Inainte de a vorbi despre impozitarea suplimentarea a bogatilor, fiscalitatea la nivel mondial ar trebui sa puna pe picior de egalitate taxarea muncii si a capitalului, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro partenerul pe taxe in cadrul Deloitte, Dan Badin.
In prezent, bogatii sint impozitati la nivel mondial mai putin decat saracii, avand in vedere procentul taxelor totale in venit.

Insa, daca se ia in calcul impozitarea suplimentara a bogatilor, trebuie sa tinem cont ca este o varianta pe termen scurt care nu rezolva adevarata problema, adica taxarea diferita a muncii si a capitalului.

"Solutia impozitarii echilibrate a muncii si a capitalului ar trebui gandita ca o strategie pe termen lung", mentioneaza Badin.

Problema impozitarii diferite este prezenta atat la nivel global, cat si in Romania.

"Pentru un sistem fiscal mai sanatos la nivel mondial putem porni de la acest concept: sa punem pe picior de egalitate impozitarea muncii si a capitalului", spune Badin.

Practic, daca punem 1.000 lei la o banca, statul impoziteaza dobanda cu 16%. La fel in cazul unei investitii intr-o companie, dividendele sunt taxate cu 16%, iar daca ne gandim ca impozitul pe profit platit de compania unde investim se ajunge la un grad de impozitare a capitalului de circa 30%.

In schimb, impozitarea muncii este mult mai severa, pentru ca pe langa impozitul pe venit se mai adauga contributiile sociale.

"Acest lucru nu se intampla doar in Romania, mai peste tot in lume munca este impozitata mai mult decat capitalul", spune Badin.

In Romania, in cazul muncii vorbim de impozitul pe venit, de contributiile sociale retinute din brutul salariatului, dar si de acele contributii platite de firma pentru acel angajat.

Asa ca, daca la noi in tara un angajator trebuie sa plateasca salariatului 1.000 lei, dupa ce adaugam toate contributiile, costurile salariale se vor dubla. Astfel, impozitul pe munca poate ajunge aproape de 100%.

"Sincer, mi se pare destul de mult. Desi avem avantajul unui impozit pe venit care este destul de mic chiar si comparativ cu multe alte tari din Europa, contributiile sociale aplicate salariatului duc la estomparea efectul benefic", subliniaza partenerul Deloitte.

De asemenea, impozitarea aspra a muncii a dus si la perpetuarea economiei negre.

"Uitandu-ne putin la ultimii ani, de cand a fost introdusa cota unica in Romania, vedem ca desi incasarile la buget din impozitul pe venit nu au scazut, acestea nici nu au crescut asa cum era normal si acest lucru se datoreaza in mare parte asigurarilor sociale, intrucat nu s-a scos in intregime la suprafata economia neagra", considera Dan Badin.

Multitudinea de contributii sociale si nivelul inalt al acestora, precum si alte formalitati de inregistrare au disipat efectul benefic al cotei unice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri