Cand ne referim la drepturile speciale la zile libere ale salariatului, nu ne referim la zilele normale de repaus de la sfarsitul saptamanii sau la zilele din cadrul sarbatorilor legale.
In acest concept de drept special la zile libere ne referim la momente exceptionale care apar in viata fiecaruia dintre noi, indiferent ca este vorba de momente fericite sau nefericite.

Codul Muncii, prevede aceste drepturi in articolele 147 si 158.

In cel dintai articol, se dispune dreptul salariatului la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite. Aceste zile libere platite nu se includ in concediul de odihna si asa cum sunt si reglementate, privesc doar evenimente deosebite. Caracteristicile principale ale acestor evenimente sunt pe de o parte ca sunt evenimente familiale, iar pe de alta parte ca sunt evenimente deosebite.

Relativ la conceptul de eveniment familial, situatia este usor de indentificat, in sensul in care evenimentul deosebit trebuie sa fie in legatura cu familia salariatului. Insa, conceptul de familie nu trebuie extins in mod abuziv (referindu-ne aici la rudele ce depasesc gradul al IV-lea), dar nici nu trebuie redus abuziv (referindu-se doar la sotia/sotul salariatului).

Referitor la conceptul de eveniment deosebit, trebuie sa ne ducem cu gandul la o situatie situatie diferita, speciala, care depaseste astfel o rutina normala.

Cu titlul de exemplu privitor la conceptul de eveniment familial si eveniment deosebit, putem preciza casatorirea salariatului, sau in cazurile mai nefericite, decesul unei rude apropiate salariatului.

In ce priveste numarul zilelor, Codul muncii dispune ca ˝numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern˝.

Articolul 148
precizat anterior, reglementeaza bazele concediilor fara plata. In concret, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatul are dreptul la un concediu fara plata, durata concediului fiind stabilita de contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Fata de situatia reglementata anterior, in articolul 148 ne aflam in fata unor probleme personale, care pot fi deosebite sau nu, precum si in fata unor zile libere neplatite. Acest articol nu prevede o calitate a problemelor personale, in sensul in care ele trebuie sa fie de o anumita importanta sau gravitate. Acest articol vine in ajutorul salariatului care are de rezolvat o problema personala, insa problema personala care nu s-ar incadra in articolul 147 (adica deosebita si familiala). Problema personala poate excede problemele familiale reglementate de articolul 147.

Cu titlu de exemplu, se poate mentiona acordarea unor zile libere neplatite sau concediu neplatit, pentru finalizarea unor studii. Desigur ca salariatului nu este obligat sa opteze pentru un drept prevazut de articolul 147, daca acesta doreste invocarea articolului 148, acolo unde evident este cazul ca o problema personala sa fie una de familie deosebita.

Desi atat articolul 147 cat si articolul 148 reglementeaza un drept al salariatului, apreciez ca in anumite cazuri, propunerea de a beneficia un salariat de aceste drepturi, poate apartine si angajatorului. Pentru evitarea unor probleme care ar construi luarea unor masuri de catre un salariat intr-un moment slab al acestuia, moment care ar putea fi si fatal, angajatorul poate influenta salariatul in obtinerea unor zile libere platite sau neplatite (nu ne referim aici de o fortare a salariatului, ci ca un impuls acordat salariatului in vederea bunei-credinte a angajatorului). Desigur ca alegerea intr-un final este tot a salariatului, insa pana la urma angajatorul are tot interesul ca angajatul sau sa presteze munca la care s-a obligat, in conditii normale si la fel de motivat, la intoarcerea sa din zilele libere.

Cristian Barcan este avocat in cadrul Baroului Bucuresti U.N.B.R . In calitate de colaborator al site-ului CJO.ro, Cristian Barcan a acordat consultanta juridica in peste 2000 de cazuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri