Clienti nu mai pot continua activitatea fara rambursarea TVA

Unele companii nu mai pot continua activitatea din cauza nerambursarii TVA de catre stat, iar aceasta situatie are efecte negative si asupra perceptiei investitorilor straini in ceea ce priveste Romania, a declarat recent Pieter Wessel, partener pe zona servicii fiscale la Deloitte Romania.

"Avem clienti care ne spun ca nu mai pot continua activitatea de business fara rambursarea TVA de la stat. Nerambursarea TVA este un instrument financiar urias al Guvernului. Autoritatile stau pe sute de milioane. Cand mergem in afara tarii, investitorii aud despre aceste lucruri si nu mai vor sa vina sa investeasca in Romania", afirmat Wessel, potrivit Mediafax.

Reprezentantii Guvernului au promis in mod repetat in ultimii ani ca vor ajunge cu plata la zi a rambursarilor de TVA restante, insa datoriile statului catre firme se situau la 1,8 miliarde de lei (circa 450 milioane euro) la finele lunii august. Aproape 16% din totalul sumelor nerambursate reprezinta datorii de peste un an.

"Guvernul ar trebui sa aplice in mod corect regulile, sa dea platitorilor de taxe ceea ce li se cuvine si sa nu piarda foarte mult timp cu formalitatile", a adaugat oficialul Deloitte.

In opinia lui Wessel, Romania are un nviel al taxarii destul de redus in comparatie cu alte state din regiune, insa birocratia si neplata datoriilor catre contribuabili pot face din piata locala un loc neatractiv pentru investitii.
In plus, el considera ca taxa unica de 16% ar trebui mentinuta, iar costurile cu munca (contributiile sociale -n.r.) ar trebui diminuate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri