Fuziunile si achizitiile de pe piata de avocatura au luat o pauza pe timp de criza, insa piata de semne de revenire si lupta se incinge pentru cele 100 de miliarde dolari la nivel mondial.
Un studiu intocmit de firma de consultanta Altman Weil arata ca fuziunile dintre firmele de avocatura revin la nivelul inregistrat inainte de 2008. Cel putin 60 de fuziuni au fost incheiate in Statele Unite in 2011, cu 54% mai mult decat in 2010.

Cele 60 de tranzactii din 2011 egaleaza performanta din 2007, inainte ca recesiunea sa loveasca Statele Unite.

In 2008 fuziunile au crescut la 70, mai ales din cauza negocierilor care erau deja in desfasurare inca din anul precedent, iar in 2009 cifra a scazut la 53, ajungand la 39 in 2010, potrivit JDJournal.

Miscarile sunt binevenite mai ales ca avocatii nu mai pot sa compenseze scaderea numarului de clienti prin cresterea comisioanelor. Din aceasta depreciere a pietei tocmai clientii au avut de castigat, pentru ca multe firme au fost obligate sa-si revizuiasca tarifele altfel ar fi fost puse in postura de a nu mai avea pe cine sa consilieze si implicit ar fi intrat in faliment.

Daca isi unesc fortele, firmele juridice mici pot accesa mai multe deal-uri si mai multi clienti, iar firmele mari pot obtine spatii de birouri din alte zone sau isi pot extinde aria de consiliere prin cooptarea unor avocati specializati pe alte domenii decat cele pe care firma deja la detinea.

Managerii firmelor juridice nu mai sunt dispusi sa-si cedeze clientii, pe care i-au obtinut cu greu, catre alte firme din alte parti ale lumii, declara pentru Wall Street Journal Peter Kalis, managing partner al K&L Gates LLP, o firma de 2000 de avocati formata prin mai multe fuziuni .

Cu toate ca profiturile au crescut putin fata de perioada recesiunii, veniturile nu s-au apreciat semnificativ din cauza ca oamenii sunt inca reticenti daca sa apeleze sau nu la serviciile unui avocat.

Profiturile per partener au crescut in 2011 la 70% la 59 dintre firmele intervievate de compania de consultanta Hoffman Alvary, veniturile crescand in medie cu 4,4%.

Din studiul publicat de Altman Weil reiese ca au crescut costurile companiilor cu serviciile juridice, fie prin cooptarea unui personal specializat fie prin contractarea serviciilor unei firme de consultanta.

Directorul firmei de consultanta Edge International, Ed Weseman a declarat celor de la Wall Street Journal ca din discutiile pe care le-a avut cu clientii sai a reiesit ca in 2012 fuziunile vor depasi 50 de deal-uri . Weseman a mentionat ca un sfert din firmele din top 200 au demarat discutii pe aceasta tema.

In ciuda tendintelor pietei, sunt si firme care nu se gandesc la o fuziune in viitorul apropriat. Aceste firme de mici dimensiuni lucreaza la litigii importante sau se axeaza doar pe anumite specilizari cum ar fi Wachtell, Lipton sau Rosen & Katz.

Aliantele dintre firme sunt totusi operatiuni riscante. Cateodata costurile integrarii noilor angajati , cheltuielile imobiliare si a sistemelor informatice pot depasi avantajele provenite din comisioanele orare, accesul la o piata mai mare sau economiile de scara.

Parteneriatele pot fi dizolvate si din cauza salariilor
pe care le primeste fiecare patener sau a conflictelor privind cine va conduce noua firma.

"Sa iti dezvolti compania nu este o solutie absolut sigura", avertizeaza William Perlstein, partener in cadrul Wilmer Cutler Pickering Hale & Dorr LLP. "Sa administrezi o firma multinationala iti ocupa tot timpul. Cu cat creste compania cu atat vor fi mai multe conflicte si costuri mai mari."

Frank Burch, DLA Piper, declara globalizarea, dezvoltarea Asiei si consolidarea relatiei cu clientii obliga tot mai multe firme sa se gandeasca la parteneriate pentru a incerca sa se adapteze schimbarilor pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri