Aceasta este o problema interesanta de care multe persoane se lovesc deja, problema care poate lua forma urmatoarelor tipuri de intrebari.
• daca am incheiat un act juridic (ex. contract) dupa vechiul Cod civil, mi se aplica Noul Cod civil?
• daca efectele actului juridic incheiat conform vechiului Cod civil se produc dupa 1 octombrie, mi se aplica Noul Cod civil?
• daca inchei un act juridic dupa 1 octombrie, desi am negociat incheierea contractului inainte de 1 octombrie, mi se mai aplica vechiul Cod civil?

De la 1 octombrie a intrat in vigoare Noul Cod civil incadrat practic prin legea nr. 287/2009, motiv pentru care data de 1 octombrie 2011 va fi reperul raspunsului intrebarii articolului nostru: "Mi se aplica Noul Cod civil?"

Legea de aplicare a Noului Cod civil este legea nr. 71/2011, lege care practic ne indica anumite principii conform carora se va aplica Noul Cod civil. Aceasta lege reglementeaza inca de la inceput, aplicarea in timp a vechiului Cod civil si implicit a Noului Cod civil. Prin urmare, putem gasi raspunsul la intrebarea articolului nostru inca de la inceputul legii 71/2011, respectiv art. 3, art. 4 si art. 5. Reguli de aplicare in timp gasim de asemenea si in primele articole ale Noului Cod civil.

Practic, din cele trei articole mentionate anterior, se pot trage urmatoarele principii/concluzii:

• daca un act juridic (spre ex. un contract) s-a incheiat sau si-a produs efectele inainte de 1 octombrie 2011, atunci i se aplica legea care era la momentul respectiv in vigoare - vechiul Cod civil (art. 3);

• daca un act juridic este nul, anulabil sau afectat de o cauza de ineficacitate reglementata de vechiul Cod civil sau de alte dispozitii normative, atunci i se aplica legea care era la momentul respectiv in vigoare - vechiul Cod civil sau alte dispozitii legale anterioare datei de 1 octombrie care prevedeau acele cazuri de nulitate sau ineficacitate (art. 4);

• daca un act juridic s-a incheiat, si-a produs efectele sau a nascut alte situatii juridice dupa data de 1 octombrie 2011, atunci se va aplica Noul Cod civil (art. 5 alin. 1);

• orice situatie legala care se refera la starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate, vor cadea sub incidenta Noului Cod civil (art. 5 alin. 2) - cu alte cuvinte, nu are importanta daca v-ati casatorit conform vechiul Cod al familiei, deoarece legea care vi se aplica dupa 1 octombrie este Noul Cod civil in ce priveste situatiile juridice noi nascute dupa data de 1 octombrie (spre ex. in cazul divortului).

• daca un act juridic s-a incheiat dupa 1 octombrie, desi s-a negociat incheierea contractului inainte de 1 octombrie, atunci se va aplica Noul Cod civil ca urmare a producerii efectelor juridice dupa data de 1 octombrie 2011.

Prevederile amintite anterior vor duce la rezolvarea multor probleme care ar fi putut aparea in ce priveste aplicarea in timp a Noului Cod civil.

Prin urmare, pentru a raspunde la intrebarea “Mi se aplica Noul Cod civil?”, va trebui sa verificati in care dintre situatiile de mai sus va incadrati.

Totusi, trebuie precizat ca cele mentionate anterior au caracter general, fiind reguli cu aplicabilitate colectiva. In cadrul legii nr. 71/2011 sunt anumite institutii de drept civil care au o aplicabilitate prevazuta in mod expres, fiind astfel consacrate exceptii de la principiile generale de aplicabilitate. Ca atare, pentru o cunoastere exacta a aplicabilitatii Noului Cod civil pentru fiecare caz privit individual, va trebui verificata si legea nr. 71/2011.

Cristian Barcan este avocat in cadrul Baroului Bucuresti U.N.B.R.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri