Noul Cod Civil a imbunatatit reglementarea scrisorii de garantie, ceea ce va spori increderea comerciantilor si va readuce Romania in circuitul comercial international si de trade finance, apreciaza Directorul Directiei Juridic de la BCR, Alexandru Berea.
"Daca existau numeroase decizii ale instantelor care au blocat bancile sa efectueze plata in cazul executarii scrisorilor de garantie, era normal ca unii comercianti sa nu mai aiba incredere in acest instrument si in banci. Noul Cod Civil aduce, printr-un singur articol cu doar sapte aliniate, posibilitatea de a construi o legislatie secundara mult mai buna privind garantiile autonome", a spus Berea, potrivit Mediafax.

Directorul in BCR a insistat ca emitentul nu are o calitate de judecator, fiind obligat sa verifice doar forma cererii de executare la simpla solicitare a beneficiarului.

Noul Cod Civil defineste scrisoarea de garantie ca un angajament irevocabil si neconditionat de plata, al carei executare se face la o prima si simpla cerere.

Noua legislatie permite si transmisibilitatea garantiei si a dreptului de a solicita plata si instituie valabilitatea unui astfel de instrument, daca
platile nu stabilesc altfel.

Berea a criticat insa prevederea potrivit careia emitentul nu poate sa fie tinut sa plateasca in caz de abuz sau frauda valida, in conditiile in care, in opinia oficialului BCR, introducerea abuzului complica situatia si poate permite suspendarea nemotivata de la executare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri