Cele mai intalnite litigii din piata de capital romaneasca pornesc de la nemultumirea investitorilor fata de anumite decizii ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau au legatura cu nerespectarea drepturilor actionarilor, potrivit reprezentantilor firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
“Ca perspectiva de ansamblu, litigiile cele mai frecvente in domeniul pietei de capital au ca obiect fie probleme legate de drepturile actionarilor in societati listate, fie contestari ale actelor individuale ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare”, spune Narcisa Oprea, partener Schoenherr si coordonatorul echipei dedicate pietei de capital.

Nerespectarea drepturilor actionarilor minoritari a fost in ultimii ani una dintre principalele teme asupra carora investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au incercat sa atraga atentia. De notorietate in acest sens au fost scandalurile privind suspendarea voturilor unor actionari prezumati ca actioneaza concertat in cadrul SIF-urilor, precum si nerespectarea termenelor pentru realizarea unor oferte publice de preluare la societatile listate.

Avocatii de la Schoenherr atrag atentia si asupra faptului ca la capitolul guvernanta corporativa piata romaneasca are in continuare restante.

„Intre cauzele generice se numara faptul ca desi implementarea guvernantei corporatiste in cadrul societatilor listate a inregistrat unele progrese, mai sunt inca multe aspecte de imbunatatit in acest domeniu. Din aceasta perspectiva consideram ca ridicarea standardelor de guvernanta corporativa se poate realiza printr-un efort comun si sustinut al emitentilor si al institutiilor pietei de capital”, a declarat Narcisa Oprea.

Un studiu realizat in 2009 de agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) arata ca Petrom si Transelectrica erau singurele companii locale care au emis rapoarte in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa (raportari ESG).

„Daca analizam exclusiv aria guvernantei corporative a companiilor listate, cu siguranta, o prima preocupare ar trebui sa fie asigurarea unei mai bune corelari intre legislatia generala a societatilor comerciale si cea speciala aplicabila societatilor listate. Deopotriva, exista o serie de norme juridice insuficient de clar redactate si care implicit genereaza probleme de interpretare”, mentioneaza Narcisa Oprea.

Norma din legea privind piata de capital care reglementeaza aprobarea de catre actionari a tranzactiilor majore ale unei societati listate si normele referitoare la aplicarea votului cumulativ sunt principalele exemple date in acest sens de catre avocatul Schoenherr.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri