Romania ar trebui sa dezvolte o "moralitate fiscala", ceea ce inseamna o transformare a atitudinii cetatenilor, care ar trebui sa isi plateasca taxele cu gandul ca statul va investi banii in proiecte care vor spori bunastarea, a spus Paul Giglio, partener al biroului Mazars din Malta, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
El crede ca Romania este o tara competitiva si poate atrage cu usurinta investitorii straini avand in vedere pozitia sa geografica si actuala cota unica de 16%, una dintre cele mai reduse din Europa.

Spre deosebire de Malta, care este o insula, Romania are iesire atat la mare, dar este in acelasi timp si o tara de tranzit rutier, ceea ce inseamna ca infrastructura ar trebui sa fie o prioritate pentru atragerea investitorilor.

De asemenea, Giglio crede ca un alt avantaj al Romaniei este si impozitul redus pentru firmele mici si mijlocii (IMM), de 3%.

In schimb, partenerul Mazars crede ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) este prea mare si ar trebui coborata, cel putin cu cateva procente.

"Daca as fi factor de decizie, m-as gandi la o scadere a TVA in jurul nivelului de 22%, avand in vedere si actuala situatie economica a Romaniei", a declarat Paul Giglio.

Sistemul de educatie incurajeaza tinerii sa mearga la facultate

Un alt aspect pe care Romania ar putea sa il invete de la Malta vizeaza sistemul de educatie si felul in care studentii pot fi incurajati sa isi continue studiile.

De asemenea, Giglio mentioneaza ca statul incurajeaza tinerii sa isi caute job-uri in vacantele de vara, in special in domeniile in care vor sa profeseze dupa terminarea facultatii.

El isi aminteste ca asa a ajuns sa lucreze la Mazars si Ruth Farrugia (foto), tax manager in cadrul biroului din Malta.



Totodata, statul maltez acorda studentilor si alocatii pentru ca acestia sa isi continue studiile si sa poata sa isi cumpere carti si materiale utile in timpul facultatii.

O taxa unica in Europa nu este viabila

Intrebat desptre oportunitatea unei taxe unice pentru toata Uniunea Europeana, specialistul Mazars a raspuns ca sansele ca aceasta idee sa se materializeze sunt foarte mici.

O uniformizare fiscala in Europa nu se poate infaptui in conditiile in care multe dintre tari se bazeaza in atragerea de investitii tocmai pe mecanismele proprii de taxare.

"Luxemburg este una dintre tarile care si-au exprimat deja dezinteresul in a renunta la sistemul de taxare pe care il are in prezent si care este un activ important in mediul concurential", a spus Giglio.

Lupta pentru investitii straine: avantajele fiscale ale Maltei

Malta este o insula in sudul Siciliei cu o populatie de 420.000 locuitori. Este parte a Uniunii Europene si are ca limbi oficiale malteza si engleza.

Malta are un PIB per cap de locuitor de 18.000 euro, iar in 2010 a avut o crestere economica de 3,7%. De asemenea, in 2011, somajul s-a ridicat la 5,9%, iar inflatia la doar 2%.

Stabilitatea financiara si un sistem bancar puternic sunt cateva dintre avantajele competitive ale Maltei in lupta pentru atragerea investiiilor straine.

Totodata, Paul Giglio sustine ca printre avantajele pe care investitorii le au daca vor investi in Malta se mai numara si costurile operationale reduse, legislatia favorabila holdongurilor, lipsa scandalurilor internationale si a instabilitatii politice.

Practic, Malta este competitiva si atractiva in sectorul serviciilor, in timp ce in sectorul manufacturier pierde teren in fata unor tari cu forta de munca mai ieftina.

"Malta nu este competitiva in productie, unde pierde teren in fata Chinei, dupa cum era de asteptat, dar si in fata unor tari din Europa de Est si chiar Africa", a explicat Giglio.

Impozitul pe profit in Malta este destul de ridicat, de 35%, dar exista in schimb un mecanism de rambursare aplicabil tuturor companiilor detinute si administrate in Malta. De asemenea, sunt aplicate si scutiri de taxe in ceea ce priveste dividendele si castigurile de capital.

Totodata, Malta ofera reduceri de taxe pentru afacerile de noroc, dar si pentru inchiriatul yahturilor.

In concluzie, Malta a devenit atractiva pentru investitorii straini de mai multi ani, in principal datorita avantajului competitiv dat de sistemul fiscal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri