Secretarul de stat in Ministerul Finantelor a adaugat ca introducerea in Codul Fiscal a contributiilor pentru activitati independente este principala masura care va fi adoptata in perioada imediat urmatoare.

O alta modificare vizeaza extinderea impozitarii sub forma normelor de venit (o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate) pentru anumite activitati la care acum se aplica doar impozitarea in sistem real (impozit aplicat asupra diferentei dintre veniturile incasate si cheltuielile deductibile), precum cele de taximetrie.

De asemenea, ANAF va prelua de la casele de asigurari declararea si plata contributiilor sociale.

"Dat fiind momentul in care ne aflam, exista o marja foarte mica in ceea ce priveste politica fiscala. Orice ingerinta nepotrivita se poate intoarce impotriva Guvernului ca un bumerang. Din acest motiv, trebuie sa o gandim foarte serios, sa fie o dezbatere foarte aprinsa intre membrii Guvernului si mediul de afaceri, fiindca orice pas gresit ne poate duce catre prapastie", a mai afirmat Dan Lazar.