Statisticile arata ca doar cateva zeci de mii de romani isi fac testament pe parcursul unui an.
Astfel, anul trecut au fost incheiate la nivelul intregii tari 26.335 de testamente, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

In primele sase luni din 2011 au fost inregistrate 11.852 de testamente, in scadere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost autentificate de notarii publici 13.107 de acte de ultima vointa, potrivit datelor UNNPR.

Martie a fost pentru notari cea mai buna luna din 2011, cu 2235 de testamente autentificate, iar aprilie a fost cea mai linistita, cu 1.688 de acte.

Cine isi face un act de ultima vointa? In general, din partea persoanelor in varsta sunt cele mai multe solicitari pentru intocmirea testamentelor. „Acestea sunt instrumentate de cele mai multe ori la sediul biroului notarial insa exista multe cazuri cand notarii se deplaseaza la cerere la locul situarii persoanei nedeplasabile. In ceea ce priveste tinerii sub 40 de ani pot spune ca personal nu am instrumentat decat foarte putine testamente, in majoritatea cazurilor fiind vorba din pacate de motive medicale”, a declarat pentru wall-street.ro Vlad Velicu, notar in cadrul Biroului Notarial CERTUM din Bucuresti.

Testamentul, un document “delicat” chiar si pentru cei in varsta, este util pentru a-ti organiza lucrurile in limitele legii.

Testamentul este un act solemn si revocabil prin care testatorul dispune, pentru timpul incetarii sale din viata, de tot sau parte din avutul sau.
Ce inseamna aceasta definitie si care sunt caracterele juridice rezultate de aici?

• testamentul este act unilateral - deosebire fata de contracte unde este necesar acordul de vointa al partilor - simpla vointa a testatorului producand efecte juridice;

• este personal, in sensul ca nu poate fi incheiat prin reprezentare si are un caracter individual, legea interzicand ca doua sau mai multe persoane sa testeze pe acelasi act;

• este un act juridic solemn - testamentul trebuie sa fie incheiat in una din formele prevazute de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute;

• de asemenea, este un act juridic pentru cauza de moarte - efectele se produc dupa decesul testatorului, legatarii nu vor dobandi nici un drept in timpul vietii acestuia;

• in final, este un act esentialmente revocabil - pana la data decesului, testatorul poateoricand revoca sau modifica cuprinsul testamentului si nu va putea renunta la acest drept.

Vezi aici sfaturi practice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri