Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante catre alte entitati, precum filiale ale unor companii straine, alte banci sau societati de recuperare de creante, in urma unei decizii recente a Curtii Europene de Justitie (CEJ).

TVA-ul va fi platit doar atunci cand partile au incheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creante.

„Este o veste buna pentru banci”, spune Pieter Wessel (foto), Partener Deloitte Tax. „Pana acum, multe banci si institutii financiare ezitau sa realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil ca se va schimba acum, in urma deciziei CEJ”.
Totodata, decizia genereaza oportunitatea de recuperare a costurilor de TVA suportate in trecut. Si alte entitati care au achitat TVA aferenta transferului de credite neperformante pot recupera acum aceste sume.

Pieter Wessel a adaugat: „Decizia CEJ confera mai multa claritate situatiei existente in prezent in Romania si confirma abordarea noastra anterioara: in lipsa unei intelegeri clare intre parti cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu exista. Practica existenta in Romania de a aplica TVA asupra diferentei dintre o valoare economica si pretul platit trebuie sa inceteze, cel putin in cazul tranzactiilor intre parti neafiliate”.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Deloitte: Ce companii au fost vizate cel mai mult de controale GDPR