"Daca existau numeroase decizii ale instantelor care au blocat bancile sa efectueze plata in cazul executarii scrisorilor de garantie, era normal ca unii comercianti sa nu mai aiba incredere in acest instrument si in banci. Noul Cod Civil aduce, printr-un singur articol cu doar sapte aliniate, posibilitatea de a construi o legislatie secundara mult mai buna privind garantiile autonome", a spus Berea, potrivit Mediafax.

Directorul in BCR a insistat ca emitentul nu are o calitate de judecator, fiind obligat sa verifice doar forma cererii de executare la simpla solicitare a beneficiarului.

Noul Cod Civil defineste scrisoarea de garantie ca un angajament irevocabil si neconditionat de plata, al carei executare se face la o prima si simpla cerere.

Citeste si:

Noua legislatie permite si transmisibilitatea garantiei si a dreptului de a solicita plata si instituie valabilitatea unui astfel de instrument, daca
platile nu stabilesc altfel.

Berea a criticat insa prevederea potrivit careia emitentul nu poate sa fie tinut sa plateasca in caz de abuz sau frauda valida, in conditiile in care, in opinia oficialului BCR, introducerea abuzului complica situatia si poate permite suspendarea nemotivata de la executare.