Avocatii casei de avocatura Wolf Theiss au motive sa fie optimisti: tot mai multe proiecte de real estate ii tin ocupati, Romania este vazuta mai bine la nivel regional, iar investitiile in energie regerabila se pot bucura de efectele legii 220, care a devenit aplicabila. Cititi un interviu acordat de Ciprian Glodeanu, coordonatorul departamentelor real estate si energie renegerabila din cadrul Wolf Theiss.
Wall-Street.ro: Ciprian, in ce masura sunteti afectati de situatia din Grecia?

Ciprian Glodeanu: Nu am resimtit efecte negative ca urmare a ceea ce se intampla in Grecia in activitatea noastra. Mai degraba, am fost afectati de dinamica evenimentelor din nordul Africii. De exemplu, avem un client pe real estate din Egipt, Orascom, care cumpara suprafete semnificative in zona de sud-est a Romaniei si incearca sa dezvolte un ansamblu rezidential. Reprezentantii Orascom au fost afectati prin prisma a ceea ce s-a intamplat acolo. De exemplu, consulatul Romaniei din Cairo s-a inchis pentru doua luni, iar acestia nu au mai putut sa-si obtina viza.

Wall-Street.ro: In ce stadiu se afla dezvoltarea proiectului?

Ciprian Glodeanu: In primul rand, este primul lor proiect in Romania de aici. Au intrat in plina criza, iar planul lor este pe termen lung. Nu investesc pentru a sta doar 6 luni de zile. Au venit in criza sa cumpere terenuri la preturi rezonabile si intentioneaza sa construiasca un mini oras.

Acesta este cel mai mare proiect de dezvoltare pe care il gestionam. Egiptenii vor sa dezvolte in apropiere de Marea Neagra case cu preturi de 60.000-70.000 de euro, proiectul urmand sa fie lansat oficial la inceputul anului 2012. Case cu un pret cat mai mic, cu scoala, gradinita, pompieri, cu tot ce e util. Va fi asemanator proiectului El Gouna , din Egipt, care a fost dezvoltat in decursul a aproximativ 25 de ani.

[Orascom Development Holding AG, companie condusa de miliardarul Samih Sawiris, a cumparat anul trecut 2 milioane de metri patrati de teren in Romania pentru un proiect rezidential cu costuri reduse]

Wall-Street.ro: Ce schimbari ai observat in profilul investitorilor in ultimul an?

Ciprian Glodeanu: Usor, usor, partea speculativa a disparut. Nu mai vad agitatia din anii 2006-2007. Pe de o parte, avem clienti care vin sa investeasca pe termen mediu si lung. Pe de alta parte, ca urmare a ajutoarele de stat acordate de Guvernul Boc, companii americane si engleze au venit sa dezvolte fabrici in Romania. Am avut si avem un numar semnificativ de clienti care dezvolta astfel de fabrici. De exemplu, am asistat din punct de vedere legal companiile Toro si IAC. I-am asistat in tot ce a insemnat negociarea achizitionarii terenului, si dezvoltarea ulterioara a fabricilor.

[Compania americana Toro, producator de microsisteme de irigatii, a investit 20 milioane de euro la Ploiesti, iar compania International Automotive Components Group (IAC) si-a bugetat 58 milioane euro pentru constructia unei fabrici de componente auto la Bals (Olt)]

Wall-Street.ro: In urma cu doi ani spuneai, la o intalnire cu presa, ca in piata sunt doar fonduri vultur. Ce profil au acum investitorii/dezvoltatorii cu care lucrati?

Ciprian Glodeanu: Cand vorbesc despre speculatori, ma refer la cei care veneau, cumparau si doreau sa tina portofoliul o perioada de sase luni, maximum un an de zile, dupa care sa isi ia inapoi cel putin dublul pretului platit. Au mai fost acei vultures, fonduri de investitii. Multi dintre ei insa nu se comporta precum speculatorii, ci cumpara foarte ieftin, dar aveau planuri si pentru a dezvolta un proiect. Nu i-am privit ca niste speculanti. In perioada de boom a real estate-ului, am asistat destul de multi clienti care cumparau proprietati doar pentru o perioada scurta de timp.

Sunt multi vanzatori care au ramas blocati in preturile din perioada de boom economic. Personal, cred ca in imobiliare multi au ramas cu impresiile din 2007-2008. Inteleg ca sunt fortati de bancile finantatoare, dar Romania a suferit o criza acuta si preturile ar mai trebui corectate semnificativ mai ales pe terenuri, secundar pe rezidential, unde asteptarile nu s-au ajustat foarte mult. Si pe retail cred ca ar trebui ca preturile sa ajunga la un nivel normal.

Wall-Street.ro: Cum merg acum finantarile imobiliare?

Ciprian Glodeanu: Din pacate, aceasta zona nu a fost foarte activa. In ultimul an am fost preocupati mai ales de restucturari ale finantarilor, de gestionarea creditelor vechi. Nu imi vine acum in minte niciun credit nou pe care sa il derulam anul acesta in sectorul imobiliar. Exemple exista doar in domeniul energiei regenerabile.

Wall-Street.ro: Spune-mi cat de interesanta e Romania pentru investitori, din perspectiva Wolf Theiss?


Ciprian Glodeanu:
Fiind o firma regionala, avem discutii cu privire la interesul investitorilor din Austria, in principal. Vedem un interes crescut fata de Romania comparativ cu perioada de criza: 2009 si 2010. Atunci nici nu se punea problema ca un fond ori retailer sa se uite la Romania. In discutiile pe care le avem cu colegii nostri de la Viena s-a ridicat de multe ori problema Romaniei si a oportunitatilor de aicipe care le prezinta tara noastra. Din cate am inteles de la colegii nostri, exista un interes din partea investitorilor austrieci catre Romania, in principal in domeniul retail. Se pare ca o alta zona de mare interes este Cehia.

Chiar daca mai eram inca oficial in recesiune, totusi inca de la inceputul lui 2011 au aparut semnale timideca Romania aparea tot mai des pe harta de oportunitati a unor investitori imobiliari. Dupa cum spuneam, in perioada 2009 - 2010 nici macar nu existam!

Wall-Street.ro: Domeniul energiei regenerabile este un subiect de actualitate in piata. Cum vezi piedicile si provocarile din Romania?

Ciprian Glodeanu:
Problema majora este ca legea 220, a energiei regerenabile, nu a fost aplicabila pana de curand. Desi Romania a primit aprobarea din partea Comisiei Europene in 13 iulie 2011 cu privire la sistemul de promovare cu certificate verzi prevazut de legea 220/2008, ANRE a emis abia recent regulamentul de acreditare a producatorilor de energie regenerabila. Abia acum legea a devenit pe deplin aplicabila.

Wall-Street.ro: Dar bancile sunt interesate sa finanteze proiectele?


Ciprian Glodeanu: Din discutiile noastre cu banci locale si internationale, acestea sunt foarte interesate, dar problema principala este ca nu am avut acest sistem de promovare a energiilor regenerabile. De exemplu, in domeniul eolian sunt banci care acorda finantari, proiectele de acest fel fiind fezabile chiar in conditiile actuale.

Totusi, pentru proiecte solare bancile nu acorda finantare deoarece este o diferenta intre 1 certificat verde cat se acorda in prezent si 6 certificate verzi, cate se acorda dupa aplicarea legii 220. In domeniul energiei eoliene avem multi clienti care analizeaza astfel de proiecte, care vor sa dezvolte sau sunt in curs de dezvoltare a unor astfel de proiect. Avem discutii cu investitori care se uita la proiecte fotovoltaice, dar care au o anumita reticenta in a investi avand in vedere ca bancile nu sunt inca dispuse sa finanteze.

Wall-Street.ro: Sunt interesati si investitorii romani?

Ciprian Glodeanu: Am avut si clienti romani care s-au uitat la proiecte hidro, dar interesul major este din partea fondurilor de investitii straine si a companiilor de utilitati care vor sa isi extinda activitatea din Romania

Romania are un potential imens in ceea ce priveste productia de energie fotovoltaica. Analizand o harta a nivelului radiatiilor solare, vedem ca jumatate din tara are un potential urias. Avem si potential geotermal, insa fara un sistem de promovare, lucrurile nu vor merge mai departe, iar Romania va pierde investitii semnificative. Si noi am avut clienti, fonduri mari de investitii, care au vrut sa investeasca. Au avut rabdare, au asteptat chiar si doi ani. Strategia lor e simpla: “Trebuie sa ne plasam banii si cat timp nu exista stabilitate si nu avem certitudinea ca sistemul va fi aprobat, vom investi in alte tari”. Devine frustrant sa vad cum fonduri de investitii plaseaza sume importante de bani in proiecte fotovoltaice in Cehia, de exemplu unde nivelul de radiatii este mai scazut comparativ cu Romania. Fondurile de investitii se uita dupa siguranta plasamentelor si vor certitudine ca isi vor recupera investitia.

Wall-Street.ro: Energia regenerabila, noul balon speculativ? Ce parere ai despre aceasta teza?

Ciprian Glodeanu: Este o teza destul de larg dezbatuta si in discutiile noastre. Mai degraba, asa ceva este posibil in Turcia. Consider ca potentialul Romaniei va fi valorificat si in biomasa odata ce legea 220 a devenit aplicabila intrucat suntem o tara preponderent agricola si cu multe paduri. Este pacat sa continuam sa ardem paiele sa arda pe camp. Asistam un fond de investitii german care achizitioneaza paduri in Romania si sunt analizate posibilitati de dezvoltare a unor proiecte de biomasa. De asemenea, am observat un interes si al altor investitori in domeniul forestier. Reziduurile forestiere pot fi de asemenea folosite ca biomasa.

Wall-Street.ro: Aveti in lucru tranzactii cross-border si care este starea de spirit la nivelul regiunii?


Ciprian Glodeanu: In domeniul energiei regenerabile, am asistat juridic o achizitie a unei companii care dezvolta parcuri eoliene inclusiv in Romania. De asemenea, pe M&A avem o tranzactie care va implica 12 jurisdictii.

Cat despre atmosfera regionala, avocatii din Cehia sunt foarte multumiti de ce se intampla acolo. Economia a avut un parcurs stabili, pe crestere. Economia din Ungaria a fost destul de mult afectata de criza, ceea ce poate fi demoralizant. Dar beneficiul major al echipei noastre din Ungaria este specializarea in energie conventionala si regenerabila, iar in acest domeniu s-au descurcat remarcabil. In Romania am generat venituri semnificative anul trecut, chiar intr-o perioada de criza. Suntem priviti tot mai bine. Eu am 45 avocati in departament si suntem in perioada de interviuri. Daca anii trecuti am redus numarul de avocati, acum am inceput din nou cresterea. Atmosfera este de optimism. Insa, imi doresc ca economia sa se stabilizeze si sa continue trendul ascendent. Pe cale de consecinta si activitatea avocatilor va creste, iar reducerile din anii trecuti sa fie uitate si sa nu se mai repete.

Eu am in prezent trei deal-uri de M&A pe energie regenerabila. Un proiect mare, de peste 200 megawati, este foarte avansat, in faza de closing. Discutiile au inceput in noiembrie anul trecut, negocierile au durat trei luni, iar jumatate de an ne-am concentrat pe indeplinirea conditiilor din contract.

Wall-Street.ro: Ce crezi, pe scurt, despre antreprenoriat?

Ciprian Glodeanu: Am fost mereu suporterii antreprenoriatului si am incercat sa stimulam colegii tineri sa creasca cu ideea de a fi antreprenori in viitor. Ca sa ajungi un avocat bun, trebuie sa ai si calitati de antreprenor. Noi, romanii, am fost crescuti in spiritul comunismului si avem o oarecare teama de a deveni intreprinzatori. Sper ca generatiile viitoare sa creasca intr-un spirit antreprenorial, apropiat celui american.

Citeste in sectiunea Legal Business cele mai relevante articole din si despre industria avocaturii de business.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri