Confiscarea extinsa a averii a fost unul dintre subiectele discutate de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, cu seful FBI (Federal Bureau of Investigation) din cadrul Departamentului de Justitie al USA, Robert S. Mueller III, scrie Mediafax.
Laura Codruta Kövesi, procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a avut miercuri, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o intalnire de lucru cu Robert S. Mueller III, Director FBI. Demnitarul american a mai fost insotit de catre domnul Joseph M. Demarest Jr., Director adjunct al Diviziei de operatiuni speciale a FBI.

Din partea Ministerul Public a mai fost prezent la intalnire domnul Codrut Olaru, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism", informeaza Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, in cursul intrevederii au fost purtate discutii referitoare la aspecte vizand legislatia, precum principiul oportunitatii si confiscarea extinsa. Totodata, s-a subliniat faptul ca o atentie sporita este acordata criminalitatii informatice, domeniu ce constituie o prioritate, atat pentru partea americana, cat si pentru cea romana.

Intalnirea de miercuri este cea de-a treia pe care conducerea Ministerului Public o are cu reprezentanti FBI, context in care reprezentantii acestei autoritati au adresat multumiri pentru cooperarea eficienta pe care au avut-o cu institutia noastra.

Procurorii romani au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro de la inculpati si invinuiti, in lipsa unor instrumente eficiente, cum ar fi confiscarea extinsa - propusa de Ministerul Justitiei intr-un proiect de lege de modificare a Codului penal -, prevedere care ar creste numarul bunurilor indiponibilizate, implicit cea a contributiei la stat.

"In prezent, procurorii pot indisponilbiliza doar bunurile care apartin inculpatilor, asa cum e prevazut in Codul de procedura penala. Ati vazut cazuri de functionari publici sau alte persoane implicate in fapte de crima organizata, care primesc pedepse, dar carora nu li se confisca averea", declara, intr-o conferinta de presa din iulie, procurorul general Codruta Kovesi.

Confiscarea extinsa nu vizeaza orice cetatean al Romaniei.
"Confiscarea extinsa se aplica doar persoanelor care sunt condamnate prin hotarari judecatoresti, pentru infractiuni, intrucat nu-si pot justifica averea", mai spunea Kovesi.

Ca atare, continua seful Ministerului Public, introducerea acestei confiscari extinse nu va afecta toti cetatenii, ci doar pe aceia care au comis fapte penale si care, in mod ilicit, au obtinut bunuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele doua scenarii pe tema sefului parchetului european