriptiei exctinctive

Noul Cod civil reglementeaza patru categorii de termene de prescriptie:

• Termenul de 1 an, ce se aplica in general pentru plata sumelor aferente serviciilor prestate de cate hotelieri, profesionisti din alimentatia publica, mestesugari si artizani, avocati, notari publici, executori judecatorsti, arhitecti etc.

Termenul de 2 ani, ce vizeaza dreptul la actiune intemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare, precum si dreptul la actiune privitor la plata remuneratiei cuvenite intermediarilor pentru serviciile prestate in baza contractului de intermediere (contract reglementat prin prevederile Noului Cod civil);

Termenul de 3 ani este considerat si in lumina noii reglementari, ca fiind termenul general de prescriptie de drept comun. Insa, prevederile Noului Cod Civil extind sfera de aplicare a termenului general si asupra unor actiuni care in reglementarea de pana acum beneficiau de un termen de prescriptie mai scurt. De exemplu, a fost eliminat termenul de 6 luni aplicabil actiunii in raspundere pentru viciile ascunse, Noului Cod Civil extinzand termenul general de prescriptie si la aceasta actiune.

Termenul de 10 ani se aplica drepturilor reale, daca nu sunt supuse unui alt termen, repararii prejudiciului adus mediului inconjurator, repararii prejudiciului moral sau material cauzat prin tortura, violenta ori agresiuni sexuale. Conform Noului Cod civil drepturile reale supuse termenului de 10 ani sunt uzufructul, uzul, abitatia si servitutea, drepturi care in actualul Cod civil se prescriu intr-un termen de 30 de ani.

Adelina Irina Somoiag este Associate in cadrul casei de avocatura Pachiu si Asociatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri